Cari Aku di Syurga yang Bikin Baper!

Selasa, Mei 28, 2019

Hahahah! Nampak tak, tiba-tiba tukar slang seberang! Bikin baper! Apa yang bikin bawa perasaan sangat tu? Drama 'Cari Aku di Syurga'. Tayangan untuk slot Samarinda di TV3. Drama ini terbitan  Radius One Sdn Bhd dan mula ditayangkan pada awal Mei baru-baru ini. Pada asalnya saya tidak ikut cerita ini. Dalam bosan-bosan tu, cubalah tengok episod pertama di Youtube. Terus melekat! Saya dan Bott siap tunggu setiap episod baharu dimuat naik di Youtube. 



'Cari Aku di Syurga' berkisar tentang pergolakan rumah tangga antara Lisa (Janna Nick) dan Anas (Aeril Zafrel) yang datang dari dua latar belakang berbeza yang bertemu secara kebetulan. Lisa, anak orang kaya yang sentiasa dikawal oleh mamanya sehingga ke bab-bab jodoh kerana mamanya serik dengan kegagalan rumah tangga yang dilalui. Anas pula seorang pemuda kampung, bekerja di ladang dan menjaga ibu yang nyanyuk.

Memberontak apabila terlalu dikongkong, Lisa nekad mengahwini Anas untuk membuktikan kepada mamanya yang dia mampu bahagia walaupun hidup susah. Di awal fasa perkahwinan, semua OK. Tetapi, dek kerana tidak betah hidup susah ditambah pula terpaksa melayan kerenah ibu mentua, Lisa mula tertekan. Bermulalah krisis rumah tangga mereka. Keadaan bertambah buruk apabila Anas mula menunjukkan simptom lupa.


Sebaik sahaja melahirkan cahaya mata mereka, Lisa nekad kembali ke kehidupan mewahnya. Tinggal Anas, membesarkan anak perempuan mereka seorang diri dengan dibantu oleh Mira. Siapa pula Mira ni? Haaa... yang itu kena tengok 'Cari Aku di Syurga'. Takkan semua nak spill di sini kan...saya cerita sampai sini je tau.


Bagi saya jalan ceritanya sangat menarik dan fast move. Tak meleret-leret. Memanglah nampak klise, kisah cinta dua darjat, anak orang kaya tak tahan hidup susah...tetapi ada plot twist here and there yang membuatkan cerita ini lebih intriguing


Pelakon-pelakonnya pun boleh tahan. Lakonan Janna Nick bagi saya sangat berbeza dengan lakonannya yang pernah saya tonton sebelum ini. Mimi Lana yang memegang watak Mira pun berjaya membawa watak dengan berkesan. Watak kuat Mira dan sikap selamba kelakar ibunya, Kak Midah paling saya suka. Oh, kakak wongshu wongshu dari cerita Nur 2 pun ada!


Cerita ini bersiaran setiap Isnin - Khamis, 10.00 malam. Sekarang dah masuk episod 13 tidak silap saya. Sangat berbaloi ditonton. Lagu OST - Bukan Cinta nyanyian Amylea dan Tiada Dirimu oleh Shila Amzah pun best. Buat kita feel lebih. Bagi yang belum ikuti cerita ini, selamat menonton!



Tips Raya - Cara Memakai Aksesori Supaya Kelihatan Lebih Kurus

Isnin, Mei 27, 2019

Sekejap sahaja Ramadan tahun ini dah nak berlalu. Sedar tidak sedar, dalam tempoh seminggu lagi kita dah nak raya. Terujanya! Bagaimana persiapan raya kalian setakat ini? Dalam pada kita sibuk-sibuk tu, jangan lupa pada tetamu kita yang bakal beredar. Pandai-pandailah bahagikan masa supaya kita masih berpeluang untuk buat pecutan akhir untuk Ramadan dan bersedia menyambut Syawal.


OK, berbalik pada topik. Hari ini saya hendak kongsi tips bergaya di hari raya. Tahu tak, dengan penggunaan aksesori yang betul, kita boleh nampak lebih kurus? Ya, saya ulang. Penggunaan aksesori yang betul. Dalam nak melaram dengan baju raya tu, pastikan aksesori yang kalian pilih kena dengan tubuh kalian. 


1. Barang kemas dan perhiasan
Pilih barang perhiasan yang kena dengan bahagian tubuh. Pemakaian aksesori seperti gelang, cincin dan rantai yang betul dapat bantu kita untuk tarik perhatian orang lain dari bahagian-bahagian tertentu tubuh yang ingin kita sembunyikan. Misalnya, penggunaan rantai atau kalung yang panjang boleh 'memindahkan' pandangan orang dari bahagian bawah tubuh dan pinggul yang agak besar. Elakkan penggunaan rantai yang pendek atau chunky, nanti kita nampak dompot. Penggunaan gelang atau rantai tangan juga perlu kena pada tempatnya supaya dapat sorokkan bahagian lengan yang agak besar.


DIY Stamping Tool

Khamis, Mei 23, 2019

Stamping tool ini saya perlukan untuk kerja-kerja cardmaking saya. Sebenarnya, hajat hati nak beli Misti Stamping Tool seperti di bawah ini.

Tetapi, apabila difikir-fikir, rasa macam tidak berbaloi pula untuk dibeli. Harga mencecah ke tiga ratus untuk peralatan satu fungsi - pastikan keseragaman dan ketepatan corak apabila kita menggunakan clear stamps

Bagi yang tidak dapat gambaran, alat ini sebenarnya digunakan bersama clear stamps dan ink pads. Satu, apabila kita guna stamping tool ini, kita dapat cap secara precise clear stamp/s yang kita guna. Andai kata, masa kita cap tu ada bahagian yang tak cantik atau tidak jelas cetakannya, kita boleh re-ink stamp dan cap semula sebab stamp kekal di kedudukan asal (diletakkan di bahagian tingkap yang jernih tu) tidak berubah. Kalau selalu, tanpa stamping tool, mungkin kita tidak dapat kedudukan yang tepat. Silap-silap hasil cetakan jadi berbalam atau bertindan.

Lagi satu, stamping tool will become handy apabila kita hendak buat kad yang sama dalam kuantiti yang banyak. Nanti seragamlah semua kad. Tak adalah satu senget ke kiri, satu coraknya herot ke kanan.

KOPI Siri Original Tonton

Isnin, Mei 20, 2019

Kena beritahu awal-awal. KOPI (Siri Original Tonton) ini ditayangkan tahun lepas lagi. Cuma saya yang baru tengok tahun ini.

Alkisahnya, ketika itu saya di luar. Ada urusan. Jadi sambil menunggu Bott, saya masuklah aplikasi Tonton. Tengok-tengok cerita apa yang best. Came across 'KOPI'. 'KOPI' ni merupakan antara Siri Original Tonton. Diadaptasi daripada antalogi cerpen Fixi (yang juga bertajuk KOPI). Faham-faham sajalah, saya kalau bab-bab kopi ni, terus macam ada siren ultraman menyala-nyala. Terus jadi intrigued.

Setiap cerita pendek sahaja durasinya. Satu cerita tu biasanya ada dua bahagian. Setiap bahagian pula dalam 10 - 15 minit. Bagi yang renyah tengok cerita bersiri panjang-panjang, bolehlah layan episod-episod 'KOPI'. (Kredit gambar: Facebook Tonton)


Inilah buku antologi cerpen 'KOPI'.