728 x 90
Assalamu'alaikum,

Currently away from my tower. Berehat daripada berblogging untuk sementara waktu. Entri-entri selepas ini sehingga hujung Mac, scheduled entry.

Insya-Allah, jumpa lagi nanti. Ada kesempatan saya balas komen dan blogwalking ye :)

20 Februari 2017

Selasa, 2 Disember 2014

Buang Ikut Tingkap Jer,...

Credit

Apa yang buang ikut tingkap? Haaa,...masa untuk belajar perkataan baru. Semalam baca buku jumpa perkataan defenestrate. Tak dapat figure out makna. So carilah dalam dictionary.


defenestrate
verb
to throw someone or something out of the window


Heheheh kalau diterjemah, defenestrate ialah perbuatan melontar, membuang seseorang atau sesuatu melalui tingkap. Hebat kan! Ada one specific word to describe that particular action =)

Kalau buang orang ikut tingkap dah kira buat jenayah tu kan?! Paling tidak boleh cedera dan patah riuk...Hmmm, ada apa-apa tak yang kalian rasa nak defenestrate sekarang? Jangn buang sampah pulak ye. No! No! No!


44 ulasan:

  1. wana belajar perkataan baru untuk hari ni..rasanya x delah wana nak lontar2 dari tingkap ni..kesian orang kat bawah kalau terkena..haha..

    BalasPadam
  2. ingatkan ape la tadi..huhu.. kalau nak buang org dalam hati kita boleh? hahah..

    BalasPadam
    Balasan
    1. Boleh je...eh tapi jangan buang akak ;)

      Padam
  3. Waahh..mne la jmpe prkataan2 tuh.. Kalo yana, ignore jer..hehe

    BalasPadam
    Balasan
    1. Akak kena cari, Yana. Sebab masa baca tu ayat macam tak make sense hihihi

      Padam
  4. ingatkan apa tadi. hehe. belajar perkataan baru :)

    BalasPadam
    Balasan
    1. Hehe tak ada apa,..campak ikut tingkap je ;)

      Padam
  5. Dapat belajar perkataan baru.. mamamyja nak buang modem kat bawah. Dari tingkat 4 jer.. hahaha slow giler. Nak update blog pon xleh.. uuuwwaa

    BalasPadam
    Balasan
    1. Huhuhu kalau modem siput sendu camtu memang layak kena defenestrate :)

      Padam
  6. Balasan
    1. Hahahau r most welcome, student comel ;)

      Padam
  7. Buat masa sekarang xnak defenestrate apa2. Hehe

    BalasPadam
    Balasan
    1. Bagus! Kekalkan rentak itu budak ;)

      Padam
  8. kalau buang biji asam dikira jenayah jugak tak?hehe

    BalasPadam
    Balasan
    1. Silap haribulan klu adapokok tumbuh boleh dikira berbakti pada tanah ;)

      Padam
  9. Ahaaaa perkataan baru nih biasa dgr penetrate je urmm sis JM nk buang....... X lah kot x buang apa2 nanti kasihan org d bawah silap hb boleh mati ahahaha

    BalasPadam
    Balasan
    1. Itulah, kak. Saya clueless bila baca dalam buku. Memang terfikir penetrate je,..tp tak kena plak :)

      Padam
  10. Penetrate biasa dgr tp yg ni belum, rasanya x buang kot ikut tingkat kasihan org di bwh :-)

    BalasPadam
    Balasan
    1. Klu ada orang kat tingkat bawah tak leh defenestrate, kak. Jadi kes lain pula nanti ;)

      Padam
  11. ganas sgt buang org ikut tingkap...

    BalasPadam
  12. Macam ada dalam medical term jugak..
    Ada jumpa masa belajar dulu, tapi, entah apa maksud dia..dah tak jumpa pon sekarang..

    BalasPadam
    Balasan
    1. ohhh mesti ada kait-kait ngan buang jugak kan...

      Padam
  13. ish3 tudia ada pulak kan specific word utk describe action buang ikot tgkap? hehe

    BalasPadam
    Balasan
    1. Itulah, ana. Akak pun impressed. Ada specific word tu yang mahal!

      Padam
  14. rumah flat kebiasan buat perkara ini sehingga mengotorkan laman flat sendri
    defenestrate betulla hehe

    BalasPadam
    Balasan
    1. Kesian orang dok ground floor kan....

      Padam
  15. Biasa jumpa perkataan baru di blog kak Farrah

    BalasPadam
  16. sekarang ni rasa nak defenestrate org je. grrr

    BalasPadam
    Balasan
    1. Sapa buat Scha geram ni...akak tolong Grrrrr sama.
      Grrrrrrr! Grrrrrr!

      Padam
  17. hahahaha..satu word baru tu ..
    macam2 la perkataan english yg baru kenal.. tak mau campak,nanti kena ganti tingkap tu parah duit..hehee

    thanks utk wish BD ya kak..!

    BalasPadam
    Balasan
    1. U r most welcome birthday girl. Bila nak kasi add kat akak ni?

      Padam
  18. Oooo..baru tahu maknanya. Ganas sangat dah tu kalai lempar orang ikut tingkap.

    BalasPadam
  19. nak defenestrate ape erkk. em em em. Nak defenestrate memory boleh?

    Betul ke ape pemahaman kite ni?

    BalasPadam
    Balasan
    1. Hey good idea lah! Defenestrate memory :)
      Jom buang bad memories ke luar ikut tingkap!

      Padam
  20. hehehe baguih ni. teacher pun belajar new word from Kak Farrah.. amboi lontar orang pun hado nama actionnya. hebat hehe..

    BalasPadam
    Balasan
    1. Yes, teacher CT. Dahsyat kan,...ada specific word. Kalau akak guna 'throw out of the window' je.... :)

      Padam
  21. la, buang something ikut tingkap pun ada mksud erk. baru tahu... hahahahaha

    BalasPadam
    Balasan
    1. Itulah..akak pun masa mula2 tahu excited je..

      Padam
  22. wak pon baru tahu word defenestrate nih.,

    BalasPadam
  23. mugo2 x kene pale org yg kat bawah., harhar2

    BalasPadam

Sudi-sudilah tinggalkan jejak anda di sini :)
Sekiranya hendak meletakkan sebarang pautan/link/URL, sila ikut langkah -langkah di tutorial ini --> Cara Meninggalkan Pautan

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...