728 x 90

Khamis, 24 Mac 2016

Tolong Pilih Superhero

Assalamu'alaikum,

Hehehe saya nak minta tolong,..sambil kalian lepak santai di tower saya ni, harap kalian boleh bantu saya buat keputusan.

Di bawah ini, aktiviti saya bersama murid-murid Tahun 5 pada awal bulan Mac. Mereka dikehendaki mencipta satu watak superhero mengikut kreativiti masing-masing. Kemudian, mereka perlu senaraikan ciri-ciri dan karakter superhero tersebut. Ini merupakan salah satu cara untuk mereka tingkatkan penguasaan vocabulary. Setiap murid akan fikirkan kata adjektif yang sesuai untuk si superhero dan dengan menggunakan kamus dwibahasa (BM - BI), mereka perlu mencari perkataan tersebut di dalam Bahasa Inggeris. Setelah itu, perkataan-perkataan akan dimasukkan ke dalam MYVI. Apa itu MYVI? Jemput baca di sini. 

Saya dah janji pada mereka yang saya akan beri reward pada superhero yang paling kreatif dan berkarakter. Pemenang akan diumumkan hujung bulan nanti. Selalunya setiap hujung bulan, kita akan ada session beri-beri hadiah, announce pelajar terbaik, gifts untuk pelajar yang menang aktiviti-aktiviti tertentu - just for fun!

Kali ini, instead of saya yang pilih,...saya nak beri hak untuk pilih pemenang kepada kalian :)
Apa yang perlu dilakukan? Mudah saja. Perhatikan 4 superhero terbaik yang telah dipilih. Hanya 4 sahaja yang layak sebab yang lain tak berapa nak hero ;) Nyatakan pilihan superhero kalian di ruangan komen.



Misalnya:
Saya pilih Superhero 01


Superhero 01

Superhero 02

Superhero 03

Superhero 04

Nak hadiah juga?

Nak hadiah juga? Tak ada masalah. Anggaplah ini sebagai salah satu slot Jom Cuba Nasib kita. Jika berminat, setelah membuat pilihan superhero, berikan sekali dua adjektif (dalam Bahasa Inggeris) yang sesuai diletakkan pada superhero yang telah dipilih. Jangan beri adjektif yang sama pula ye.

Contoh:  
Saya pilih Superhero 01

Adjektif:
  • cheerful
  • kind-hearted

Ada sesuatu untuk kalian yang bertuah :)

Thanking you in advance!

Psstt! Saya masih belum bincang lagi aktiviti ini dengan anak-anak cilik. Jadi, sekiranya ada kata adjektif yang tidak sesuai/ salah ejaan,...mohon abaikan :)

225 ulasan:

  1. terbaik....akak berjaya buatkan mereka berfikir dengan kreatif...dan tak secara langsung mereka melukis superhero masing-masing...

    BalasPadam
    Balasan
    1. Kan.. Mmg bagus xtviti mcm ni kak.. :D

      Padam
    2. Hehehe sebenarnya nak biasakan mereka guna kamus. Budaya guna kamus untuk cari makna perkataan ni masih belum lekat lagi,..so, takdelah tense sangat nak kena cari perkataan tu sebab akak dah 'lapik' dengan suruh lukis superhero :)

      Padam
    3. Maybe yana krna buat mcm ni sebab adik yana pon kalau surh pgg kamus dia mula lah hahahah sabar aje la

      Padam
    4. Cara nk attract minat diorg kan kak... Budak2 skrg mmg minat lah superhero ni

      Padam
    5. Anak mummy baca kamus 5 minit je tau.. tgk cover depan.. tgk cover belakang..hahahaha :P

      Padam
    6. hahahahaaa.. tu nasiblah dia tgk jugak mummy julia.. hihihih

      Padam
    7. lebih kurang adik yana je mummy oiii

      Padam
  2. Assalamualaikum..

    Saja ja nak join....

    Saya pilih Superhero 03

    Adjektif :
    1. Valiant
    2. Affectionate

    BalasPadam
    Balasan
    1. W/salam, Sis Fida. Thanks sebab sudi bersuka-suka di sini. Jawapan diterima. Moga ada rezeki ye :)

      Padam
  3. Saya pilih Superhero no 3

    adjektif
    Macho
    Super Strength

    BalasPadam
    Balasan
    1. Ramai yang nampak macho dan super strength di luar tapi sebenarnya takut lipas... Ha ha ha...

