Isnin, Februari 28, 2022

Chords Tumpang Lalu - Tomok feat Kilafairy (OST Tumpang Lalu Bang)

Lagu Tumpang Lalu nyanyian Tomok dan Kilafairy ini merupakan salah satu daripada runut bunyi untuk drama Tumpang Lalu Bang yang mula ditayangkan awal Februari. 

Saya tidak ikuti drama tersebut tetapi beberapa kali juga dengar lagu ini. Comel pulak 😊 Easy chords Tumpang Lalu di bawah ya. Selamat berdendang!


Kord Gitar From FAMF Tower



Kord Gitar dan Lirik Tumpang Lalu - Tomok feat Kilafairy (OST Tumpang Lalu Bang)



[Intro]

Am

Am Em
Kali pertama bersua
Dm Am F
ku terus jatuh cinta kepadamu
G C
rindukan dirimu

Jumaat, Februari 25, 2022

Kek-kek Sambut Hari Tua

Assalamualaikum.

Jumaat lepas, hari lahir saya. Sambut kecil-kecil sahaja. Tahun ini kami tidak cukup kuorum. Adik lelaki dan adik ipar saya tiada di Malaysia. Jadi hujung minggu tu balik kampung sekejap jumpa Cekebon dan Cekengah, makan-makan di sana.

Alhamdulillah, tahun ni dapat beberapa biji kek hari lahir. Semua sedap! Saya kongsi di sini mana tahu kalian boleh cuba untuk makan-makan atau keraian istimewa pada masa akan datang.


From Dubai with Love

Kek pertama saya kiriman orang jauh. Kendatipun tiada di Malaysia buat masa ini, adik ipar saya hantar kejutan kek hari lahir!

Valrhona Caraibe Hazelnut Praline

Rabu, Februari 23, 2022

Labu Bakar untuk Minum Petang

Assalamualaikum.

Ada lebihan buah labu di dapur. Pada mulanya saya ingin sediakan jejari labu (pumpkin fries) untuk minum petang semalam. Biasa buat labu goreng atau cucur labu jadi kali ini ingin tukar selera. 

Lihat juga: Resepi Labu Goreng

Masalahnya, sewaktu memotong buah labu saya rasa sukar pula hendak dapatkan potongan lurus memanjang yang cantik seperti fries. Sudahnya, saya hiris nipis sahaja labu tersebut. 

Sesudah kulit labu dikopek dan dibelah, saya bersihkan labu dan rendam di dalam air. Saya cuma rendam sekitar tiga hingga ke empat jam. Proses ini bertujuan untuk membuang kanji pada labu supaya bahagian luar labu yang dibakar atau digoreng akan jadi rangup. Jika hendak buat fries menggunakan ubi kentang atau keledek pun disarankan rendam potongan ubi terlebih dahulu untuk mendapatkan hasil terbaik.

Setelah direndam, tuskan air dan keringkan potongan labu menggunakan tisu atau tuala dapur. Seterusnya, apabila labu sudah betul-betul kering, lumurkan labu dengan bahan-bahan berikut:


Bahan-bahan perasa untuk labu bakar atau labu panggang

  • 1 - 2 sudu besar minyak sayuran
  • 1/2 - 1 sudu teh oregano kering
  • 1/2 - 1 sudu teh chilli flakes sesuai selera
  • sedikit serbuk lada putih
  • garam secukup rasa


Saya hanya guna lima bahan di atas. Kiranya hidangan ini bergantung kepada kekuatan herba oregano, chilli flakes dan rasa asli labu itu sendiri. Sukatan bahan-bahannya agak-agak sahaja. Tengoklah banyak mana labu yang kita gunakan. Rasa tak cukup, tambah lagi apa yang perlu. Bimbang terlebih, kurangkan atau letak sedikit dahulu.

