Resepi Cheese Puff dan Resepi Lain Menggunakan Puff Pastry

Jumaat, April 24, 2020

Salam 1 Ramadan!

Hari ini saya ingin berkongsi beberapa resepi menggunakan puff pastry yang sedap dan mudah disedikan. Semalam saya mengemas peti sejuk dan peti dingin beku. Barulah perasan masih ada stok puff pastry yang belum digunakan. Dah lama saya tidak bake, mujurlah puff pastry masih elok belum sampai tarikh luputnya. Puff pastry ini memang antara benda yang saya akan beli secara berkala dan pastikan ada dalam inventori barang-barang dapur. Bukan apa, kalau tiba-tiba rasa craving nak makan pastri atau something sweet, buntu tak ada idea untuk buat hidangan minum petang ... bolehlah diusahakan sesuatu dengan adanya puff pastry. 

Di pasaran ada macam-macam bentuk dan jenis puff pastry - jenis square, jenis gulung ... yang jenis blok pun ada. Boleh dapatkan di pasar raya atau kedai yang menjual bahan kek. Saya biasa beli jenama Kawan yang dalam bentuk empat segi kecil. Mudah, dah siap potong. Senang nak buat tuna puff atau sardine puff. Kalau nak buat pai atau cinnamon rolls baru beli yang jenis gulung. 

Alang-alang dah ada puff pastry, gali baliklah menu-menu ringkas guna puff pastry yang saya buat dahulu. Lagipun, sekarang saya sibuk merangka menu sahur dan berbuka untuk minggu pertama Ramadan. Kena plan betul-betul guna bahan apa yang ada di rumah. Kalau boleh nak elak kena keluar rumah untuk beli barang. 


Di bawah ini, saya kongsi semula beberapa menu ringkas dan sedap guna puff pastry. Bolehlah dijadikan hidangan pencuci mulut atau moreh untuk bulan Ramadan. Klik sahaja pada gambar yang berkenaan untuk ke entri resepi. Selain menggunakan ketuhar pembakar (oven) biasa, resepi-resepi di bawah juga boleh disediakan dengan menggunakan air fryer.



Cheese Puff
Cheese Puff

Penggemar keju pasti tidak akan tolak cheese puff ini. Sangat mudah untuk disediakan. Secara asasnya, hanya perlukan pastry puff dan keju. Rasanya yummy yumm! Bagi penggemar keju, setakat makan seketul dua memang tak akan cukuplah!



Kouign - Amann
Kouign-Amann dinikmati dengan secangkir kopi.

Kouign-Amann sebenarnya sejenis kek manis dari Perancis yang kaya dengan mentega dan gula. Resepi saya ni versi yang sudah dipermudah (simplified version). Jika tidak suka pencuci mulut yang terlalu manis, kalian bebas untuk ubah sukatan gula ikut cita rasa.



Selain cheese puff dan kouign-amann di atas, ada dua lagi resepi menarik yang kalian boleh cuba.


Banana Puff with Cinnamon
Banana Puff


Kombinasi puff pastry, pisang dan kayu manis memang terbaik! Saya tidak akan tolak hidangan ini.  Lazimnya, saya akan lebihkan serbuk kayu manis. Semerbak aroma puff memenuhi ruang dapur ketika dibakar. Saya juga akan buat inti pisang lebih sedikit untuk drizzle atas puff yang sudah siap dibakar.


Mini Pineapple Puff
Pineapple Puff

Ini lebih kurang sama dengan pai McD tetapi isinya di atas permukaan puff. Apabila dibakar, gula dan potongan buah telah caramelized memang sedap sangat! Kadang-kadang, jika tiada nanas, saya gunakan hirisan epal hijau. Pun sedap! Janji rasa masam-masam tu ada.


Rasa-rasanya ada tak antara dessert di atas yang menambat selera kalian? Selamat mencuba!

Selamat Datang Ya Ramadan

Khamis, April 23, 2020

Assalamu'alaikum semua.

Alhamdulillah, kita berpeluang untuk bertemu lagi dengan Ramadan tahun ini. Walaupun suasana menyambut ketibaan tetamu istimewa ini agak berbeza berbanding tahun-tahun sebelumnya, apa yang penting, kita cuba sedaya upaya untuk laksanakan ibadah-ibadah Ramadan dengan baik.

