Karela Goreng Berempah

Isnin, Ogos 27, 2018

Perkongsian resepi untuk hari ini, karela goreng berempah. Ya, kita cakap pasal peria. Saya je gatal guna nama lain biar fancy hehehe.

Karela atau kambas ni saya 'warisi' daripada Cekengah. Dia beli untuk makan ke untuk minum atau buat air detox ke ... saya kurang pasti. Dek kerana terlalu sibuk, berhari-hari terperam dalam peti sejuk. Dah masuk dua minggu, saya pun jadi fairy godmother tukarkan peria yang sudah mula kecut kepada hidangan yang boleh dimakan.

Peria Goreng Berempah

Peria Goreng Berempah

Bahan-bahan yang diperlukan:

  • 4-5 biji peria katak (kalau nak guna peria biasa pun boleh)
  • 1 1/2 sudu besar rempah kari (saya biasa buat guna rempah kari ikan)
  • 1 sudu besar mayones
  • 2 sudu tepung jagung
  • garam secukup rasa
  • minyak masak untuk menggoreng

Cara penyediaan:

  1. Potong peria, buang biji dan hiris nipis-nipis.
  2. Masukkan peria ke dalam mangkuk besar, gaul rata dengan bahan-bahan di atas.
  3. Goreng dengan minyak yang panas. Terbalik-terbalikkan agar gorengan sekata.
  4. Angkat apabila warna peria dah bertukar keperangan. Sedia untuk dihidangkan. 

Mudah, bukan? Selamat mencuba!

Lagi tentang peria:

Psst! Maaf minggu ni tak sempat sangat nak blogwalking dan balas komen. Insya-Allah, hujung minggu ni saya datang bertandang :)



38 ulasan

  1. First time dengar makanan nama karela ni .. (I am soo old school kan.. hahhaa)

    BalasPadam
    Balasan
    1. Saya pun baru je tahu peria ni karela, Intan :)
      It's never to late to learn, right?

      Padam
  2. at least tak ade lah membazir makanan tu duk terperuk dalam peti ais

    BalasPadam
    Balasan
    1. Betullll. Tak membazir tu key element nya :)

      Padam
  3. karela???? apakah?? mcm nama tempat lak...hihihi...

    BalasPadam
  4. sy xreti mkn peria.....pernah cuba...tp xleh nk telan....huhuhuh

    BalasPadam
  5. Rajin sangat kak farah.. Thumbs up..")

    BalasPadam
  6. Tak suka sayur boleh suka makan sayur camni...

    BalasPadam
    Balasan
    1. Akak dulu mula makan peria jenis yang bergoreng beginila, Zumal. Tak pahit sangat :)

      Padam
  7. karela? bagus laa tuh ada idea jugak untuk menghasilkan menu yang simple dan nampak menyelerakan..

    BalasPadam
    Balasan
    1. Hihihih saya ni bab simple-simple tu je yang saya tahu, Eyda :)

      Padam
    2. ok laa tuh.. kalau Eyda, ikut suka hati jer menunya.. hehehe..

      Padam
  8. salam singgah sini FM....sedapnya...diana suka makan sayur peria ni...

    BalasPadam
    Balasan
    1. Thanks sebab sudi singgah, Diana. Kita leh genggggg! :)

      Padam
  9. Goreng berempah tu yg wana suka makan selain dibuat sambal..erm..dap..dap :)

    BalasPadam
    Balasan
    1. Akak kan tak pernah masak sambal. Selalu goreng macam tu je atau buat jus. :)

      Padam
  10. Suka sangat peria :) Lagi2 goreng pedas2...mmm :) mkn dengan nasi panas..mmg best la :)

    BalasPadam
    Balasan
    1. Cik Mimie leh geng ngan wana. Suka peria sambal :)

      Padam
  11. kedai mamak bawah ofis ni selalu ada lauk ni.. x pernah tanya..tp dah agak tu peria.. huhuhu

    BalasPadam
  12. peria panggil karela ka.. macam bukan sebutan mesia ja..

    BalasPadam
  13. peria gorang berempah? menarik..biasa sis JM buat goreng bersama telur je

    BalasPadam
  14. jarang lepas masuk tekak peria ni.. ikut keadaan ehehe..

    BalasPadam
  15. peria tu pahit kan?
    aida jarang makan.
    mak abah suka :)
    goreng rencah udang.

    BalasPadam
  16. La karela tu peria ke kita ingat nama makanan baru dah

    BalasPadam
  17. peria goreng berempah memang sedap.. hilang pahit dia..

    BalasPadam

PERHATIAN: Setiap komen yang tersiar di From FAMF TOWER adalah tanggungjawab sepenuhnya penulis itu sendiri malah tidak mewakili pandangan pemilik blog. Pemilik blog tidak akan dipertanggungjawabkan andai berlaku sebarang permasalahan yang timbul berkait komen tersebut.

Pemilik blog juga berhak memadam tanpa menerbitkan sebarang komen yang dianggap tidak menyenangkan.