Jumaat, Mei 09, 2014

Resepi Stew Ayam Bott

Ini hidangan kegemaran Bott. Stew ayam yang dimakan dengan nasi panas. Resepi stew ayam ni kami dah modified ikut citarasa kami. Mudah sahaja nak sediakan. Main campak-campak je. Berminat nak cuba? Ikut 3 langkah mudah di bawah (Err,..langkah-langkah tak termasuk penyediaan bahan-bahan tau!)

  1. Rebus ketulan ayam dan kaki ayam untuk buat stok. Masukkan hirisan bawang besar/merah, bawang putih, halia, lobak merah, ubi kentang, saderi dan asam keping. Biarkan hingga mendidih.
  2. Masukkan kicap tiram, kicap pekat, kicap manis, serbuk lada hitam. Letak sedikit dulu dan modify rasa ikut citarasa. Jika perlu perasakan dengan garam.
  3. Masukkan 1 - 2 sudu tepung jagung (larutkan dalam sedikit air) untuk pekatkan kuah. Sedia untuk dihidang!

Khamis, Mei 08, 2014

Ini adalah limpah kurniaan Tuhanku.

Sekadar perkongsian ringkas buat hari ini. Untuk mengingatkan diri saya juga. Lazimnya, apabila kalian dipuji, apa reaksi pertama kalian? Apa pula tindak balas atau respons kalian terhadap pujian tersebut? 

Common courtesy - kita akan cakap terima kasih, bukan? Tetapi, cukupkah sekadar itu? Ya, mungkin cukup untuk orang yang memuji kita. Untuk diri kita sendiri?

Islam benar-benar sempurna dan cukup indah sehinggakan situaasi kita dipuji pun ada adab dan amalan baik yang wajar kita praktikkan. Yalah, orang puji kualiti yang baik pada kita. Kualiti berkenaan datang dari siapa? Ada baiknya dalam situasi begini, kita tidak terus 'kembang hidung' sebaliknya guna kesempatan yang ada untuk mengingati Sang Pencipta.

Bilamana kita mendapat pujian daripada orang lain atau apabila kita dilimpahi dengan kesenangan dan kebahagiaan, jangan lupa untuk lafazkan:


Hadza min fadhli rabbi

Terjemahan: Ini adalah limpah kurniaan Tuhanku.


Ini adalah limpah kurniaan Tuhanku. Apa yang baik pada diri kita memang datang daripada-Nya. Jadi, tidak salah untuk kita bersyukur dan mengingatkan diri dari semasa ke semasa.