728 x 90

Isnin, 22 Disember 2014

Ini dah dikira 'tsundoku'!

Semalam saya kemas rak buku. Hehehe bilamana mata dah sakit tengok buku dan majalah senget sana, terbungkang sini, maknanya tindakan segera amat diperlukan! Sambil mengemas, bersihkan rak, saya terjumpa novel yang saya beli tapi tak baca lagi. Then, I found another one

...and another one,

...satu lagi,

...dan satu lagi.

Akhirnya,...

My unread novels :(

Buku terakhir yang saya sentuh dan baca - Laura's Handmade Life. Sadly, tak habis pun. Status - abandoned.

OK,...

there's a Japanese word for these! Tsundoku.

Credit
*Orang/Perbuatan membiarkan buku yang baru dibeli tanpa dibaca dan menimbun/melonggokkannya bersama buku-buku lain dengan nasib yang sama heheheh

Tak pasti tsundoku ni sebenarnya noun/verb. It's an informal word. Salah seorang kawan saya (yang sangat sangat sangat suka membaca) taught me about this. Menurutnya, tabiat tsundoku ni is kind of personal satisfaction for an avid reader. Lebih kurang macam kat bawah ni. Lagi banyak buku yang piled up, lagi happy.

Credit

Tapi, saya tak rasa happy. Geram kat diri sendiri bertingkat-tingkat! Beli buku, biarkan terdampar dan beli lagi?! Huhuhu. Lepas ni kena buat syarat, selagi saya tak habiskan buku-buku tu, buku baru tak boleh masuk. Salah satu azam 2015 - habiskan baca novel-novel di atas (dan novel-novel yang dok beratur dalam iPad) =)

 Err, siapa tsundoku kat sini?


82 ulasan:

  1. farra,khaty selalu pegi library ja klu nak baca buku,tak banyak buku yg khaty beli..by the way,hadiah dah sampai jumaat kepas..thank you su much farra cayang buchuk2..

    BalasPadam
    Balasan
    1. Bestnya, Khaty! Saya dah lama tak jejakkan kaki ke mana2 library.
      Dah sampai ye...alhamdulillah. Hope u like it ;)

      Padam
    2. Hihih cayang bucuk2 balik :D

      Padam
    3. sama la.. tapi sayangnya tak smua buku ada kat library,dtg library dgn niat nak pinjam tpi random la ambil buku. perangai suka beli buku banyak2 tanpa bc mmg dah habit sya kak..hahaha..tamak sangnat nak beli macam2,tpi sampai sekarang tak terbaca. sedih betul perangai

      Padam
    4. banyak plak typo..ampun ya..hikhikhik

      Padam
    5. @Nana - mari kita tsundoku beramai-ramai!

      @khaty - nggak apa, mbak. tiada guru bahasa di towerr ini :)

      Padam
  2. mcm saya gak la ckit... tiap tahun wajib pegi pesta buku antarabgsa... beli buku yg tahun lepas pon tak habis baca lagi..tahun ni pegi lagi borong byk2... then xhbis gak baca... tapi saya akan buat sesi peminjaman..kalau kawan2 nk pjm..

    BalasPadam
    Balasan
    1. Kalu dah malas... Semuanya malas.... Sampai kiamat pon tak akan habis... He He He... Siap jadi ceti buku pulak... Gurau je... He He He...

      Padam
    2. Zarul, ada geng rupanya hihihi akak memang dah lama banned diri dr gi pesta buku huhuhu
      SS - ceti buku hahaha ada gak faedahnya zarul jadi ceti buku,..drpd terbiar dimakan ulat buku ;)

      Padam
    3. hampeh toi SS ni hahahah... tak sempat baca tau.. niat di hati tengah cuti sem nak baca tapi hancur lebur mcm tu hahahah...

      Padam
    4. tahun depan dh set tarikh.. 1 mei memang wajib pegi.. slalu gunakn baucar buku rm 200 tu..

      Padam
    5. Amboii, siap ada plan jangka panjang tu! :)

      Padam
    6. wajib plan.. tahun depan byk aktiviti menarik.. pesta buku antrabgsa.. lima langkawi pon ada.. convention fiqh...semua kena plan awai2..hihi

      Padam
  3. SS tak tahu tsundoku... SS cuma tahu Sudoku aje... Main-main kalu kalah kena lempor sedor sedor sudoku dah kaku...He He He...

    Minat Sophie Kinsella?

    BalasPadam
    Balasan
    1. Hihihi sudoku kaku tu klakar! Itu kategori sendu-kaku lah...
      Minat! Paling suka baca I've Got Ur Number :)

      Padam
    2. hahahah sudoku.. tiap sem akan join sudoku..tapi pusingan pertama dah kalah...

