Rapsodi Bahagia untuk Khalish

Khamis, Mac 04, 2021

Assalamualaikum wbt.

Hari ini saya nak minta tolong sedikit dengan teman-teman yang baca blog saya ini. 

Bagi yang tahu, saya ni memang suka menulis tapi tak adalah serius mana sampai hendak tulis dan terbit buku. Selalu acah-acah je menulis apabila ada masa senggang. Sekadar bagi otak bersenam, ada aktiviti nak buat.

Selepas projek Lelaki Langit Bumi, saya jadi seronok menulis. Saya berpeluang berkenalan dengan ramai kawan baharu dalam dunia penulisan dan geng-geng ulat buku. It's fun dan buat saya rasa saya nak dalami lagi selok-belok dunia aksara ni.

Kebetulan, hujung tahun lalu, ada salah seorang teman yang ajak saya sertai satu group penulisan. Banyak juga ilmu yang saya sempat belajar dan salah satu tugasan yang perlu dilaksanakan ialah Cabaran 60 hari 1 novel. Kita perlu dorong diri untuk menulis satu bab satu hari sekitar 1000 patah perkataan. Jadi, setelah 60 hari akan siap satu novel. Menarik, kan?

Tetapi saya tetap saya yang sibuk entah apa-apa. Tugasan saya hanya berjaya disiapkan setelah 120 hari. Heheheh tepuklah juga untuk diri sendiri sebab bagi orang mentah macam saya, dikira satu pencapaian tu!


Rapsodi Bahagia untuk Khalish (RBUK)

Resepi Air Fryer - Tauhu Gejrot

Rabu, Mac 03, 2021

Hari ini saya ingin kongsi resepi tauhu gejrot versi saya yang disediakan menggunakan air fryer. Apa itu tauhu gejrot? Tauhu gejrot merupakan sejenis hidangan masakan Indonesia yang berupa potongan tauhu goreng, dimakan dengan kuah  bercili yang masam-masam pedas.

Ikut resepi asal, kena pakai tauhu Sumedang. Susah nak jumpa tauhu Sumedang ni. Kali terakhir saya beli di pasar tani. Sekarang ini tak tahulah ada lagi ke tidak produk tauhu Sumedang dijual di sana. Tetapi tak mengapa, pakailah apa-apa jenis tauhu pun. Tauhu keras biasa boleh. Tauhu kering pun boleh. Ini saya pakai tauhu keras biasa.

Penyediaan resepi ini ada dua proses. Satu kita mengulek. Tumbuk kasar bahan-bahan yang ada. Satu lagi, di sinilah peranan air fryer - kita hendak goreng tauhu tanpa menggunakan minyak. Jangan risau, bagi yang tidak miliki air fryer, kalian goreng sahaja tauhu seperti biasa ya.



Hello March | Tetamu Hebat Februari

Selasa, Mac 02, 2021

Assalamualaikum. 

Sudah bulan Mac rupanya! Hello, March! Moga bulan ini baik-baik sahaja untuk kita semua. Saya doakan setiap urusan kalian akan berjalan lancar dan dipermudah Allah.


Bagaimanakah tiga bulan pertama 2021 kalian? Ada sebarang rancangan khusus untuk bab ketiga Buku 2021 ini? Saya semakin sibuk dengan kelas online - kelas tuisyen, kelas bahasa, kelas penulisan. Jadi, jangkanya memang akan sibuk mengatur masa dan jadual. Dah mula gosok-gosok mata memikirkan tempoh masa saya di hadapan komputer kelak. 

Hendak buat macam mana ... ini antara perubahan dalam rutin saya yang perlu saya biasakan secepat mungkin. Jika dahulu, kelas atau mesyuarat secara atas talian saya hanya 2 - 3 sesi sahaja. Paling banyak 4 kali seminggu. Sekarang, saya ada 3 - 4 sesi setiap hari. Tolong doakan saya yang tidak betah duduk lama-lama ini agar mampu bertahan dan sesuaikan diri ya. 😁

Jadi, sebelum saya betul-betul sibuk tu, baiklah saya tulis entri penghargaan untuk rakan-rakan yang rajin mengomen di blog saya ini. Memang sudah lama benar saya tidak buat entri Tetamu Hebat bulanan. Cadangnya tahun ini nak start balik. Itu pun bulan Januari saya dah missed.

Hadiah My First Giveaway By Blog Sal

Isnin, Mac 01, 2021

Assalamualaikum.

Bulan Januari yang lalu saya sertai My First Giveaway by Blog Sal. Alhamdulillah, ada rezeki terpilih sebagai salah seorang daripada 15 pemenang. Berbunga-bunga hati ini teruja.

Sebenarnya, sudah lama juga kiriman hadiah Sal ni sampai. Cuma, disebabkan saya guna alamat surat-menyurat lama, jadi kena tunggu hujung minggu baru dapat kutip semua bungkusan dan posto milik saya. Lambat sedikitlah sampai ke tangan saya.

Jom tengok kiriman hadiah daripada Sal. Saya dapat sekeping alas tetikus, dua utas rantai kunci dan dua keping fridge magnet.