728 x 90

Rabu, 3 Disember 2014

Belajar mendengar,...




One of the
most sincere
forms of RESPECT
is ACTUALLY
listening
to what another
has to say.


Setiap kali kita berinteraksi dengan orang lain, pastikan kita betul-betul dengar apa yang diperkatakan. Jangan asyik kita je yang bercakap,..tak henti mulut bercerita itu ini. Belajar mendengar ialah salah satu gesture tanda hormat yang paling asas. Lagipun, every good conversation starts with good listening.

HAPPY WEDNESDAY!


49 ulasan:

  1. teringat dulu pernah seroomate dgn mmbr nie suka sgt bercerita... awai2 oknlagi dengar ja... dia pnya cita dri a ke z.. pajg gila. dri dia keluar bilik.. nak naik bas smpai kg then apa dia buat kt kg smpai dia balik cini smpai ke bilik semua dia cita... penat dgr...sebb cita dia xpenting sgt..tapi kdg2 masa kita yg penting byk bnda nk buat.. terpaksa layan dia.. kalau xdgr dia marah.. kalau bercerita sekejap xpa la jgk..

    BalasPadam
    Balasan
    1. Alamak jenuh jugak nak mendengar kalau macam tu. Kalau kita nak bercakap kena ada skill buat rumusan & ringkasan gak kan...kalau tak, mau tebal telinga orang yang dengar cerita kita tu nanti.

      Padam
    2. susah juga dapat member cmni. tapi kalau ada yg boleh dengar memang member yg patut dia hargai

      Padam
    3. tudia la manusia kan. jenuh gak mmber cmtu. kita pulak yg jd serba slh. xmau dgr kang marah kita pulak heshh~

      Padam
    4. sampai satu tahap saya malas nk layan.. saya pakai ja earphone padahal bukan dgr lagu pon...

      Padam
    5. smpai kawan saya yang bilik sebelah tue..kalau nk lintas bilik saya dia akan msj suruh tutup pintu ckit..dia xmau si roomate saya tue dtg bilik dia.. dia dh xlarat dgr cita dh...

      Padam
    6. kesian ya...tapi seronok juga ada kawan yang suka bercerita dari kawan-kawan sekrang suka belek handphone huhuuhu

      Padam
    7. Memang best tukar-tukar cerita, tapi kalau terlebih cerita susah juga kan...
      Akak don't mind dengar cerita orang. Tak kisahlah kalau dia bercerita excessively pun. Maybe dia sunyi ke tak de kawan mendengar ke...tapi kalau akak tengah penat dan tak larat, memang akan excuse kan dirilah :)

      Padam
  2. yup.. betul.. betul.. betul... learn to listen... :)

    Good morning kak ~

    BalasPadam
  3. mamamyja der dapat bos cam nih. memang suka bercakap, bercerita. kalau ada masalah, panggil meeting berjam2 baru habis. huh, letih dengar. Kekadang habis topik kerja, sambung pula cerita family dia. huhu

    BalasPadam
    Balasan
    1. Alamak, akak paling frust kalau kena meeting berjam-jam,..perkara yg dimeetingkan tak setel pun...nanti meeting lagi...Yang macam ni memang tak laratlah nak dengar :)

      Padam
  4. Setuju sangat..dan kalau nak tau wana adalah pendengar yang baik tau Kak Farah..hihi..bleh share apa saja cerita dgn wana..dan lg satu wana juga penyimpan rahsia yg baik ;)

    BalasPadam
    Balasan
    1. Ohh, this is great! Boleh masuk nama Wana dalam list of my confidantes! Teman bicara-tempat-simpan-rahsia :D

      Padam
  5. yeah setuju... saya mmg lebih suka jadi pendengar drp yang bercakap.. haha.. pendiam nie \0/

    BalasPadam
  6. yup. terutama ibu bapa kita berkata-kata, kemudian guru dan seterusnya kawan-kawan dan orang sekeliling

    BalasPadam
    Balasan
    1. Yesss,..mendengar tu something yg basic utk jaga relationship kita dengan orang keliling :)

      Padam
  7. bila kita fokus pada orang yang bercakap tentu orang lebih mudah dekati kita

    BalasPadam
    Balasan
    1. Setuju dengan aRz. Kita akan nampak interested terhadap subject matter & orang yang bercakap tu akan rasa diberi perhatian & dihargai :)

      Padam
  8. " every good conversation starts with good listening. " absolutely true !

    nice sgt kalau kita brcakap org dgr dan sebaliknya. ^_^

    BalasPadam
    Balasan
    1. Yesss, a conversation should be two ways :)

      Padam
  9. saya pulak suka mendengar dari bercakap. hehe

    BalasPadam
    Balasan
    1. Cik Fafa ni mesti seorang yg observant kan. Dengar, pantau dan perhati, then cerna diam2 dalam kepala :)

      Padam
  10. :( slalu dengar orang bckap, bila kita nak bcakap..ade je org msuk..

    BalasPadam
    Balasan
    1. Tak best kan macam tu. Kalau akak time nak cakap ada orang mencelah begitu, terus hilang mood :)

      Padam
  11. Ada orang..kita nak bercakap,dia pun nak bercakap.
    Then, bila kita senyap, dia masih nak bercakap jugak.
    Plaster mulut tu karang baru tau.