      Padam
    3. Akak tak minat sudoku. Apa-apa melibatkan nombor akak tolak tepi melainkan ada % di belakang & bila budak bayar yuran kelas hehehe

      Padam
    4. saya pegi sebab cabutan bertuah.. dan sesi jawab teka teki ja.. sbb nk dpt hadiah hehehehh

      Padam
    5. Ohhh, OKlah tu. Ada gak target hihihi

      Padam
  4. sayalah tu, tsundoku jugak..ni baru balik dari big bad wolf, timbunkan lagi.yang beli dua tahun lepas pun belum habis baca

    BalasPadam
    Balasan
    1. Haaaa,..si BBW ni pun akak elak. Kuasa membeli tinggi hihihi nanti yg bukan2 akak beli ;)

      Padam
    2. Cik Sal pon dah layak bukak Library sendiri... Sape nak pinjam kena bayar 50 sen sejam.... Ehhh... Dah macam jaga parking kereta plak... He He He...

      Padam
    3. murah sgt tu SS... cas mahal ckit...

      Padam
    4. Haah murah bebenor. Orang pinjam,..tengok cover depan, baca gist, tengok muka surat akhir. Terus pulangkan. 50 sen je!

      Padam
    5. SS kena buat mcm ni la.. sapa nk pnjm kena buat gaya aisyah 50 sen..aisyah 50 sen..
      ala cita aisyah 50sen tu..hihi

      Padam
    6. SS kena buat mcm ni la.. sapa nk pnjm kena buat gaya aisyah 50 sen..aisyah 50 sen..
      ala cita aisyah 50sen tu..hihi

      Padam
  5. yaya buakn tsundoku . haha . dapat je buku baru beli . dalam masa 2 3 hari abes dah baca , kalau tebal sngt buku tu amek masa 1 atau 2 minggu . haha

    BalasPadam
    Balasan
    1. Akak patut contohi Yaya :)

      Padam
    2. wah bagus tu.. saya kalau nk cepat habis novel ja la.. sehari ja leh habis..

      Padam
  6. alamak, saya pun macam ini juga, ada beberapa buku lagi saya tak baca!
    buku den bertingket tingket='D tapi still rase tidak berazam untuk habiskan bacaan pada 2015 . hehe

    BalasPadam
    Balasan
    1. Hahah akak kena pasang azam,...sebab nanti nak beli lagi :)

      Padam
  7. pehhhh. banyak betul buku tak baca lagi. hahahah

    BalasPadam
    Balasan
    1. Huhu itulah, Nani. Lepas ni kalau nak beli buku kena babab tgn sendiri :)

      Padam
  8. nampaknya Nini pun dah termasuk dalam tsundoku,haha XD

    BalasPadam
  9. fusyoo! banyaknya buku! hahahahah... haritu saya beli 3 buku kat BBW. tapi x baca lagi -.-

    BalasPadam
    Balasan
    1. Selamat membaca ye, Amy. Jangan biar begitu sahaja bukunya :)

      Padam
    2. tsundoku rupanya nama dia... saya pun fiil sama juga. beli je, baca tak. donlod movie banyak2, tengok tak. kecuali cter hindustan. hahaha. saya dah layan Khoobsurat. adik saya 3 kali dia tengok, suka katanya. hahahha... ^^

      Padam
    3. Sweet kan citer tu. Bolehlah :) Akak masa tengok memang terbayang Amy heheh

      Padam
  10. wah lawalah header akak! saya suka saya suka :D

    BalasPadam
    Balasan
    1. Hihihi thank u. Header bodo-bodo je, Amy :)

      Padam
  11. ingatkan sha sorang... hahaha ! rupanya ada penyakit macam ni ekkk.... sha obses dengan buku... tapi tak baca... hah ! hebat kan?

    BalasPadam
    Balasan
    1. Ada. Memang ada hihihi
      Wah, obses ngan buku tu! Kiranya dah puas belek2 cover, simpan ye...

      Padam
  12. As'salam datang ke laman ini..mohon maaf ya baru singgah..wah banyak buku menarik ..

    BalasPadam
    Balasan
    1. Terima kasih, Etuza atas kunjungan :)

      Padam
  13. Hehe. Saya pun ada lagi beberapa buah tak baca. Tapi nafsu nak beli buku baru tu sentiasa ada. :)
    Bz bw sampai tak terbaca buku

    BalasPadam
    Balasan
    1. Nafsu membeli buku tu yg tak dpt dibendung huhuhu

      Padam
  14. banyaknya yang belum baca.. baca bg habis tau sis, nanti baru beli yang baru. chaiyok2 ya azam tahun depan.

