Thanks So Much, Sha Mohamed!

Sabtu, Mac 09, 2019

Assalamu'alaikum,
Selamat berhujung minggu.

OK. Ini merupakan entri penghargaan istimewa buat Sha Mohamed. Entri terima kasih tertunggak. Inilah masalahnya bila dah tak kerap berblogging. Kiriman selamat diterima dah berkurun lama, baru saya terhegeh-hegeh nak tulis entri. Tak apalah ye, Sha. Omputih kata, it's better late than never. Yang penting, the thought that counts.

Adinda yang seorang ini selalu buat kejutan hantar titipan gembira. Sebelum ini saya pernah terima sebuah zine seram daripada Sha. Boleh baca mengenainya di sini.

Pada awal Januari yang lalu, Sha hantar satu lagi 'bungkusan senyum'. Tidak silap saya, pemberian kali ini adalah disebabkan giliran saya terpilih untuk terima buku/hadiah. Sebelum ini Sha pernah adakan giveaway. Saya bukan antara pemenang yang bertuah. Tetapi, apa yang menarik, peserta-peserta giveaway tersebut akan berpeluang untuk turut terima hadiah daripada Sha. Antara cepat dengan lambat je. Pemurah adinda yang seorang ini. Moga Allah kurniakan dengan ganjaran rezeki yang berlipat ganda buat Sha sekeluarga.

OK. Di bawah ini kiriman daripada Sha.



Photo Accordion Card

Khamis, Mac 07, 2019

Assalamu'alaikum. Apa khabar semua? Lama saya tak jengah blog ni. Sibuk memanjang. Asyik tak cukup masa. Makanya, update blog dalam mimpi jelah. Bangun pagi dengan harapan memang betullah ada terbitkan entri, hampa. Hahahah.🤣

Hari ini punya sedikit kelapangan. Jadi, nak tunjukkan kad kotak bergambar yang saya panggil Photo Accordian Card

Apa istimewanya Photo Accordian Card? Kad ini boleh letak banyak gambar. Ala-ala macam buat kolaj/scrapbook. Kenapa pula dipanggil accordian card? Sebab bahagian dalamnya yang berlipat-lipat seperti alat muzik accordian.


Inilah rupa luarannya. Kad kotak ini, panjang lebar dan tingginya lebih kurang macam saiz kotak pen. Dapat gambaran? Seperti biasa, apabila cuba buat kad design baharu, saya akan pilih warna hitam putih. Tema kad - butterfly. Ini kad hari lahir yang saya buatkan untuk rakan pejabat Cekengah yang dah jadi adik angkat saya. 😀

Photo Accordian Card

9 Motivasi Supaya Konsisten Bersenam

Sabtu, Februari 09, 2019

Entri hari ini saya ingin promote artikel yang saya tulis untuk Thread by Zalora Malaysia pada Disember tahun lepas. Selalunya kita memang akan berdepan dengan pelbagai kekangan kalau masuk bab-bab bersenam ni. Tidak tahulah kalian bagaimana, tetapi di pihak saya memang liat sungguh! Masalahnya, dahlah berat nak bersenam, makan sesedap rasa pula tu. Bayangkanlah, rutin senaman saya hanya sekitar 30 minit ke 1 jam sahaja. Selebihnya, saya cuma kena pastikan saya log in steps around 10 - 12 ribu tapak setiap hari. Itupun bercinta nak capai target!

Apa nak buat? Bagaimana hendak pastikan kita dapat workout secara konsisten. Kalaupun tidak dapat lakukan setiap hari, sekurang-kurangnya 3 - 4 kali seminggu.

Melalui artikel ini, saya kongsikan 9 cara untuk dapatkan motivasi agar kita konsisten bersenam. Ya, motivasi. Clearly, in my case, I need strong motivation to workout. Memang kena betul-betul paksa diri. Once dah mula workout, endorphins dah kicked in, dah OK dah. Nak mula tu yang jenuh!



Antara perkara yang boleh kita buat untuk dorong kita supaya bersenam ialah:

Stainless Steel Straw

Khamis, Februari 07, 2019

Ini kisah penghujung tahun lepas tidak silap saya. Tetapi, nak cerita juga di sini sebab sekarang ini kita dah tak boleh guna straw plastik. Bagi yang biasa minum guna straw atau yang memang sukar minum tanpa straw (sebab nanti rasa ngilu ke tak selesa ke) ini alternatif untuk kalian - stainless steel straw.



Set straw stainless steel ini saya belikan untuk Cekengah semasa sale 12.12 Lazada tahun lalu. Asalnya, Cekengah bawa saya bersarapan di Common Man Coffee Roasters, TTDI. Kebetulan, air yang dipesan Cekengah tak ada straw. Bila kami minta, dapat pula straw stainless steel. Punyalah Cekengah excited. Saya pula jenis tak kisah sangat ada straw atau tidak. Lagipun, selalu jika makan di luar, saya akan pesan air panas atau minum air putih yang dibawa dari rumah sahaja.