728 x 90

Selasa, 7 Oktober 2014

Asal Usul Motif Corak Paisley

Semasa saya baca novel 'Laura's Handmade Life' (pernah cerita mengenainya di sini), I came across an interesting fact. Mengenai asal usul corak 'paisley'.


Credit

Well, ramai yang beranggapan bahawa corak paisley ni asalnya daripada bentuk cetakan 'thumbprints' kanak-kanak yang bengkok atau tidak sempurna. It's a totally misconception sebenarnya.

Sebenarnya, 'paisley' mengalami satu odisi tekstil yang bermula di Persia. Kemudian, motif tersebut dibawa ke Kashmir, India dan seterusnya ke Paisley, sebuah bandar di Renfrewshire, Scotland, United Kingdom. Di situlah motif dan corak ini mula berkembang. Nama 'Paisley' diambil sempena nama bandar tersebut.

Ohhh, begitu rupanya. Selama ini, saya ingat motifnya dinamakan 'paisley' sebab bentuknya yang macam daun. Ala-ala parsley gitu heheheh memang tak ada bakat dalam dunia fesyen ;)



22 ulasan:

  1. ooo..baru tau.memang dah banyak fesyen guna corak ni.

    BalasPadam
  2. oh..wana pun baru tau juga kak farah..^_^

    BalasPadam
  3. heeee same la
    ayu pon bute fesyen kak farah
    heeee

    BalasPadam
    Balasan
    1. Akak lagilah, Ayu. Tak tahu pun motif/corak tu ada nama hihihi

      Padam
  4. Owh..banyak laluan rupanya.
    Saya lagilah..tau pakai je.
    Tapi, x fikir asal-usulnya.

    BalasPadam
  5. dulu saya fikir datangnya corak ni dri india..tak tahu la kenapa,nau dah tahu sikit sejarahnya..hehe

    BalasPadam
    Balasan
    1. At least Nana dah dekat dah tu...dari India, sambung journey ke Paisley pula :)

      Padam
  6. tau pakai aje.. kalau buat baju kurung sukalah.. or shawl.

    BalasPadam
    Balasan
    1. yes,..memang cantik buat baju kurung & shawl :)

      Padam
  7. saya tengok paisley ni saya teringat micororganisms je. hehehehehe

    BalasPadam
  8. jgn kata Farrah sis JM lagi x tahu kalau daun parsely tuk masakan tu tahu lah...faile jgk nampaknya :-)

    BalasPadam
  9. Haha selama ni ingat paisley tu jenis baju mcm kemeja ke tshirt ke. Haha. Saya lagi buta fesyen. Corak tu saya selalu ingat macam batu ape ntah yg kt dalam ryujin juwara. Haha. Ok sy noob bab fesyen :)

    BalasPadam
    Balasan
    1. Akak lagi teruk, dik ooii! Orang cakap corak paisley, akak terbayang daun parsley :)

      Padam
  10. Kita lagi tak tahu apa-apa pasal corak. T_T tengokk kosong je, daun parsley pun tak kenal. lagi sedih. hahaha.

    BalasPadam
    Balasan
    1. Alaaa muda remaja lagi,...banyak masa nak belajar semua tu :)

      Padam
  11. ohh baru tahu lahh, nice sharing kak

    BalasPadam
    Balasan
    1. haaa, at least dapat ilmu baru :)

      Padam

Sudi-sudilah tinggalkan jejak anda di sini :)
Sekiranya hendak meletakkan sebarang pautan/link/URL, sila ikut langkah -langkah di tutorial ini --> Cara Meninggalkan Pautan

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...