    BalasPadam
    Balasan
    1. Thanks, eyja. Memang kena betul2 tekad ni hihihi

      Padam
  15. hehe byknye buku belom baca ek kak farah? hehe. mcm ana ni mmg tak suka baca buku. jenis suka skip. hehe

    BalasPadam
    Balasan
    1. Ana mesti kalau baca buku terus lompat tengok ending ;)

      Padam
  16. ehh haah la ana dok teringat Sudoku plak hehe

    BalasPadam
  17. Alamak....pertama kali dgr word tu...nak sebut pun Susah sudoku...Diana pun byk lg buku tak abis dibaca lgkkkk....hihihi

    BalasPadam
    Balasan
    1. Meh kita sama-sama abiskan buku kita, diana :)

      Padam
  18. Balasan
    1. Hehe kalau sudoku, kena join adik2 kat atas tu :)

      Padam
  19. Kalau tsundoku, banyak lah kena batang hidung saya..
    Bermacam jenis buku kat rak.

    BalasPadam
    Balasan
    1. Tak pe, Shikin leh buat mini library utk family kat rumah :)

      Padam
    2. Setakat ni kena peruk dulu tempat tinggi sebab ramai 'tukang koyak'..

      Padam
    3. Ohh betul2. Hero2 belum mesra buku lagi hihihi

      Padam
  20. kita xde sifat tsundoku ni...tapi kite plak, habis je baca buku, kite cepat2 gi jual, sbb xsuka buku banyak2 sepah2 dekat umah...hehhehehe....banyak giler buku akk, meh sedekah sini sikit :D

    BalasPadam
    Balasan
    1. Baguslah, Aisya! Jual balik tu good idea kan...
      Meh datang ambil,..tolong baca utk akak ye.

      Padam
  21. ada gak habit mcm ni.. byk novel beli time study dlu smpai skrg xterbaca dan terusik.. ada juga baca separuh dan tinggal. hurmm

    BalasPadam
    Balasan
    1. Samalah kita, Nina. Dahla bila nak sambung baca, akak kena baca dari mula sebab dah lupa ;)

      Padam
  22. hahaah. kelakar la kak farah.
    ingatkan makanan korea tadi.. bhhahahha

    BalasPadam
    Balasan
    1. hihihi ini bukan makanan korea...;)

      Padam
  23. hehehhehe...samalaa...beli buku kemain...tapi nak bacanya memang senjaaaa laaa....ada 1 buku tu..baru mukasurat pertama jer sy baca....adehhh...penyakit malass....hahhahah

    BalasPadam
    Balasan
    1. Lepas tu terbiar je kan buku2 tu :)

      Padam
  24. okay ni kita tak sama hehe sebab CT always beli one book at a time. kalau habis baru beli lagi because im not into reading pun. sangat impulsive kalau ttb pegi kedai buku and merasakan buku itu menarik. but kak farrah.. u hev good selection of books.. macam sweet sweet gitu genrenya.. last CT baca bebetol dorothy koomson nye buku. my bestfriend's girl..

    BalasPadam
    Balasan
    1. Akak patut buat macam CT lah. Dah abis baca satu, baru beli.
      My best friend's girl tu buku pertama Koomson yang akak baca :) Buku2 dia yang lain pun best gak.

      Padam
  25. Saya hampir nak tsundoku. hahahaha. HAMPIR!

    BalasPadam
    Balasan
    1. Kikis cepat sebelum nazak macam akak :)

      Padam
  26. banyaknya ye kak koleksi tak terbaca lagi... ish2.... Firah ada 2 je.. ntah bila ntah nak khatam.. haha

    BalasPadam
    Balasan
    1. Kita jadikan azam 2015....khatamkan buku-buku yang tak abis baca :)

      Padam
  27. banyaknya novel kak farah..hehe..moga azam habiskan semua novel tu tercapai ya kak..harus semangat!!! ;p

    BalasPadam
    Balasan
    1. yeah! semangat! thanks so much, wana :)

      Padam
  28. sis JM bukan salah sorang daripadanya sbb sis tak minat baca buku huhuh....pantang bukak buku je terus menguap...ishhh.....susah tul

    BalasPadam
    Balasan
    1. Akak travel sana-sini. Tak perlu susah2 baca buku. Buku dunia dah terbentang depan mata :)

      Padam
  29. Ok note masuk kamus.. heheheh ade jugak istilah cmtu kan... tp ayu bkn cmtu la.. mmg beli untuk bace trs.. klu beli smpai 3 4 pon msti abiskan baru bace...

    BalasPadam

Sudi-sudilah tinggalkan jejak anda di sini :)
Sekiranya hendak meletakkan sebarang pautan/link/URL, sila ikut langkah -langkah di tutorial ini --> Cara Meninggalkan Pautan

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...