Ramadan pada fasa PKP ini akan catat pengalaman baharu buat kita semua. Perkara-perkara yang biasa dilakukan seperti berkunjung ke bazar, balik kampung berbuka dan bersahur bersama keluarga, iftar di luar, keluar shopping kuih dan baju raya....semuanya dah tak boleh buat seperti dahulu. Tak mengapa, kita sesuaikan diri dengan 'the new normal'. Kebiasaan baharu. In shaa Allah, semua akan baik-baik sahaja.


Memandangkan peluang bertemu keluarga, jiran-jiran dan sahabat agak terhad, sempena Ramadan ini saya dan keluarga buat Ramadan Gift Bags atau goodie packs dan hantar kurma sebagai tanda ingatan. Mula-mula dah nak batal dah projek kurma ni sebab saya lambat terima kurma untuk dibungkus.

Explosion Box - The Best Day Ever

Rabu, April 22, 2020

Assalamu'alaikum. Apa khabar hari ini? Sudah bersedia hendak menyambut Ramadan? Meskipun tahun ini kita tidak dapat mengalu-alukan kedatangan bulan penuh rahmat seperti tahun-tahun sebelumnya, tidak bermakna kita tidak boleh menghayati erti Ramadan. Memanglah berbeza...tetapi mana tahu, di sebalik semua yang berlaku, Ramadan 1441 merupakan Ramadan yang terbaik buat kita. Inshaa Allah. 

Hari ini, bersiaran dari bilik kraf, kita borak-borak tentang explosion box pula ye. Explosion box di sini bukanlah kotak yang meletup atau yang mengandungi sebarang bahan letupan. Sebenarnya, explosion box merupakan kad ucapan berbentuk kotak yang apabila penutup atas dibuka, sisi-sisi kotak akan collapse.  Itu jelah bahagian yang 'explode' sebenarnya.

Kad ucapan explosion box sangat istimewa kerana berciri 3D dan bersifat interaktif. Apa yang saya maksudkan interaktif di sini ialah si penerima kad akan berpeluang untuk belek-belek dan explore kad yang diterima kerana selain daripada gambar-gambar dan ucapan, setiap sisi kotak dihias dengan elemen-elemen kecil yang menarik seperti waterfall card, picture sliders, interactive wheels dan macam-macam lagi. Ini kalau ada rezeki dan kesempatan, saya akan tulis dalam entri yang lain ya.

Explosion box 'The Best Day' di bawah merupakan contoh explosion box yang paling simple. Hanya satu lapisan dengan hiasan sederhana. Kad ini saya buat untuk birthday Cekengah pada awal Mac yang lalu. 

Layan Jiwang dengan Starbucks Parmesan and Dill Cashews

Isnin, April 20, 2020

Saya ni jenis suka mengunyah. Mulut tak boleh nak rehat hahahah. Kalau menonton televisyen, buat kerja di hadapan komputer atau sekadar duduk-duduk rehat di ruang tamu, mesti nak kena ada sesuatu untuk dimakan. 

Inilah tabiat tidak sihat saya yang sukar dikikis sejak dahulu. Asyik 'gatal gigi' sepanjang masa! Dahulu stok kerepek, kacang, maruku dan potato chips (macam-macam jenama dan perasa) memang sentiasa ada dekat rumah. Dah tua nilah baru rasa insaf sedikit, tak sampai hati nak aniaya tubuh sendiri lagi. Jadi, perlahan-lahan ubah kepada snek dan makanan 'kunyah-kunyah' yang lebih sihat, pilihan yang lebih berakal konon-kononnya. Tidaklah junk food semata!

Hari ini nak kongsi salah satu snek kunyah-kunyah kegemaran saya - Starbucks Parmesan and Dill Cashews. Sekali rasa terus jatuh cinta! Sedapnya! Gajus yang diperasakan dengan keju parmesan dan herba dill memang kombinasi terbaik! Cukup rasa lemak, masin berempah semua. Sebelum ini saya agak skeptikal dengan herba dill ni. Tak sangka saya suka rasanya. 

Starbucks Parmesan and Dill Cashews ini memang tak boleh bajet nak makan satu genggam kecil je. Lupakanlah andai punya hasrat konon-konon nak makan/snacking ikut portion. Tahu-tahu tanpa sedar boleh habis satu bungkus terus! 


Starbucks Parmesan and Dill Cashews.