      Padam
    2. sokong! kadang nampak luaran je macho :P

      Padam
    3. Sib baik lipas bukan cicak...
      hahaha

      Padam
    4. eh cicak superheroes jugak apa.. heheh cicak man! heheheh

      Padam
    5. hahahahaaa... lipas mmg.. sekali dia torebang.... pergghhh nama pon brubah.. hahahaha

      Padam
    6. No 4 tu dah mcm cicak man.. hahaahah

      Padam
    7. sape takut lipas..SS ke ;p

      Padam
    8. ke Arz..ehh..arZ macho ke hahaha

      Padam
    9. Hahahaaa.. SS kot... Hahahaa

      Padam
    10. hahaha SS kalau bukak topik,..;) Saya tak takut lipas tapi geli dan tak suka sebab busuk!

      Arz, ada satu jawapan yang tak boleh diterima. Super strength tu jatuh kategori noun, bukan adjektif. Leh tukar jawapan :)

      Padam
    11. Cik Manisah Lesing dia tak leh geng ngan cicak hahaha. Huda, kalau akak buat superhero, akak buat superhero drpd cicak khas utk Huda :)

      Padam
    12. Akak yana rasa superheroes cicak sesuai utk kak huda. Hahaha *usikkakhuda

      Padam
    13. Kak Farrah dah pernah cium lipas k??? Tau2 je lipas tu busuk..hihihi

      Padam
    14. Aikkk..cik yana pon ad pengalaman ehhh?? tung ler dapat cium lipas..hihihih

      Padam
    15. IY. Cuba buka stor or tmpat yg kita simpan buku lama. Terjumpa telur lipas or lipas dan kawan kawannya. Mmg bau busuk tak yah cium hahahah

      Padam
    16. Akak pernah babab cicak tu dengan tangan,..lepas tu pecah perut! Bau memang busuk tak ingat! Ishhh, tak ada kerja akak nak cium lipas, Ikhwan. Silap2 akak tukar jadi lipas sama ;)

      Padam
    17. Eeeeeee woittt apq ni citer cicak lipas ni.... geli sehhhh

      Padam
    18. Kak farah jgn anta sy apa2 unsur haiwan2 tu... nnt sy bg balik kt abam posmen .... huhuhuhu...

      Tak mo tak mo tak mo...

      Padam
    19. Ehhh bukan SS ker takut lipas.. ayat coverline la tu..ahhahah :P

      Padam
    20. hahahaha.. Nanti saya cuba cik yana... arghh akak babab cicak dgn tangan lain kali kena guna getah kak.. selamat tangan.. hihih cium lipas bertukar jadi lipas kudung.. ehhh

      Padam
    21. jumpa cicak mati pon geli hahhaha

      Padam
  4. Saya pilih superhero 03 .. Sebab nampak mcm superhero. Yang kedua tuu terlalu kurus utk dijadikan superhero.. Hehehe

    BalasPadam
    Balasan
    1. superhero no 2 tu cam tak cukup kalsium hahaha

      Padam
    2. No 4 lah nampak superhero.. Hehehe

      Padam
    3. Hahaha.. Hero pilihan SS.. Hehe

      Padam
    4. Kim Chaa - superhero memang tak leh kurus ye,..kena sado eh? Hihihihi
      No 4 tak sesuai? No 4 tu terang2 dia tunjuk diri superhero, Sis JM hehehe
      Hero no.2 pilihan SS tu hero luar dalam :)

      Padam
    5. No 4 tu mcm "klamkabot" dlm citer boboiboy

      Padam
  5. Balasan
    1. Why Ekin..? Why..? Tell me Why... why..? hahahaa :P

      Padam
  6. Balasan
    1. kenapakah SS no 2?? hahahahaha

      Padam
    2. Ni mesti x baca komen bawah... Ha ha ha

      Padam
    3. Sebab... Caring and loving... Macam SS... Fair and lovely! Kah kah kah...

