Siapa di sini penggemar tart nanas seperti saya? Saya ni memang suka tart nanas. Tidak kiralah yang tart bunga ke, tart gulung ke atau tart sekundang. Jenis bongkah ke, kiub ke, bentuk macam nanas, macam daun, macam labu, asalkan inti di dalamnya jem nanas, saya suka.
Secara peribadi, saya suka tart nanas yang berbentuk bunga. Style orang dulu-dulu buat yang jemnya digentel dan diletak di tengah-tengah. Suka nikmati rasa jam yang caramelized dan agak kering sebab dibakar lama dalam oven.
Bila dah besar dan tunas rasa sudah pandai memilih, saya gemar cari tart nanas berkeju pula. Bayangkanlah apabila dimakan, bau tart yang beraroma keju, rasa lemak masin dan manis jam nanas bergabung ... memang lupa dunia kejap! Boleh intai Resepi Tart Nanas Cheddar di sini.
Lama dah tak makan tart nanas sebenarnya. Raya tahun lepas, saya dalam misi jaga berat badan. Disebabkan dah terlajak makan bukan-bukan, bajet kalori untuk tart nanas terpaksa dikorbankan. Berjayalah saya halang diri dari menelan butir demi butir tat nanas. Lepas tu menyesal sebab selalu craving nak mamam tart!
Baru-baru ini, ada rezeki dapat Pineapple Cake, ole-ole dari Taiwan. Comel je packagingnya. Kek nanas berbentuk segi empat leper.