Acar Lobak Putih & UTI

Isnin, April 02, 2012

Resepi Acar Lobak Putih


  • Sebatang lobak putih (dihiris nipis-nipis)
  • 1 - 2 sudu besar gula
  • 1/2 sudu teh garam
  • 3 sudu besar cuka Apple Cider (jika tak ada, guna cuka putih biasa pun boleh)
  • Beberapa biji cili api (jika suka pedas)

Caranya:
Satukan semua bahan-bahan di atas. Gaul sebati. Sedia untuk dihidang!

Aku buat acar ini untuk ibu. Ibu ada UTI (Urinary Tract Infection) sejenis jangkitan pada saluran kencing. So, ibu selalu amalkan makan lobak putih untuk bantu atasi masalah UTI nih. Kalau tak nak buat acar, buat air rebusan pun boleh. Lobak putih yang telah dibersihkan dan dihiris, dicampurkan dengan beberapa cawan air. Jerang hingga mendidih. Kemudian, minumlah airnya. 

Ada orang pernah cakap daun lobak putih pun boleh direbus sebagai penawar UTI. Tapi aku tak pernah cuba rebus lagi. Setakat ini, aku hanya buat acar atau rebus sahaja lobak putih tu. Alhamdulillah, nampaklah perkembangan positif pada penyakit ibu ni. Selamat Mencuba!

11 Biji Tomato

Ahad, April 01, 2012

Gardening dah jadi aktiviti santai aku sejak duduk di Kuang. Pokok yang mula-mula aku ada untuk launched hobby ala-ala green-fingers ni -- pokok cili api. [Sila baca entrinya di sini]. Malangnya, jodoh aku dengan pokok cili api aku tak panjang. Pokok ciliku mati diserang ulat daun huhuhu. Selain pokok cili, aku ada tanam beberapa pasu pokok tomato. Dah berbulan-bulan aku tanam. Makin tinggi naik pokoknya dan dah mula berbunga.

Sempat aku komplen pada Bott dan Ar perihal pokok tomato aku yang hanya tahu berbunga tapi buahnya masih belum nampak bayang :) Nak dijadikan cerita, elok je aku ngomel-ngomel pasal pokok tomato, esoknya pokok tu terus berbuah! Alhamdulillah, tuan pokok excited bukan kepalang! Walaupun masa tu, buahnya hanya sebiji, setiap isi rumah aku (termasuk kitten Angah, Yu-Ri) aku khabarkan dengan berita gumbira nih.

Hari ni aku bilang dah ada 11 biji kesemuanya. Super duper excited! Moga pokok tomato aku terus sihat dan biarlah sempat aku rasa buah-buahnya :) Ni gambar buah tomato yang aku sempat snap pagi tadi.

Hehehe...sesungguhnya dalam hati ada tomato!

p/s: Tiba-tiba teringat pulak pada kartun TomatoMan masa aku kecik-kecik dulu.


Tomato tomato tomato-mato!
Tomato tomato tomato-mato!
Tomato ke n ga n  Tomato ke n ga n 
Tomato-Ma-n!

Ibarat Cendawan Tumbuh Selepas Hujan

Sabtu, Mac 31, 2012

Pernah dengar tak perumpaan 'Ibarat Cendawan Tumbuh Selepas Hujan'? Well, hari ni bukanlah nak belajar pasal peribahasa tu hehehe just nak share gambar ni.


Inilah gambar cendawan yang tumbuh melata kat belakang rumah ibu baru-baru ni. Banyakkkkk tau! Tapi tak ada rezeki nak makan/buat lauk. By the time aku realized cendawan-cendawan ni tumbuh, cendawan ni dah rosak dan berulat.

Sebut pasal cendawan, teringat pula obsesi aku pada kulat ni. Masa di kampus dulu, penuh nota-nota aku dengan sketch cendawan especially time mengantuk! Heheheh yang parahnya lagi banyak cendawan daripada nota! 

Aduhaiiii, orang sibuk belajar, aku sibuk lukis kulat! Salah mazhab betulla...Anyway, kat bawah ni lah contoh cendawan 'kejung' yang aku selalu lukis. Langsung tidak sama dengan cendawan kat atas! Cendawan aku ada pengaruh smurfs sikit hehehe

Sepasang kaki yang enter-frame tu milik Yu-Ri, kitten adik aku :)



Doa Memohon Ditambahkan Ilmu Dalam Diri



Doa Memohon Ditambahkan Ilmu Dalam Diri

اللَّــهُمَّ انْـفَعْنِي بِمَا عَلَّمْـتَنِي

 

 وَ عَلِّمْنِي مَا يَنْـفَـعُـنِي 


وَزِدْنِي عِلْماً 


 الْحَمْدُ للَّـهِ عَلَى كُلِّ حَالٍ


وَأَعُوذُ بِاللَّـهِ مِنْ حَالِ أَهْلِ النَّارِ



Terjemahan:

"Ya Allah berikanlah kepadaku manfaat atas segala yang Engkau ajarkan, dan ajarkanlah kepadaku apa yang memberi manfaat dan tambahkanlah ilmuku. Syukur kepada-Mu atas segalaperkara, aku memohon perlindungan dari-Mu dari keadaan ahli neraka."