Jumaat, Oktober 30, 2020

Resepi Mudah Mi Hokkien

 Assalamu'alaikum. Hai!

Apa khabar semua? Ada di sini yang suka makan Mi Hokkien tak? Hari ini kita belajar buat Mi Hokkien versi saya. Ini memang antara hidangan Cina yang saya suka makan. Ketebalan tekstur mi, kuah kicap, harum minyak bijan, aroma daun bawang dan ramuan-ramuan lain yang bergabung dalam setiap suapan memang nikmat!

Mi Hokkien yang autentik memanglah tidak halal kerana mengandungi lard. Tetapi jangan bimbang, restoran-restoran Cina-Muslim kan ada :)

Saya dahulu suka order Mi Hokkien dekat satu restoran Cina-Muslim ni tau. Tak ingat nama restorannya. Mereka bungkus makanan dalam takeaway boxes yang berwarna putih tu. So, setiap kali sampai rumah, terus grab satu kotak, ambil chopsticks dan makan panas-panas depan televisyen. Ini one of my favourite 'Me Time'. Terpengaruh tengok cerita omputeh hahaha.

Semenjak kita dilanda pandemik ini memang tidaklah nak keluar cari makan di luar sangat-sangat. Jadi, Mi Hokkien merupakan antara menu yang sudah lama tidak dimakan.

Kebetulan semasa pergi beli barang dapur, saya jumpa mi untuk buat Mi Hokkien, terus cakap pada Bott - Projek Mi Hokkien is ON! Semasa cari bahan-bahan lain untuk dimasak bersama mi, terasa dah air liur meleleh-leleh. Jemput jamu mata tengok Mi Hokkien saya.


Rabu, Oktober 28, 2020

Resepi Apam Ambon

Assalamualaikum. 

Pernah makan apam ambon? Apam ambon ini merupakan salah satu kuih Kelantan yang saya suka. Dahulu semasa saya sibuk berulang-alik ke hospital untuk check up tyroid, saya akan pastikan saya singgah kantin terlebih dahulu untuk beli apam ini. Masa tu, apam ambon ni dijual kecil-kecil, letak dalam paper liner macam cupcake

Lama dah tak makan. Kalau ada orang jual kuih Kelantan dekat-dekat sini pun, tak jumpa yang jual apam ambon. Makanya, disebabkan teringin sangat nak makan, saya cubalah buat sendiri. Gigih tau cari resepi di internet. Kebanyakannya saya tak berani nak cuba sebab lihat kandungan gula yang digunakan. Macam banyak sangat pula jika dibandingkan dengan jumlah tepung.

Inilah apam ambon saya. Resepi godek-godek sendiri. Walaupun rupanya tak semenggah (sebab saya kejap-kejap bukak tutup penutup pengukus nak intai apam naik ke tidak hahaha) dan warna agak pucat, rasanya tetap sedap!


Tak menyempat. Terus potong makan masa apam masih suam. Yummeh!