      Padam
    4. komen dulu baru scroll bawah hehe

      Padam
    5. SS kitee baca dari atas.. :P hihihihihih :)

      Padam
    6. hahahahahaha... wowwww.. SS mmg caring n loving.. kahkahkah

      Padam
    7. Badan panjang.. xsesuai.. cadangan ditolak.. hahahhaa.. lagipun baju dia biru.. tak sesuai tak sesuai..hahaha :p

      Padam
    8. Hahhahaa loving dan caring gitewww.. ada macam SRK tak dia pun pakai fair and lovely tau..hahahaa :P

      Padam
  7. Sebab musabab SS pilih Superhero 02... BIRU! Ha ha ha

    BalasPadam
    Balasan
    1. Superhero pilihan SS berpijak dibumi yg nyata... Pilih warna tanah dari mana asal kejadiannya... ha ha ha... Dan biru utk dia berada kat tempat tinggi... He he he...

      Padam
    2. padunya komen SS .. tak tahu nak komen apa dah

      Padam
    3. Kalau saya letak color hijau SS..ahakss... :P

      Padam
    4. Yana...kasi chance sis JM lak heee

      Padam
    5. Sis JM dah buka step.. Hihihi

      Padam
    6. Dah agak dah ... tak yah nak habaq SS oiii... undi ditolak..ehhh! Mcm mummy pulak tuan tanah..keh keh keh :P

      Padam
  8. alalala comel nye anak anak murid akak ni

    BalasPadam
    Balasan
    1. Cik yana pun cikgu jgk kan?? Boleh ler try nanti.. :D

      Padam
  9. Superhero 2 adjective 1.intelligent 2. Cool :)

    BalasPadam
  10. yana cuba eh..
    yana pilih superhero 01
    sebab dia comel sangat hahaha!


    sebabnya
    1. protective
    2.informative
    3.vigorous

    BalasPadam
    Balasan
    1. Tapi dia pakai belang pink! Ha ha ha

      Padam
    2. eh keluangman pon pakai pink apa hahahah , taknak kalah

      Padam
    3. Hahahahaa.. pink lah smart SS... :P

      Padam
    4. dek kerana belang pink tu lah nampak comel cam sis JM kan Yana...kalau Biru nampak macho cam SS ;p

      Padam
    5. SS oooo SS.. Seru map..hihi

      Padam
    6. Pink SisJM
      Biru SS hahhaha.
      Amk sorg satu

      Padam
    7. Biru n Pink jgn sape pun usik eh ;)

      Padam
    8. Alah ss... baju pink p belanda haritu mana... kih kih kih

      Padam
    9. Stokin purple hokayyyy

      Padam
  11. Balasan
    1. sebab cikgu nya pon comel jugak!

      Padam
    2. ni bodek ke apa ni ahaaaksss

      Padam
    3. Jeles lettew.... hahaha

      Padam
    4. ehhh.. ayat bodek.. nak jugaklah.. comel..comel.. :D

      Padam
  12. Mak cik suka dua lah nak...

    Mak cik AFUNDI NO.2 sebab dia hensem ... katanya...

    Hensem tu penting okay...

    Hensem akhlak...
    hensem iman...
    hensem saving...

    Hihihi

    BalasPadam
    Balasan
    1. Hahahaha.. Semua pilih hensem ni...

      Padam
    2. hok lelaki pilih cantik kan Ikhwan..jgn nok tipu ;p

      Padam
    3. saya pilih hok berimang sis JM..Cantik tu Subjektif.. ehhh.. cewah..hahhahaa

      Padam
    4. oh MYganu bersama Sis JM .. :D

      Padam
    5. boleh je... free je sis JM takyah bayar pon.. hihihihh

      Padam
  13. Dahlah handsome... good looking lagi... generous pulak tu...
    brave...loving... caring....

    Okay confirm nak... makcik pilih no.2...
    yeayyy

    BalasPadam
    Balasan
    1. amboiii mak cik banyak bebenor sebabnya ye.. hihihihi

      Padam
    2. menantu ke bakal suami erk hehehe

      Padam
    3. Hahhaaa... Pepandai je Sis JM..

