Assalamualaikum. Salam Hari Jumaat. Cepat betullah masa berlalu sekarang ini. Rasa macam baru je hari Jumaat... dah Jumaat lagi.
Hari ke-2 divaksin, saya masih lenguh tangan dan mengantuk. Malam tadi tak lena tidur sebab rasa lengan berdongkol macam lengan Awie atau Zul Ariffin. Pagi ni dah kurang sedikit cuma mata berat memang tak boleh bawa bincang! Ahamdulillah, setakat ini itu sahajalah kesan yang saya alami. Eh, sekejap... kalau asyik rasa lapar nak makan tu kesan sampingan vaksin jugakah? Dari balik semalam, perut macam berlubang dan saya tak berhenti mengunyah 😁
Hari ini ada kelapangan masa sedikit. Saya buat spring cleaning untuk e-mel, telefon bimbit dan blog sekali gus. Tak berani buat kerja suntingan atau terjemahan. Bimbang dalam kantuk ini tak pasal-pasal artikel orang saya tukar ke bahasa Sanskrit pula. Jadi, kita buat kerja rendah risiko - bersihkan gambar-gambar, e-mel dan dokumen-dokumen yang tidak perlu. Banyak juga gambar-gambar lama yang terperam dalam draf blog tidak sempat jadi entri. Salah satu daripadanya ialah Pisang Goreng Thai ini.
Resepi Pisang Goreng Thai
Bahan-bahan yang diperlukan:
- 1 sisir pisang. Tidak kiralah pisang apa asalkan sesuai untuk digoreng.
- 1 1/2 cawan tepung beras
- 1/2 cawan tepung gandum
- 1 cawan kelapa parut (boleh dikurangkan atau dilebihkan sesuai cita rasa. Ketika saya buat hidangan ini, rasanya kelapa parut saya tak cukup secawan pun. Itu yang tidak kelihatan ketara di dalam gambar.
- + 1 cawan santan
- 1 sudu teh serbuk penaik (baking powder)
- 1/2 - 1 sudu teh garam
- 3 - 4 sudu besar gula (Pisang saya sudah agak mushy, jadi saya hanya masukkan 1 1/2 sudu besar gula.)
- Beberapa sudu besar bijan putih atau bijam hitam yang disangrai. Hendak lebih cantik dan menarik, boleh guna kedua-duanya sekali.
- Sedikit air (jika adunan terlalu pekat)
- Minyak masak secukupnya untuk menggoreng jeluk (deep fry)
Langkah-langkah penyediaan:
- Kupas kulit pisang dan belah kepada beberapa bahagian.
- Satukan bahan adunan. Tuankan santan sedikit demi sedikit untuk membentuk bater yang sedang-sedang sahaja teksturnya. Tidak terlalu pekat dan tidak terlalu cair. Gaul rata.
- Celupkan potongan pisang ke dalam bater dan goreng sehingga warna bertukar keperangan.
X pernah mkn pisang goreng mcm ni.. selalunya thai pedas2 masam manis.. tp menu ni xde pencecahnya pulak ye
BalasPadamBab pencecah tu saya kurang pasti, Kakmim. Sebab selalu apabila saya berpeluang makan pisang goreng ini, saya makan begitu sahaja. Tak perasan pula masa tu ada sos pencecah atau tidak 😂
Padammenarik dengan bahan tambahannya tu. mesti lebih ummphh..in sya Allah boleh buat ni.
BalasPadamSelamat mencuba, PC.
Padamwahhh.. baru dengar ni... ada bahan tambahan...
BalasPadamBahan tambahan yang memewahkan rasa, sis 😊
PadamFirst time plk tgk pisang goreng thai ni..
BalasPadamSedap, Kak Ret :) Meriah memanjakan deria rasa hahaha
Padamsedapnya krupp krupp
BalasPadamKrup krap krup krap sepinggan habis tak sedar 🤣
PadamIni kira pisang goreng mewah ada kelapa parut, santan, gula. Bayang rasa berlemak, manis dan masin.
BalasPadamBetul. Pisang goreng mewah untuk manjakan selera hehehe
Padamboleh cuba ni. mesti sedap sebab parut kelapa tu. nyummms
BalasPadamMemangn nyummms sangat! Kelapa parut dan santan tu yang menambahkan lemak rasa pisang goreng ni.
Padamkann cepat sangat hari berlalu. mcm baru semalam jumaat >.<
BalasPadamOh saya ingat naka pisang tu pisang Thai kiki.
Tak pernah dengar. pestime ni. resepi dia pun bahan banayk sikti dari goreng biasa
Hehehe pisang goreng resepi Thai. Nanti boleh cuba, Ain. Memang bahan dia lebih sikitlah dari pisang goreng biasa tapi sekali-sekala manjakan tunas rasa apa salahnya 😊
PadamPernah makan pisang goreng Thai dalam keretapi dari Golok ke Hatyai. Sedapnya ya ampuuun!
BalasPadamBetul, Kak Amie. Yang saya buat ni dah adjust sana sini sebab kononnya tak mau rich sangat. Tapi, pisang goreng Thai yang autentik tu memang rasa macam ada kenduri dalam mulut! Hahahah
PadamAda letakk bijan jugak eh kak farrah, menarikkk! Tak pernah makan lagi, selalu makan yang biasa jual tepi jalan itu aje hahaha
BalasPadamHaah, letak bijan tu buat tambah seri rupa dia hehehe
PadamTak pe, Tiqah. Mana tahu suatu hari ada rezeki makan pisang goreng Thai. Kalau free, boleh ajak kakak Tiqah masak-masak cuba resepi baharu :)
Wah pisang goreng siam
BalasPadamtentu lebih sedap rasanya
Lebih mengancam, wak!
Padamhari tu baca pasal pisang goreng thai ni kat blog kak Amie. tapi itulah saya, pandai baca je, buatnya entah bila. haha
BalasPadamHahaha tak mengapa. Ada rezeki, jumpalah kat mana-mana. Tinggal tunjuk dan bayar je :)
Padam1st time dgr pisang goreng thai.. menarik betol..
BalasPadamade santan. kelapa parut.. fuhhh terasa lemak2 tuuuu..
Yes, bayangkan lemak manisnya. Yummeh!
PadamWah. Orang Thai pun ada pisang goreng sendiri..
BalasPadamAda, tapi bahan-bahannya lebih sedikitlah berbanding pisang goreng kita :)
PadamJap.. tunggu mak pantang habis pantang. ku sebat semua. Haha
BalasPadamDia mesti rasa manis berlemak gitu yek?
Lemak-lemak manis yang meriah memanjakan anak tekak gitu :)
PadamSelamat berpantang, sis. Lepas ni boleh berpisang goreng Thai!
Tak pernah makan dan tahu pun posang goreng thai ni. Mesti sedap kalau thai punye..
BalasPadamYes, memang sedap, Naniey. Nanti ada rezeki boleh cuba :)
PadamBahan2 pun ada kelainan sikit . Kena cuba ni
BalasPadamSedapnya, mkn pulk pnas2 waktu hujan ni, bertambah feeling..
BalasPadamboleh laa buat ni nnt. kebetulan ada pisang kt rumah ni.😊
BalasPadamTak pernah makan lagi. menarik gak tu campur kelapa parut dan bijan. Untuk goreng pisang saya suka goreng guna tepung ready made untuk goreng pisang. Kalau tak ada, campur tepung gandum dan tepung beras.
BalasPadam