Resepi Air Fryer - Ayam Goreng Rempah ala Nasi Kukus

Isnin, Mac 13, 2017

*This is a scheduled entry. I'm away until end of March.

Assalamualaikum. Kita buat ayam rempah ya hari ini. Sabar ... sabar ... walaupun tajuk entrinya resepi air fryer, hidangan ayam goreng rempah ini boleh disediakan seperti biasa. Cuma bagi yang ada air fryer tu, gunalah air fryer. Insya-Allah dapat sediakan hidangan yang lebih sihat dan kurang minyak. Nak bakar dalam ketuhar pembakar pun boleh. Balut ayam dengan aluminium foil supaya isi ayam tidak jadi terlalu kering. Hasilnya memang wallllahhhhhhh! Yummy! Tak kisahlah cara masaknya bagaimana 😃 

Ayam goreng rempah siap! Tidak guna sebarang minyak tambahan. Hanya minyak pada ayam tu je :)

Guitar Chords Mencinta Kamu - Drama Band (Easy Chords) OST Nahu Rindu

Jumaat, Mac 10, 2017

Lagu Mencinta Kamu ni bagi saya memang best! Suka sangat dengar ulang ulang dan ulang! Tetapi, sebab saya di rumah nombor 2 dan si Kapok tinggal di rumah 'menemankan' Cekebon 😆, jarang saya ada masa nak petik gitar. Si Kapok pun gagah je tersadai atas guitar stand mengumpul habuk dan debu.

Baru-baru ni ada masa lapang, sempatlah belajar main lagu-lagu yang tengah in dan popular. Sekadar nak hiburkan hati sendiri. Layan lagu ni seround dua. Lagu ni rasanya dah pernah jadi OST beberapa drama yang ditayangkan di TV. Sekarang, tak silap saya, jadi OST untuk drama Nahu Rindu. Tak sempat nak follow drama-drama best dah sekarang. Kat sini, saya layan cerita FTV SCTV je. Janji ada bunyi bising temankan saya buat kerja.

Chords di bawah sebenarnya boleh dianggap senang. Nampak Fm jangan panik pulak! Kita mainlah Fm yang easy peasy.

Bila Cekengah Craving,..

Khamis, Mac 09, 2017

*This is a scheduled entry. I'm away until end of March.

Saya memang suka sangat dengan Marmite. Dari kecil suka makan Marmite atau Bouvril dengan bubur. Dap dap dap!!! Selain makan dengan bubur, kadang-kadang bila tekak teringin nak makan something different, saya buatlah spageti atau makaroni Marmite.

Nak dijadikan cerita, Cekengah bawa balik Bagel Crisps Marmite ni. Dia kalau tetiba datang fenomena craving, semua benda dia nampak dia akan beli. Dah makan itu ini, rasa guilty,..balik semuanya dia beri pada saya. Huhuhuh! Score!!!! Akakla yang untung!

Macam rupa keropok segera pun ada ;)

Movie Night Party Theme (Part 2)

Isnin, Mac 06, 2017

*This is a scheduled entry. I'm away until end of March.

Entry on party planning. Bahagian 1 di sini.

OK. Kita sambung tentang Movie Night Party Theme. Jika di Bahagian 1, dah cerita mengenai clapper board, bottled water dan candy packs, Bahagian 2 kita akan sambung dengan Popcorn Packs dan Photo Booth Props.

Popcorn Packs

Mana lengkap Movie Night tanpa popcorn kan? Disebabkan perancangan parti ini dibuat last minute (seperti yang diceritakan di Bahagian 1), saya tak sempat nak cari packaging yang sesuai untuk buat popcorn treat. Ada muffin cups, kecil sangat. Itu yang saya jadikan sebagai packaging candy packs.

So, for popcorn, saya hanya guna brown bags. Alaa,..beg kertas biasa yang orang guna untuk bungkus goreng-gorengan tuh! Satu pek hanya sekitar RM3 - RM4. Saya memang sentiasa ada stok brown bags ni di rumah. Selain daripada guna untuk pack food, boleh jadi item berguna waktu terdesak begini.