Khamis, 3 Julai 2014

Resepi Sihat - Peria Katak Tumis Mudah

Saya memang suka peria katak. Selalunya akan buat jus peria katak dengan epal hijau atau lobak merah. Kadang-kadang je masak sebagai hidangan. Itupun saya makan seorang. Sebab kat rumah ni saya seorang je yang makan peria. Yang lain semua akan menyeringai buat muka pahit the moment saya mentioned 'peria'. Bott & Cekengah lagilah,..paksa minum air peria untuk kesihatan pun liat!

Resepi di bawah ni senang untuk disediakan. Cubalah! Menu sihat, rasa lazat!
Peria Katak Tumis
Bahan-bahan:
  • Beberapa biji peria katak (bersihkan, buang biji dan potong)
  • 3-5 batang cili kering (potong dua)
  • 3 siung bawang putih (cincang halus)
  • 2 sudu besar minyak zaitun/minyak canola/minyak bunga matahari
  • beberapa tangkai daun kari

Langkah-langkah:
  1. Panaskan minyak, tumis bawang putih. Kemudian, masukkan daun kari dan cili kering. Tumis sehingga daun kari garing dan naik bau.
  2. Masukkan peria, renjiskan dengan sedikit air untuk melembutkan teksturnya. Biarkan selama beberapa minit. Siapppp!
 Selain resepi ini, boleh cuba  Resepi Peria Goreng Berempah. Atau amalkan minum jus peria untuk kawal kandungan gula dalam darah.


8 ulasan:

Sudi-sudilah tinggalkan jejak anda di sini :)
Sekiranya hendak meletakkan sebarang pautan/link/URL, sila ikut langkah -langkah di tutorial ini --> Cara Meninggalkan Pautan

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...