Selasa, Januari 28, 2020

Vit's Ramen Mi Kuning Rendah Kalori

Assalamualaikum.
Alahai, bulan Januari dah nak habis baru sempat jengah blog dan buat entri pertama untuk 2020! Belakangan ini terlalu sibuk dengan urusan dunia nyata hinggakan tidak ada masa untuk menulis di sini. Makin hari makin sendu tower saya ni....

OK, siapa suka makan mi kuning? Tidak kisahlah apa hidangan pun... mi rebus, mi goreng basah, mi goreng mamak, mi kari...kalau kena gaya resepinya memang boleh makan bertambah-tambah. Tetapi, bagi yang jaga pengambilan kalori harian, mi kuning ini antara a big NO. Kalau nak makan pun, kena ambil dalam portion yang sedikit sahaja. Tak bolehlah enjoy makan sesedap rasa.

Bagi yang masih nak menikmati mi kuning dengan pilihan yang lebih sihat, bolehlah cuba Vit's Ramen Mi Kuning Rendah Kalori. 



Selasa, Januari 07, 2020

Bersihkan Kesan Kopi dan Teh Pada Cawan

[This is a scheduled post. Saya di Kota B hingga akhir minggu ini.]

Entri khusus untuk penggemar teh dan kopi. Tetapi, saya nak tulis bukan tentang kopi ... bukan tentang teh. Sebaliknya, tentang kole atau cawan yang kita gunakan. Haaa ... familiar tak dengan kesan sebegini? Penggemar teh dan kopi pasti sudah biasa lihat kesan sebegini bukan?

Kesan kopi atau teh pada mug :)

Isnin, Disember 30, 2019

Hitung Hari 2020 - Happiness Jar

Beberapa tahun lepas, saya ada menulis tentang 'Happiness Jar'. Sebuah balang kegembiraan yang dibuat pada bulan Januari untuk catat semua perkara dan memori manis yang berlaku sepanjang 12 bulan berikutnya. Boleh baca entri 'Happiness Jardi sini. Balang ini kemudiannya hanya akan dibuka dan dibaca pada penghujung tahun, sehari sebelum melangkah ke tahun baharu. 

Sejak 2018 saya sudah buat 'Happiness Jar'. Kadang-kadang banyak perkara baik yang berlaku dan berlalu begitu sahaja. Yelah, masa pantas berlalu. Tanpa kita sedar, kita makin sibuk dengan rutin harian dan lupa hargai perkara-perkara itu. Jadi, sekali-sekala ada peluang kenang balik dan recap, apa salahnya kan? 

Jumpa idea brilliant ni di Pinterest.

Khamis, Disember 26, 2019

Singgang Daging Budu

Sebelum kalian teruskan bacaan, ini entri peram ya. Sudah lama tersimpan dalam bahagian draf. Baru sekarang jadi entri. 😉 

Singgang daging ini dah lama dah saya buat. Pembetulan. Bott yang buat. Kalau bab singgang daging, ini memang kepakaran Bott. Saya pakar bab makan dan habiskan je. 

Sebenarnya, daging lembu bukanlah protein pilihan utama dalam menu di rumah. Kami jarang masak lauk daging. Raya haji beberapa bulan lepas, alhamdulillah banyak pula rezeki dapat daging segar. Jadi, macam-macam menu daging yang disediakan.


Antara yang paling dapat sambutan hingga licin periuk ialah singgang daging budu. Beginilah rupanya. Sedap dinikmati panas-panas. Rasa daging yang bergabung dengan masin budu memang sangat awesome!