      Padam
    4. dah sesuai sgt bersuami tuee ;P

      Padam
    5. Kah kah kah... sila gelak 6harkat

      Padam
  14. Superhero no 1 ... Colourful !!!! :)

    BalasPadam
    Balasan
    1. kan wakil semua superheroes di dunia! ehehehe

      Padam
    2. Colorful.. Ceria gituuuu... :D

      Padam
    3. kalau colourfull sgt dh mcm badut kih kih kih

      Padam
    4. hahahah, colourfull tu membuatkan dunia ceria dan berwarna warni

      Padam
    5. superhero no 1 tu colorful.. So???

      Padam
    6. so.. dia badut lah..hihihih

      Padam
    7. tak , dia bukan badut.. no badut here! hahah

      Padam
  15. Assalamualaikum Farrah...
    Nak tambah lagi la..
    .sebab superhero tiga tu macam muka orang Sabah.....hehehe....stail rambut tajam2 gitu tapi melintang....

    BalasPadam
    Balasan
    1. Hahahahaaa.. Terbaiklah tambahan tu... ahakss

      Padam
    2. Fida..org sem pun ada gak style rambut camtu ;p

      Padam
    3. Pun bolehlah pun boleh...
      boleh bah kalau kau...

      Hihihi

      Padam
  16. Kalau ada superhero warna hijau campur hitam....lagi suka...

    BalasPadam
    Balasan
    1. Rare gitu colornyaa.... ahakss.. :D

      Padam
    2. Hahaha...ya la..macam incredible hulk pula...

      Padam
  17. Scroll naik turun, naik turun untuk cari best d adjective..

    Firah suka Superhero no 2 sebab dia nampak ciri2 kemelayuan sikit plus dia nampak macam abah2 sikit.. haha...

    D two adjective:
    a) enthusiastic
    b) hot

    BalasPadam
  18. saya pilih superhero 1 kot :D

    BalasPadam
  19. Wahh menarik kalau buat aktiviti macam ni dengan budak2 :)

    BalasPadam
  20. Pandai anak2 murid akak lukis.. Tapi saya berkenan kat superhero no4.. Rare sangat rupa bentuk die.. ahakss..

    Sebab:
    attractive
    powerful

    Entoh betol x kata adjektif ni..hahahahh

    BalasPadam
  21. serious..... No 4 tu rare.. yang lain semua manusia.. hihihiii

    BalasPadam
  22. Assalam Farrah...sorry dear..lama x jln2 kat sini

    BalasPadam
  23. minta tlg apa tu...jap nak tgk

    BalasPadam
    Balasan
    1. nampak sangat baca tajuk je dulu kihkihiih

      Padam
    2. Hihi.. Mintak tolong pilih je sis JM

      Padam
    3. Nasib baik dia baca tajuk... He he he

      Padam
    4. certain org tu baca komen je tajuk x baca hihih

      Padam
    5. Hahaha... betui tu... mujur juga sjm baca tajuk... hahaha

      Padam
    6. hahahahhahha.. pulak.. mujurlah

      Padam
  24. ahaaa...senang je kalau minta tlg buat pilihan ni...jap eaaa

    BalasPadam
    Balasan
    1. Buat2 jgn xbuat sis JM.. Pilih elok2

      Padam
  25. superhero 01 tu pakai baju cam Dato AC Mizal je ahahaha..sesuai jd pengacara Maharaja Lawk Mega!!!!! hahaha

    BalasPadam
    Balasan
    1. Hahaha... Kan.. Baru perasan baju die kaler hijau

      Padam
    2. Hahahah maharaja lawak pon boleh Sis JM

      Padam
    3. Tapi better dari 3... Nampak tiak mashammm! Keh keh keh

      Padam
    4. tiak macham x pe..lengan mcm hulk hogan

      Padam
  26. pink tu sesuai utk auntie JM je kih kih kih

    BalasPadam
    Balasan
    1. Hahahahaha SisJM pink berpisah tiada

      Padam
    2. Ooooo... Sis JM minat pink ea...

      Padam
    3. yelah baru tau.. patutlah blog Sis JM warne pink...

