Ahad, November 08, 2009

Cuti Mengada-ngada

Sebenarnya aku sekarang dalam 'cuti mode'. Kalau ikutkan aku start cuti hari Khamis lepas (5/11) dan dijangka akan terus bercuti hingga (15/11). Ni lah yang dinamakan cuti mengada-ngada! Kebetulan aku belum diassign apa-apa projek research bulan ni (bolehlah lupakan legal websites buat sementara waktu) so, aku decide nak cuti. Lagipun tempahan cookies+gifts untuk November ni rata-rata dah aku uruskan.

"Cheh, tiap hari duduk rumah pun nak cuti gak ke?" Itu remarks salah seorang member semasa aku nyatakan yang aku akan 'off' lebih kurang seminggu. Heheheh jangan mare....memanglah aku ni kerja 'homebase' (kalau dimelayukan 'bertapak di rumah'), tapi aku tetap kerja. Bezanya tang time- management tu je lain. Korang mungkin akan kerja ikut office hours (yang mana masa tu aku mungkin di shopping complex membeli belah atau Zzzz...Zzz...Zzzz), tapi time korang tidur, aku kena bersengkang mata perah idea, baca authorities, prepare outlines. Jadi, aku tetap nak cuti hahaha.

Plan untuk cuti? Belum ada apa-apa yang specific. Setakat ni aku dah kemas rumah+kitchen, kemas wardrobe,...asingkan baju2 mana yang dah tak pakai, kemas kertas-kertas yang dah tak digunakan lagi (untuk tujuan recycle). Baru 'jumpa' balik sebahagian ruang kosong di rumah. Selebihnya aku habiskan masa untuk layan tv shows kegemaran aku. Bayangkanlah sekarang ni Grey's Anatomy, Desperate Housewives, Ghost Whisperer, Two & A Half Men, How I Met Your Mother, CSI Miami Criminal Minds + America's Next Top Model semuanya tengah 'air' dengan season baru! Memang jadi 'couch potato' aku depan laptop.

Ok, time for lunch! Bye!

Ahad, November 01, 2009

Resepi Sambal Ikan Bilis Belimbing Buluh | Sambal Hitam

Saya cukup geram setiap kali melihat pokok belimbing buluh yang lebat berbuah. Dahulu di belakang rumah arwah nenek ada sepohon. Memang penuhlah bakul setiap kali 'menuai' belimbing.

Belimbing buluh


Ada belimbing buluh tetapi tidak tahu hendak buat apa? Selain dimasukkan ke dalam juadah gulai atau lauk asam, belimbing ini sangat sedap dibuat sambal. Ada banyak versi sambal menggunakan belimbing buluh. Salah satu daripadanya sambal hitam, sebuah resepi tradisi dari negeri Pahang.

Jika ikut resepi sambal hitam yang betul-betul autentik, belimbing buluh ini direbus di dalam tin biskut sehingga airnya kering dan buah belimbing bertukar kehitaman. Air belimbing buluh ni tajam, jadi tidak sesuai guna kuali atau periuk kerana akan nanti akan bocor dan berlubang. Setelah itu, belimbing ini boleh disimpan atau dibuat sambal hitam.

Cara Mudah Membuat Sambal Hitam

Di bawah ini dikongsikan cara mudah yang lebih ringkas untuk membuat sambal belimbing buluh.

Bahan-bahannya:

  • 100 g ikan bilis
  • 10 - 20 cili padi (lebihkan atau kurangkan ikut cita rasa)
  • 10 - 15 biji belimbing buluh
  • 1 labu bawang besar - potong dadu/hiris nipis
  • garam
  • minyak secukupnya untuk menumis

*Ada juga resepi yang letak sedikit kicap pada sambal ni, tetapi biasanya saya tidak letak.


Langkah-langkah penyediaan:

  1. Rebus belimbing yang telah dibersihkan hingga empuk dan bertukar warna. Angkat, tuskan dan kemudian tekan atau lenyek belimbing sehingga hancur.
  2. Seterusnya, tumbuk cili padi sehingga lumat. Kemudian, tumbuk ikan bilis hingga pecah-pecah. Tidak perlu terlalu hancur. Tekstur ikan bilis yang kasar-kasar lebih baik.
  3. Panaskan minyak. Tumis bawang dan masukkan cili padi, ikan bilis dan belimbing.
  4. Goreng atas api perlahan hingga sambal mengering, bertukar warna gelap. Masukkan kicap atau serbuk perasa jika mahu.
  5. Perasakan dengan garam.

Senang, bukan? Sambal hitam ini boleh dijadikan pembangkit selera. Bolehlah buat banyak-banyak sekali gus. Simpan di dalam peti sejuk supaya tahan lebih lama. Selain makan dengan nasi panas, makan dengan bubur pun sedap tau.