Selain itu, boleh pelbagaikan perasa labu bakar ikut cita rasa masing-masing. Antara pilihan lain yang boleh saya sarankan ialah serbuk bawang putih, serbuk buah pala, serbuk kayu manis dan herba lain seperti thyme atau parsley. Ada sesetengah orang turut gaulkan labu dengan sedikit gula untuk rasa yang lebih manis. Bagi saya tidak perlu kerana kemanisan labu itu sendiri sudah memadai.


Masa untuk membakar labu

Sesudah kedua-dua sisi labu dilumurkan dengan bahan-bahan perasa seratanya, susun hirisan labu di atas dulang pembakar. Waktu untuk membakar!

Beratur hendak masuk oven 😊

Selasa, Februari 22, 2022

Gaji-Namul - Masakan Korea yang Mudah Disediakan

Bagi peggemar masakan dari Korea, pasti kalian pernah cuba satu hidangan bernama Gaji-Namul. Gaji-Namul ialah terung kukus yang diperasakan dengan kicap dan beberapa bahan beraroma lain, merupakan hidangan banchan (side dish) yang biasa disediakan pada musim panas. 

Siapa-siapa yang suka makan terung atau tercari-cari idea untuk masak lauk apa ... saya sarankan kalian cuba Gaji-Namul. Hari ini saya akan kongsikan resepinya. Usah bimbang. Mudah sahaja cara penyediaannya.

Terung dikukus sehingga lembut tetapi tidaklah sampai mushy atau terlalu lembik. Masih mengekalkan tekstur dan rasanya.  Bahan perasa yang digunakan pun sedang-sedang sahaja dan tidak akan overpower rasa terung. Sedap dihidangkan dengan nasi panas, dijadikan salad atau diratah begitu sahaja sebagai appetizer

Tertarik tak? Tunggu apa lagi, jom kita tengok resepi!


Buat Kulit Jurnal Guna Kertas Tisu

Assalamualaikum. Apa khabar semua hari ini?

Sekarang saya jarang ada masa untuk buat kerja di bilik kraf. Jadi, apabila ada masa terluang sekali-sekala, memang saya gunakan peluang yang ada sebaiknya. Buat kad ucapan, buat hiasan untuk jurnal dan scrapbook, tulis jurnal, hias jurnal ... macam-macamlah.

Ketika mengemas salah satu laci, saya jumpa beberapa pek tisu cantik. Tisu yang biasa orang gunakan untuk buat decoupage tu. Terus saya teringat satu video yang pernah saya tonton di Youtube - buat kulit jurnal menggunakan tisu, plastik food wrap dan seterika. Apa lagi, saya pun cubalah buat. Sebelum ini saya pernah buat kulit jurnal menggunakan teknik kolaj (lihat di sini). Kali ini cuba pakai tisu pula. Dapatlah dipelbagaikan kulit junk journal saya.


Entri berkaitan: Apa itu Junk Journal?


Bahan-bahan yang diperlukan:

Kertas tisu bercorak dan plastic food wrap

Jumaat, Februari 18, 2022

Semua 1 Kilo

Assalamualaikum. Apa yang semua satu kilo? Meh sini nak cerita. Kacang-kacang yang saya beli di Enrico's, Lazada.

Kisahnya, saya beli kacang tanah, kacang hijau dan kacang kuda untuk stok pantri. Kacang tanah untuk digoreng. Bott kalau buat nasi lemak wajib ada kacang tanah. Kacang kuda untuk direbus dijadikan snek kunyah-kunyah antara waktu makan manakala kacang hijau untuk masak kuih kasturi dan bubur kacang hijau.

Saya pesan 500g kacang tanah, 500g kacang hijau dan 250g kacang kuda (kacang kuda memang tak beli banyak sebab masih ada berbaki di rumah). Semasa bungkusan tiba, saya yang terima. Terdetik juga di hati yang kotaknya agak berat tetapi tak syak apa-apalah.

Sesudah dibuka ...

Kekacang yang dibeli 😊

Khamis, Februari 17, 2022

Percubaan Pertama Buat Akok

Assalamualaikum. 