    BalasPadam
    Balasan
    1. Hahahah kena ada stok plaster siap2 dalam handbag. Akak rasa nak semput kalau berlawan nak cakap macam tuh...

      Padam
  12. kekadang penat gak nak layan dgn mereka yg banyak bercerita ni. ni dh mcm terlebih mendengar pulak. haha

    BalasPadam
    Balasan
    1. terlebih mendengar memang memenatkan :)

      Padam
  13. Guru besar zumal selalu cakap tentang kemahiran mendengar...

    BalasPadam
    Balasan
    1. Kemahiran mendengar memang penting sebenarnya kan,..

      Padam
  14. saya pon suka jdi seorg pendengar..tapi bukan mcm cita roomate saya tue...
    mcm masalah kawan2 ka... saya kt depa, saya mampu jdi sorg pendengar sbb mgkin saya tak mampu nak selesaikan masalah mereka.. at least dpat luahkan perasaaan mereka..

    BalasPadam
    Balasan
    1. yelah, kita nak jadi pendengar yang baik...bukannya nak tadah telinga untuk potpetpotpet yg non-stop :)

      Padam
  15. Betul....Nad suke mendengar dari bercakap..heee...yang betul nya malas nak bercakap.hahahha

    BalasPadam
    Balasan
    1. Orang yang suka mendengar sebenarnya lebih observant berbanding yang suka bercakap :)

      Padam
  16. saya baca komen si farhana tu 1st komen kesian kat kawan dia tu,mungkin kawan dia jenis suka bercakap dan selesa dgn sesiapa,itu yang dia bercerita. satu hari dia ak bercerita nanti kita tertanya2..tp pentingnya ckp benda yg perlu ja..

    utk entri akak ni, belajar dgr,kalau dengar separuh jalan,cerita penting kita terlepas dengar,sebba si A menyampuk alamatnya dah tertukar topik..

    BalasPadam
    Balasan
    1. Betul. Ada orang yang jenis senang get along dgn oraang dan selesa berkongsi banyak cerita. Tak ada orang begini sunyi gak hidup. Tapi kalau tak kena masa dan tempat, jenuh juga kita nak melayannya.

      Tapi yang penting bagi akak kita kena belajar mendengar dan beri orang lain peluang utk didengar. Setiap orang deserve at least a little amount of respect :)

      Padam
  17. kalau bab suka mendengar..sis JM adalah salah seorang person yg suka mendengar dari bercerita :-) sis pernah jumpa kawan...asyik nk story hal dia je..x sempat kita nk buka mulut tetapi sis JM mmg suka mendengar :-)

    Bila kita jumpa kawan yg suka mendengar ni..kalau ada masalah..boleh di kongsi rasa lapang dada kan

    BalasPadam
    Balasan
    1. Insan-insan sekeliling akak beruntung ada akak dalam hidup mereka :)
      Susah nak cari pendengar yang baik.

      Padam
  18. every good conversation starts with good listening.

    Betul kak.. Dengar sebelum bertindak

    BalasPadam
    Balasan
    1. Yes,...mendengar tu sangat penting!

      Padam
  19. betul tu Kak Farrah. kita rasanya inilah yang paling senang untuk dilakukan tapi hakikatnya paling susah. nak buat orang dengar kita memang susah. tapi kita kena buat dulu baru orang pelan pelan mula
    mngerti. masa kat uni dlu ada belajar etika macam ni la sort of. nak bersocial. kalau kita sembang pun kena ada give and take. bukan cut off orang cakap begitu saja. manner comes first..

    BalasPadam
    Balasan
    1. Yes,..bunyi macam simple je kan. Listen...tapi nak mendengar tu kena ada skill, ada focus,..ada eye contact

      Padam
  20. Saya suka dengar orang yg banyak cakap tapi berisi dan kelakar. Kalo sembang pasal bf ke apa saya blah. Hehe. Tapi saya ada habit suka bertanya. Huhu. Tapi saya cuba kurg kan sbb ada kwn x suka. Last2 dorg pelik knp sy diam. Haha

    BalasPadam
    Balasan
    1. Haaa baguslah tu, budak. Kalau ada subject matter yang kita kurenggg suka, patutlah excusekan diri cara baik. Habit suka bertanya tu bagus, cuma kadang2 orang cepat annoy. Tapi akak tak kisah. Kalau tak tanya, camna nak tahu kan,..

      Padam
  21. saya suka sangat dengar cerita orang... sebab bagi saya, even benda tu tak ada kaitan dengan kita, tapi mana tahu satu hari nnti ada orang mempunyai situasi yang sama. and saya tahu apa yang perlu saya cakap dekat dia... untuk tenangkan diri dia. untuk bagi dia semangat.

    x susah pun nak mendengar. kalau kita suka bercerita, kita kenalah suka mendengar. jangan expect untuk orang dengar masalah kita kalau kita buat dont know masalah orang.

    BalasPadam
    Balasan
    1. Yessss....setuju sangat2. Akak suka mendengar, suka observe. Banyak yg kita boleh belajar sebenarnya kan :)

      Padam

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...