Nak panggil apa pun boleh - cucur roti berkeju, godok roti cheese, cekodok roti berkeju, jemput-jemput cheese terpulang. Apa yang penting, hendak sediakan cucur ni sangatlah senang!
Kat rumah ni memang ada penyakit. Time tak beli roti, time tu lah masing-masing teringin nak makan roti. Tetapi, apabila ada roti di rumah - boleh terbiar tak laku sampai expired. Kerja sayalah masukkan dalam peti sejuk. Stok untuk buat roti telur, crouton atau cekodok.
Cucur Roti Berkeju |
Resepi Mudah Cucur Roti Berkeju
Bahan-bahan yang diperlukan:
- 6 - 8 keping roti
- 1 biji bawang besar (potong dadu)
- 1- 2 tangkai cili hijau (hiris halus memanjang) *Optional - tak letak pun tak mengapa.
- Beberapa keping keju (dipotong menjadi empat segi kecil) - 1 keping cheese boleh potong kepada 12 - 16 squares. Kalau tak ada keju keping, keju blok pun boleh digunakan. Dadukan kecil-kecil.
- Beberapa tangkai English Parsley - kalau tiada boleh tukar kepada daun sup atau daun bawang.
- Minyak yang secukupnya untuk menggoreng
- Air untuk lembapkan roti.
Cara-cara penyediaan:
- Carik-carik roti menjadi cebisan kecil. Basahkan roti dengan sedikit air sehingga roti boleh diramas. Ramas dan hancurkan roti hingga menjadi adunan yang boleh dijemput dengan jari. Maknanya tidak terlalu cair/basah. Masukkan bawang besar dan cili hijau. Gaul sekata.
- Ambil sedikit adunan roti tadi, leperkan. Masukkan potongan keju dan kemudian bulat-bulatkan. Pastikan keju 'terbalut' kemas dalam roti. Kita tak mahu keju tu lebih-lebih meleleh keluar apabila digoreng nanti. Ulang proses hingga adunan habis.
- Panaskan minyak dalam kuali. Goreng cucur hingga warna bertukar keperangan. Angkat. Sedia untuk dihidangkan :)
Selamat mencuba!
Selain itu, boleh juga intai-intai resepi roti di bawah:
Psst! Hati-hati, kandungan cheese dalam cucur tu panas! Jangan sampai melecur pula.
wow, menggodanya cucur roti akak tu..paling buat wana teruja tu sebab ada cheese..wallah..kegemaranku!! akak, tunggu..wana nak datang umah akak..hihik ^_^
BalasPadamYesss, cheese tu yang mahal tu! Pi cari pintu doraemon, Wana. Mintak pegi rumah akak. Kita tea sama2 :)
Padamni tengah cari pintu doraemon kak farrah..tak jumpa2..huwaaaaa...T__T
Padammemang menggoda betul ni. hehehe. tapi nani pernah buat guna ubi kentang tak pakai roti :D
BalasPadamohhh itu extra sedap tu, nani!
Padamaduhh sedappp... boleh cuba nanti nie.. thanx kak farah resepinye...
BalasPadamcuba jangan tak cuba anizz
PadamU r most welcome, Anis. Jangan lupa cuba bila ada masa :)
Padamsedap2, tapi malas lagi nak masuk dapur balik. hehe
BalasPadamishh jgn malas cik fafa oi...rajin2 kan lah
Padamfarra oh farra..panggil dari luaq umah..ngee
BalasPadamYe, Khaty! Apsal duduk kat luar tu? Meh masuk meh....
Padamsedap tu ada mix dengan cheese.. tapi selalu roti abis dimakan.. klu ada lebih boleh cuba nih..
BalasPadamcheese memang sedap
Padam@aRz & eyda - memang kalau ada cheese, susah sikit nak tolak hihihi
Padamletak cheese kat dalam dia tu yang buat sedap tu... aduhai...
BalasPadammemang syiokkkk!
Padammenarik jugak ni.. nak bagi irine makan.. hehehe... sampai tepu dah nak masak apa..
BalasPadamhaaa bolehlah yoorin cuba-cuba buat tukar selera :)
PadamPandai tol k.Farrah create recipe.
BalasPadamThumbs up.
Kat rumah saya ni kalau roti setiap hari mmg kena beli.
Sebelum ni akak belajar dari orang buat donut cheese. Alang2 dah ada roti, cuba buatlah :)
PadamRumah Shikin kena sentiasa ada rotilah ye,..stok untuk The Adams :)
Padamalahai...kreatif dalam mencipta resipi juga kak farrah...