      Padam
  27. Super Hero No 4 tu nampak cam serangga pun ye..hadoilah lawak..mesti kanak2 lelaki yg lukis ni

    BalasPadam
    Balasan
    1. Hahahaa.. Skali tgk mcm katak pon ad sis JM.. Tapi Saya suka hero no.4 ni.. Hihihi

      Padam
    2. Tu "klamkabot" lah....
      ni mesti x tgk boboiboy ni...

      Ha ha ha...

      Padam
  28. budak umur 11 tahun..mmg camni lah imaginasi dorang hihih...tersenyum je bila tgk karektor hero masing2

    BalasPadam
  29. sekali pandang sis JM pilih Super Hero No 3 sbb?
    - muscle kat tangan tu...itu lengan masuk gim tu..klau aa org kaco sekali lempang pitam
    - ce tgk jari2 super hero tu..tajam..mmg menakutkan...so kalau duduk bersama super hero ni rasa 'selamat'
    - ciri ciri suer hero tu pun memang sangat sesuai
    - mmg nampak smart and good looking

    BalasPadam
    Balasan
    1. ecececeh! ... jari dia tu terkena kita terus darah .. sakit hahaha unsecured!

      Padam
    2. No 3 tu... Superhero ke ayam? Jari 3 jek! OKU x boleh jd superhero! Kah kah kah...

      Padam
    3. itu sekali cakar mmg habislah

      Padam
    4. hahaha.. dia sorok lagi dua SS.. kahkahkah

      Padam
  30. bagi sis JM...Super Hero No 3 memang layak menang

    BalasPadam
    Balasan
    1. No 4 tu lg smart lah sis JM..

      Padam
    2. yg pasti pilihan kita beda ye

      Padam
    3. ok sis PILIHAN KITA BERBEDA..HIHIHI.. nanti kak farrah pening nak pilih yang mana,..

      Padam
    4. yg pasti dia mesti pilih anak2 cilik dia tu

      Padam
    5. hahahah mohon kak farrah jangan pening!

      Padam
  31. sis JM pilih Superhero 03

    Adjektif :
    1. protective
    b) powerfull

    BalasPadam
    Balasan
    1. Kenapa huruf n nombor bergabung sis JM??? Hehehe

      Padam
    2. SisJM pening pilih superheroes dia

      Padam
    3. Hahahaa.. Alah yang kat kata adjektif tu..

      1)
      b)
      hihihih

      Padam
    4. Cikgu tabika Jay Emm dulu ajo... Lepas 1... Mesti b!!! Keh keh keh...

      Padam
    5. hadoilah hahahaha..keyboard nihhhh

      Padam
    6. kihkih... tibika mano tu??hihihihih

      Padam
    7. Tibika pon boleh...

      Hahaha

      Padam
    8. hahahah.. keyboardlah ni..ish3xx... hehehe

      Padam
    9. bhahaha senang citer semua ting tong typo =P

      Padam
  32. Eyda pilih Superhero 03

    ada ciri kemelayuan, sopan tetapi kuat..

    BalasPadam
  33. Mummy pilih no 3...

    Sebab dia sadoo.. ehh takdelahh..

    Sebab dia Good Looking, Strong, Friendly... tapi yang pasti badan dan kaki dia balance ... takdelahh kaki panjang nau.. susah nak duduk dlm seat Air Asia nanti,..hehhee :P

    BalasPadam
  34. Saya pilih Superhero 03
    adjektif: good looking, tall and he seem so brave =)

    saya suka lukisan dia sangat cantik! kagum saya
    darjah lima ni ye? kim salam kat dia ye

    pastu kan dengan jujurnya saya nak mengaku yang ini adalah pertama kali saya dengar perkataan hefty. tak sangka saya belajar benda baru hari ni

    BalasPadam
    Balasan
    1. sama lah kak yy , yana pon search makna hefty tu

      Padam
  35. supehero 4 sebab macam ironman versi bunnyman ahaha.. comel =D

    BalasPadam
  36. last week i did sort of mcm this activity gak.. superhero project. but my kids r big kids so susahkan sket.. they had to imagine yg diorang tu director film n they r creating new superheroes.

    BalasPadam
    Balasan
    1. hehheheh okey la tu kak ct , new superheroes are coming soon

      Padam

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...