Isnin, September 27, 2021

Set Clear Stamps Baharu untuk Kraf Kertas

Assalamualaikum. Selamat memulakan minggu baharu! Semoga hari kalian baik-baik sahaja.

Saya mulakan hari Isnin dengan senyuman lebih lebar daripada biasa. Sebelum ini saya ada beli beberapa set clear stamps di Lazada. Memandangkan saya beli dari China, ambil masa sedikitlah untuk sampai. Ini sebahagian daripada pembelian saya yang sudah selamat tiba.

Dari kedai pertama. 3 pek clear stamps. Setiap satu pek ini saya beli sebanyak 2 atau 3 unit kerana  saya ingin hadiahkan kepada beberapa teman crafter yang turut gemar buat kad ucapan.

Clear stamps

Ahad, September 26, 2021

Lontong Pecal Khud Fully Vaccinated

Assalamualaikum. Semoga kalian baik-baik sahaja menghabiskan baki hari ini.

Semalam seawal pukul lapan pagi saya terima panggilan telefon. "Kak Long, saya dah ada depan rumah ni." Cepat-cepat saya intai pintu. Khudri, anak jiran lama saya dah tersengih di pintu pagar sambil menunjukkan plastik di tangannya.

Giliran saya pula yang tersengih sebab saya tahu apa kandungan plastik yang dibawa. Lontong pecal kegemaran saya. Punyalah teruja dapat rezeki sarapan sedap pagi Sabtu!

Lontong Pecal Saujana Utama

Sabtu, September 25, 2021

How Do You Face Setbacks in Life

Suatu masa dahulu, saya pernah ditanyakan satu soalan yang buat saya berfikir lama dan ambil masa yang lama juga untuk jawab.

How do you face setbacks in life?

Bagaimanakah anda berdepan dengan halangan dalam hidup? Dalam erti kata lain, jika ada dugaan atau masalah apa approach kita untuk menanganinya. Memanglah macam-macam yang kita boleh katakan. Saya ingat Tuhan ... saya berdamping dengan orang positif ... saya ada keluarga sebagai tulang belakang ... dan banyak lagi. 

Tetapi, ada tak satu jawapan ringkas, tepat dan benar-benar boleh sum up secara menyeluruh bagaimanakah cara terbaik untuk kita mendepani halangan dan cabaran hidup?

Photo by Lisa from Pexels

Jujur, sewaktu soalan itu ditanyakan kepada saya, saya bergeming. Lama saya kaku untuk fikir jawapan apa yang sesuai hendak diberikan pada si penanya. Dapat pula saya ini  jenis tak suka fikir banyak. I want to live peacefully, one day at a time. Itu sahaja. 

Saya dah tak ingat apa yang saya jawab ketika itu, tetapi rasanya okey. Boleh pakailah hujah temberang saya. Cuma di pihak saya, sampai sekarang saya macam tidak puas hati dan tertanya-tanya sendiri. 


How to respond when people ask you how do you face setbacks in life? 


Jika orang tanya kita, bagaimana you berdepan dengan dugaan ... what's your approach when dealing with setbacks in your life .... dan soalan-soalan lain yang seangkatan dengannya, apa jawapan paling padu yang boleh kita berikan? 


Jadi, saya ingin ajukan soalan yang sama kepada kalian.


How do you face setbacks in life?


Maaf, hujung minggu ni ajak kalian pening kepala berfikir dengan saya. Kongsi jawapan atau sebarang pandangan kalian di ruangan komen di bawah. Sesuatu yang kalian rasa on point and hit the right note. 😊


Selamat berhujung minggu!

Jumaat, September 24, 2021

Skon Kacang Walnat untuk Minum Petang

Sudah agak lama saya tidak bakar pastri atau biskut. Jadi, apabila ada kelapangan, terus masuk ke dapur lihat bahan-bahan apa yang ada. Saya putuskan untuk buat skon kacang walnat (walnut scones) sebab ada sepek kacang walnat yang lama tersimpan di dalam peti ais. 

Saya hanya menggunakan resepi asas skon Inggeris dalam simpanan saya dan tambahkan walnat ke dalam adunan.

Kopi dan skon walnat untuk minum petang. Biasanya, skon enak dinikmati bersama sapuan krim dan jem atau sapuan mentega. Saya makan begitu sahaja. Memadai sekadar rasa buttery pastri yang diperkaya dengan  kacang walnut.


Resepi Skon Kacang Walnat

Bahan-bahan yang diperlukan:

  • 450g tepung gandum
  • 5 sudu teh serbuk penaik. (Saya gunakan tepung gandum biasa, bukan tepung naik sendiri jadi memang agak banyak guna serbuk penaik.)
  • 50g gula halus
  • secubit garam
  • 125g mentega sejuk yang dipotong kepada kiub kecil
  • 1 biji telur Gred A
  • 250g susu
  • 100g kacang walnat yang telah dibakar selama 6-8 minit, disejukkan dan dicincang kasar. Jika mahu, tambah 20-30g kacang walnat lagi untuk diletakkan di atas permukaan skon.


Untuk sapuan di atas skon:

Telur yang dipukul sedikit dan dicampur dengan sedikit susu. Guna susu sahaja untuk glaze permukaan atas skon pun boleh kalau nak jimat telur. 😊


Langkah-langkah penyediaan:

  1. Masukkan tepung, serbuk penaik, gula halus, garam dan mentega sejuk ke dalam sebuah mangkuk. 
  2. Dengan menggunakan hujung jari, ramas-ramaskan ketulan mentega dengan tepung sehingga menjadi serbuk kasar seakan-akan serbuk roti. Teknik ini dipanggil rubbing. Tidak perlu terlalu halus dan jika masih ada sedikit bahagian mentega yang berketul kecil juga tidak mengapa.
  3. Masakkan kacang walnat yang telah dicincang. Gaul sekata. 
  4. Seterusnya, buat lubang di tengah-tengah campuran tepung dan mentega. Pukul telur dengan susu dan tuangkan ke dalam campuran tepung.
  5. Kaup balikkan adunan, uli sehingga membentuk doh yang tidak melekat di tangan atau jari. Tidak perlu uli terlalu lama. Cukyp sampai doh tidak melekat di jari. Jika melekat, tambahkan sedikit tepung lagi.
  6. Canai doh sehingga mendapat ketebalan kurang lebih 2.5 cm. Terap menggunakan acuan biskut berbentuk bulat. Jika tiada, boleh guna gelas.
  7. Susun di atas dulang pembakar. Sapukan sapuan telur dan susu untuk dapatkan warna coklat keemasan pada permukaan atas skon setelah dibakar. Letak sebiji kacang walnat di atas permukaan skon.
  8. Bakar pada suhu 200 darjah celcius selama 15 - 20 minit. Pastikan oven dipanaskan terlebih dahulu.


Selamat mencuba!