BalasPadamterliur rasa
Apa-apa dengan cheese memang buat kita terliur
PadamAkak tak kreatif mana, aRz. Guna apa yang ada, ubah-ubah dari resepi yang pernah buat sebelum ni :)
fuyoo :) best tu kalau masuk perut
BalasPadamMemang best, CP!
PadamBolehlah cuba nanti. Saya pun ada roti yang dah nak expired
BalasPadamHaaa apa lagi,...cubalah buat Farah. Nyumm nyummm!
PadamBoleh try ni. Kt rumh ada roti. Hehe
BalasPadamJangan luba try, Scha. Berbaloi-baloi!
Padamroti keping gardenia tu ka... tadi baru makan cicah dgn kari udang hihi
BalasPadamAda roti lain ke?
PadamRoti keping boleh, roti perancis boleh, potato bun pun buleh! Mahal tang makan roti dgn kari udang tu, SS :)
PadamSekarang roti pun boleh jadi macam tepung kan..Cik Mimie dah try buat cekodok roti ni..memang sedap :)
BalasPadamishh..kenapa korang ni rajin tul memasak...so CM mmg dh layak jadi suri dalam rumah nih :-)
PadamCM memang sedang menanti hari kan,...kira dah ready dah tu :)
Padamalahaiii.. terliuqq kite nihh ><
BalasPadamnampak nya Nad perlu ziarah umah kak Farrah nko tu minta dia hidangkan :-)
PadamMari mari mari. Nanti kita pesta ghamai-ghamai!
Padamalahai...kalau bab roti keping gardenia expired tu sis JM pernah alami...x habis mkn..klaau lah tahu boleh buat cekodok ni kan...cuma sis nk ty letak sardin kat dalam roti tu cuma sis risau semasa goreng nanti roti akan serap minyak so bila mkn agak berminyak lah kan..ke x berminyak
BalasPadamBoleh, sis. Kurangkan kandungan air, supaya roti tu senang intact. Masukkan sardin, kepal2 kan. Then, bila nak goreng pastikan minyak benar2 panas. Goreng sekejap je, angkat!
PadamTak pun, sis boleh ambil rolling pin, roll roti biar jadi nipis dan mampat. Buang tepi roti. Masukkan sardin dan tekan tepi ngan garpu. Ala-ala buat karipap sardin tapi kulit guna roti. Goreng minyak biar betul2 panas. Sedappppp!!!
uiks! yang tukang bace ni terliur lak! sedapnyeeeeeeeeee.... =D
BalasPadamNah, nah...amik tisu. Lap mulut tu hihihihi :D
PadamRupa dia mcm begedil...
BalasPadamYes,..begedil comel lote :)
Padamhaah tu la time x beli roti, dok mencari roti. bile dah beli- terbiar je. ok dah tawu dah nk buat ape psni kalo roti x dilayan hehe
BalasPadamYes, jangan buang tau! Bazir je nanti. Kita godok rotikan :)
Padammmg mana mana rumah pun gitu agaknya Kak Farrah.. bila ada tanak makan bila takde rasa nak makan.. usually kami makan ngan eskrim.. haa mmg laju jalan.
BalasPadamCT nye version.. roti tu CT blend ngan susu then CT masukkan butter sikit and tepung. kalau nak masin letak la garam.. then adunan jadi cem cekodok tu goreng.. rasa cem kulit ice cream goreng and buttery ooonomnom..
Uishhh makan dengan aiskrim memang cepat licin licau!
PadamOh my,..akak nak cuba buat version CT la. I should try this! Good idea! Thanks, dik!
resipi ni pn saya dh salin juga..haha... blogging is awesome!! pakat kongsi idea =)
Padamzinziemeewah
Saya pulak tak beli roti tapi melambak tepung roti sebab kakak sy bagi buat stok. So hari2 buat bun jela. ^^
BalasPadamok.. saya dh salin resipi ni..sambil salin terliur dah...hehe
BalasPadamzinziemeewah
wahhh dah macam cheese ball la versi roti ni kan..
BalasPadamayu dulu buat pakai kentang je...
best jugak nie..byk jugak resepi kalu nak menghabiskan roti
dah same kes cm ayu gak
time xde roti kemain lg nak makan roti
bile da ade tgk2 dah nak expired dah
Thank you Farah, anak saya mesti suka makan ni,
BalasPadam