Onde-onde | Buah Melaka Idaman Kalbu
Isnin, Julai 25, 2022
Dalam banyak-banyak kuih tradisional, kuih inilah yang miliki paling banyak nama! Onde-onde dan buah Melaka boleh dikira panggilan biasa untuk kuih daripada tepung pulut bersalut kelapa parut ini. Selain itu, ada yang panggil kelepung atau kelepon. Tidak silap saya orang Johor. Lebih kurang sama seperti di Indonesia.
Jika di belah Pantai Timur pula, kuih ini dipanggil kekoh char atau woh mulong (buah mulong).
Tidak kiralah apapun namanya, kuih ini memang kesukaan ramai. Kalau masa bulan Ramadan, memang paling laris sebagai juadah pemanis mulut/pembuka selera ketika berbuka puasa.
Part yang paling saya suka - gigit onde-onde dan ada rembesan manis meletus dalam mulut. 🤤 Gabungan rasa lemak manis doh yang lembut-lebut kenyal dengan air gula (gula nisan atau gula Melaka) memang nikmat betul! Tapi, ada juga yang dah kunyah lumat pun tak muncul-muncul gulanya. Onde-onde kosong. Anggap jelah tak ada rezeki, kan? 🤣
Onde-onde saya 😊 |
Sambal Hitam Tokey yang Dap Dap Dap
Jumaat, Julai 08, 2022
Assalamualaikum.
Ada tak penggemar sambal hitam di sini? Angkat tangan sikit! Yeayyy, kita geng! Saya memang suka sangat makan sambal hitam. Kalau ada rezeki dapat buah belimbing buluh memang akan usahakan buat sambal hitam. Lagi pedas lagi bagus. Lagi masam lagi suka!
Sekarang senang ... kalau teringin, banyak je produk sambal hitam yang boleh kita beli di pasaran. Tetapi, setakat ini nasib saya kurang baik. Tak jumpa sambal hitam yang betul-betul kena dengan selera saya (tak kena selera pun tetap habis juga 😁). Maksud saya, bukanlah sambal yang dibeli tu tak sedap. Cuma macam saya cakap tadilah, saya suka yang pedas dengan rasa masam belimbing agak ketara.
Baru-baru ini Cekengah beri saya dua paket sambal hitam. Sambal Hitam Tokey. Kecil je saiz hidangan untuk satu pek. 50g. Sesuai untuk bawa travel, buat kongsi-kongsi rezeki dengan jiran tetangga atau bekal untuk anak-anak balik asrama.
Sambal Hitam Tokey |