Agar-agar ini pun siaran tertunda :) Baru hari ni berkesempatan nak kongsikan resepinya di sini.
Bahan-bahan:
- Satu paket agar-agar 25g
- Air 1.2 liter
- 200g isi rambutan dikisar bersama 200ml air dan ditapis.
- 1 senduk gula/ mengikut citarasa - kalau mahu lebih manis, tambahkan gula.
- 1 cawan isi rambutan/lebih.
Cara-cara:
- Rendam agar-agar 30 minit - sejam supaya mudah hancur apabila direbus. Toskan.
- Didihkan 1.2 liter air. Masukkan agar-agar tadi. Kacau hingga agar-agar betul-betul hancur.
- Masukkan jus rambutan yang dikisar dan gula. Kacau lagi hingga sebati.
- Tuangkan ke dalam loyang atau acuan agar-agar dan sejukkan.
Nota: Masukkan daun pandan dan tukarkan gula kepada gula perang/gula Melaka untuk pelbagaikan rasa :)
Feveret Ros buah rambutan... Tapi tak boleh makan banyak.. Mesti batuk nanti..
BalasPadamAgar3 rambutn
BalasPadam