Hari ini cerita tentang percubaan pertama saya membuat salah satu daripada kuih tradisi Kelantan, akok. Asalnya, seperti biasalah rasa teringin hendak makan. Dah lama benar tidak jumpa kuih akok. Gerai tempat saya selalu cari kuih akok yang sedap asyik tutup sahaja. Di situ akok pandan pun ada jual. Mungkin mereka sudah tidak berniaga lagi.

Tengah-tengah mengidam akok, ada pula kawan kongsi gambar akok yang dibuat untuk hidangan minum petang. Saya pun apa lagi, terus mengendeng minta resepi. Alang-alang susah nak jumpa, kita cuba belajar buat sendiri!

Sebelum ini, saya tengok banyak video orang buat akok pakai acuan mufin atau kek cawan sahaja. Tak perlu susah-payah cari loyang tembaga untuk kuih akok. Cantik je kejadiannya. Kemudian, bakar akok pun dalam oven. Tidak perlu gigih cari sabut kelapa. Mudah, bukan? Nak akok versi autentik yang ikut cara penyediaan tradisi, kena tunggu rezeki di lain kesempatan. Sementara hendak lepaskan hajat tekak, kita buat cara moden, mudah dan jimat masa.


Resepi Akok Kedut Sedap dan Lembut

Akok kedut

Selasa, Februari 15, 2022

Nah, kopi!

Assalamualaikum.

Hello! Apa khabar semua? Dua minggu ini. saya sibuk dengan urusan-urusan tidak terduga. Baru sekarang ada kesempatan masuk blog. Banyak perkara yang ingin dikongsi, banyak benda mahu dicerita tetapi mood menulis entri hilang entah ke mana.


Jadi, hari ni kita hai hai hello hello dulu. Esok lusa baru terbit entri penuh, balas komen dan kunjungi blog kawan-kawan.


Nah, kopi!

Kopi Costa

Khamis, Februari 03, 2022

Nescafe Dairy Free dan Loukoumades untuk Minum Petang

Hari ini saya dan Bott minum petang dengan produk Nescafe Dairy Free. Satu oat latte manakala satu lagi almond latte. Dapat percuma sebab beli produk Nestle di Lazada. Selama ini apabila nampak di kedai atau di Lazada, tak tergerak hati pun nak beli. Yalah, sekarang memang beraneka produk minuman bebas tenusu yang ada untuk pengguna. Bukan setakat Nescafe, Milo pun dah ada produk bebas tenusu.

Nescafe Dairy Free Oat Latte dan Almond Latte

Babydoll Gel Sanitizer daripada Blogger Ako Retna

Assalamualaikum.

Jumaat lepas, ketika saya sedang leka buat kerja di hadapan komputer, kedengaran bunyi hon yang sangat familiar. Hon motosikal adik Poslaju. 

Kelam-kabut saya dibuatnya. Mana nak cari tudung, mana nak ambil air mineral. Dalam pada tu, sempat juga berfikir-fikir barang apa? Saya tidak menjangkakan sebarang penghantaran pada hari tersebut. 

Sampai sahaja di pintu gelangsar, saya terkejut sebab selain adik Poslaju, ada adik Ninja datang menghulurkan satu bungkusan pada saya. Kebetulan pula dua-dua datang pada masa yang sama. 😂 Tak cukup tanah saya berlari balik ke dapur ambil satu lagi air mineral untuk beri pada mereka.

Selesai kalut-kalut, saya masuk dalam rumah sambung kerja. Bertanggapan yang bungkusan-bungkusan tu barang saya beli secara online (dan saya lupa hendak periksa notifikasi tentang penghantaran), saya letakkan di atas meja. Biar Bott yang buka nanti.


Beli Tudung Fazura

Dua tiga hari ini kami berdua banyak urusan di luar. Jadi, semalam baru ada masa hendak duduk dan buka parcel. Sambil pegang bungkusan yang tertera label Fazura, Bott tanya saya beli tudung Fazura untuk siapa? Tudung Fazura? Aik, salah hantarkah? Periksa nama, nama penerima memang nama saya... 

Bungkusan yang diterima 😊