Ini hidangan kegemaran Bott. Stew ayam yang dimakan dengan nasi panas. Resepi stew ayam ni kami dah modified ikut citarasa kami. Mudah sahaja nak sediakan. Main campak-campak je. Berminat nak cuba? Ikut 3 langkah mudah di bawah (Err,..langkah-langkah tak termasuk penyediaan bahan-bahan tau!)
- Rebus ketulan ayam dan kaki ayam untuk buat stok. Masukkan hirisan bawang besar/merah, bawang putih, halia, lobak merah, ubi kentang, saderi dan asam keping. Biarkan hingga mendidih.
- Masukkan kicap tiram, kicap pekat, kicap manis, serbuk lada hitam. Letak sedikit dulu dan modify rasa ikut citarasa. Jika perlu perasakan dengan garam.
- Masukkan 1 - 2 sudu tepung jagung (larutkan dalam sedikit air) untuk pekatkan kuah. Sedia untuk dihidang!
salam singgah copy resepi n follow. best resepi semua mmg selera tekak ni. thank you share resepi2 ni semua.. akan cuba nanti..
BalasPadamSelamat mencuba Aneez :)
Padamheeeeee....semlm nak masak teringat chicken stew yang mama nad salu buat...tp tak ingat resepinya...last2 jadi sup ayam...now today dah nampak ini resepiiii ehehe..
BalasPadamThanks akak..
U r most welcome, Nad. Lain kali kalau jadi sup ayam, kentalkan sikit dengan tepung jagung. Dah boleh makan dengan mee claypot :)
Padamsimple je kan..boleh buat ni..
BalasPadamSelamat mencuba, AB :)
PadamSenang jugak resipi ni.. thanks for sharing farrah
BalasPadamsedap masak simple gini
BalasPadampernah makan tp tak pernah masak lagi stew ni Farrah. salin resepi ye. TQ =)
BalasPadam