Minyak bawang putih ini banyak kegunaannya. Selain digunakan dalam penyediaan lauk-pauk, minyak ini sesuai dijadikan 'marinade' untuk perap ayam ataupun 'dressing' untuk salad kegemaran kalian. Bagi yang suka makan pasta, setelah pasta direbus dan ditos, titiskan minyak ini -- gaul hingga sekata bagi medapatkan aroma bawang putih yang menyelerakan.
Resepi Minyak Bawang Putih (untuk 1 cawan)
Bahan-bahan:
- 1 labu bawang putih
- 1 cawan Extra Virgin Olive Oil
Cara-caranya:
- Kupas bawang putih dan tumbuk sedikit.
- Masukkan bawang putih dan Extra Virgin Olive Oil ke dalam periuk kecil. Masak atas api sederhana selama lebih kurang 3 minit.
- Apabila bawang putih mula bertukar warna menjadi keperangan, perlahankan api. Masak lagi selama 10 minit.
- Setelah siap, biarkan sejuk sebelum disimpan di dalam bekas kedap udara. (Boleh tahan selama 1 - 2 minggu jika disimpan di dalam peti sejuk.)
Inginkan sesuatu yang mudah untuk minum petang?
Hidangkan minyak bawang putih ini sebagai 'dipping' untuk dimakandengan roti bakar atau scone :)
Cuba lihat Resepi Jeruk Bawang Putih pula di sini.
lapar terus...hhee
BalasPadam@msredcheesecake jom masak guna minyak bawang putih ni :)
BalasPadam