Ramadan 1440 - Tadabbur dan Jurnal Al-Quran

Sabtu, Mei 04, 2019

Seperti tahun-tahun lepas, saya akan cuba masukkan aktiviti tadabbur dalam rutin Ramadan saya. Tidak dapat banyak, sedikit jadilah. Tahun ini, saya cadang nak luangkan masa lebih untuk sesi tadabbur dan tambah satu lagi aktiviti buat jurnal Al-Quran berdasarkan ayat-ayat yang saya pelajari.

Saya dapat idea ini melalui Sister Ameenah yang aktif berkongsi mengenai Quran journaling. Menarik kan? Insha-Allah, untuk Ramadan kali ini, saya akan bertadabbur guna ayat-ayat saranannya. Perkongsian ini diambil dari entri Sister Ameenah sekitar Ramadan tahun lepas. Harap sama-sama boleh kita manfaatkan.

Thanks so much, Sister Ameenah. May Allah reward you handsomely for your kindness and sharing.

Kord Gitar Sumpah - Naim Daniel (OST Pia)

Lama dah tak buat entri kord lagu. Bukan apa...memang tak ada masa nak pegang gitar, nak belek-belek chords. Sibuk sangat. Lagipun sekarang ni saya sibuk ulang-alik antara dua lokasi. Bila mood nak main gitar sampai, Si Kapok saya kat rumah lagi satu. Bila balik dah pegang Si Kapok, mata pula berat. Last last Si Kapok ke mana, saya pun ke mana.

Hari ini, nak kongsi guitar chords mudah lagu 'Sumpah' nyanyian Naim Daniel. Dahulu, saya suka juga dengar dia buat cover lagu-lagu artis lain di Instagram. Suara sedap. Ada gaya sendiri. Cuma dua singles Naim sebelum ini, tidak berapa kena dengan cita rasa saya. Tetapi kali ini, saya tertarik dengan 'Sumpah' sejak lagu ini diperkenalkan sebagai lagu yang jadi OST Pia a few months back. Masa tu, ala-ala teaser - bahagian korus sahaja. Bila dah dengar lagu penuh, memang jatuh kategori lagu cinta dengar pertamalah.

So, here's the chords. Sudah 'dimurnikan' hahaha dalam erti kata lain sudah dimudahkan. Tak ada sharp, tak ada chord yang susah-susah. Sesuai sangat untuk beginner. Selamat berdendang.

Kord Gitar From FAMF Tower

Kord Gitar dan Lirik Sumpah - Naim Daniel (OST Pia)


Am                F 
Jika harus ku bersabar 
                C
dengan segala derita
          E
kuterima


Idea DIY Hadiah Hari Guru

Jumaat, Mei 03, 2019

Tercari-cari idea untuk DIY hadiah hari guru? Saya kongsikan semula beberapa contoh hadiah hari guru. Boleh dihasilkan sendiri baik oleh pelajar-pelajar, mahupun ibu-ibu yang pening kepala fikir nak beri hadiah apa kepada pendidik-pendidik anak mereka. Kos untuk menghasilkan hadiah-hadiah diy di bawah memang murah. Cuma kena cari barang dan mula buat dari awallah supaya tidak tergesa-gesa menjelang sambutan  Hari Guru nanti.

Post - It Pad


Post-It Pad untuk para guru.


Saya telah sediakan tutorial langkah demi langkah untuk membuat pek Post-It Note ini. Entri berkenaan Post - It Pad terbahagi kepada 3 bahagian:

Ombre Ink Pads

Selasa, April 30, 2019

Pernah nampak atau jumpa tak di mana-mana 'Ombre Ink Pads'? Apa itu 'Ombre Ink Pads? Macam dalam gambar di bawah ini. Dalam satu ink pad, ada beberapa jenis ink dari warna yang sama tetapi dengan tona yang berbeza. Cantik kan? 


Semasa mula terjebak dengan hobi buat kad, buat scrapbook ini, saya biasa terjumpa dengan ink pads sebegini. Ketika tu, baru belajar beli barang sedikit demi sedikit. Apa yang perlu je. Yelah, dahulu kebanyakan material dan peralatan kraf tidak mudah didapati seperti sekarang. Kalau nak cari kena pergi cari kedai khas yang menjual barang-barang untuk buat kraf atau kedai arts. Harga pun boleh tahan. Memang nampak duit kita ada sayap hehehe. Sekarang ni senang, ada Mr. DIY, ada Shopee dan Lazada.