Selasa, 20 Oktober 2015

Merdu Mellifluous

Hari ni kita belajar perkataan baru, OK? Baru-baru ni baca novel, jumpa perkataan mellifluous. Ini antara perkataan yang saya suka (err,..tetapi jarang guna) sebab bagi saya perkataan tu sendiri 'cantik', sedap dan sesuai sangattttt dengan maknanya. Saya sertakan terjemahan google saja ye.



Perkataan mellifluous merupakan adjektif untuk menggambarkan sesuatu (kebiasaannya suara atau kata-kata) yang merdu, lunak, soothing dan sedap didengar. Selalunya kita akan guna sweet voice, lovely voice, soothing voice or words. Jadi, lepas ni boleh guna mellifluous =)

Contoh ayat:
  • The singer has a mellifluous voice that could mesmerize anyone.
  • We dozed off to the mellifluous sounds of nature.

Satu lagi maksud untuk perkataan ini:-
flowing with honey; sweetened with or as if with honey

Selain itu, mellifluous turut boleh digunakan untuk menggambarkan sebarang bentuk penulisan atau gubahan (seperti lirik, lagu dan puisi) yang indah. Tetapi, saya tidak pasti sama ada penggunaannya tepat atau tidak kerana di dalam beberapa kamus yang saya rujuk, tiada contoh sedemikian.

Boleh intai perkataan-perkataan di bawah juga:


65 ulasan:

  1. Balasan
    1. haha.. betul tu, tapi best laa word ni.. bunyi macam sweet2 gitu.. kak farah, buat laa video, wawa nak dengar mellifluous suara kak farah ni.. hehe

      Padam
    2. @Anies - yesss,...sebelum sebut, lidah tu kena exercise dulu kasi lembut ;)

      @Wawa - akak pun berkenan sebab macam 'merdu' je bunyi perkataan nih hahahaha jangan mintak dengar, suara akak bukan mellifluous,..suara akak dangerous! ;)

      Padam
  2. uish..new word..boleh digunakan untuk memuji kawan di sesi karaoke..mana la tau, dia terus offer nak belanja

    BalasPadam
    Balasan
    1. Hahahahaha! AdoiiiI! Sakit perut akak gelak ni ha. Bagus, Sal! Strategi baik punya!

      Padam
  3. nice word..mellifluous..plimpplampplettere..perghh..first time jumpa perkataan ni..

    BalasPadam
    Balasan
    1. Heheheh plimpplampplettere tu yang kita baling batu kat air then batu tu leh loncat-loncat :)

      Padam
  4. Cikgu! Cikgu!.. (sambil angkat tangan) nak sebut macamana? ulang sekali lagi cikgu..hehhee :P

    BalasPadam
    Balasan
    1. Dengar baik-baik, tengok m,ulut cikgu ni...

      mellll lifff lu ous (yang hujung tu muncung bibir kasi lebih sikit)

      Boleh? ;)

      Padam
    2. oooo muncung yg ala-ala sangkut hanger tu ea cikgu... baik saya cuba sekali lagi ye cikgu..hehehehe :P

      Padam
    3. hati2 mummy jgn terpercik air liur tu heheheh

      Padam
    4. Tak pe,..tak pe,..kalau terpercik kita pakai payung :)

      Padam
  5. Alamak Cikgu lidah saya dah berpusing lahhh.. hehehe

    BalasPadam
    Balasan
    1. samalah kita.. berbelit lidah nak sebut ni...

      Padam
    2. Alahai,..dah berpusing berbelit ye...meh sini cikgu ambil lidah unta sapu kat lidah tu bagi fluent ;)

      Padam
    3. letak je lidah buaya hehehe

      Padam
  6. Wah perkongsian yang baik sekali ya Farrah..kena selalu sebut lidah pun tak kelu nak sebut ..hehehhe

    BalasPadam
    Balasan
    1. Hahah kena berlatih lebih sikit, Cikgu. Baik2, jangan sampai tergigit lidah pula :)

      Padam
  7. Bombastik nya mel mel.. nak sebut tak lepas la kak

    BalasPadam
    Balasan
    1. Haaa dah sebut depan dah tu...sambung lagi 3 suku kata ;)

      Padam
  8. Salam singgah petang farah...susahnya nak sebut...lidah pun terbelit2 nak menyebutnya ni farah...

    BalasPadam
    Balasan
    1. Hihihi tak pe...tak pe. Mari kita praktis sama-sama :)

      Padam
  9. "mellifluous" ...macam nama saintifik bunga pon ada.........thnk Q.....dapat satu lagi ilmu baru...kipidap!

    BalasPadam
    Balasan
    1. kan... macam ala2 sains gitu,,, :D

      Padam
    2. Kalau mellifluous tu bunga, rasa2nya sesuai bunga apa?

      Padam
  10. nak request istilah istilah psikologi macam eccedentesiast,ailurophilia,atychiphobia and istilah psikologi yg lain dan kaitkan dengan kisah hidup kak Farah boleh?berminat nak tau..huuuhuuuhuuu.....saya jugak suka dengr perkataan perkataan pelik terbelt lidah macam istilah psikologi...... ^^

    BalasPadam
    Balasan
    1. Ada!Ada! Akak 'menderita' climachophobia - fobia terhadap tangga dan panjat-memanjat nih :)

      *Sebenarnya kalau bab istilah psikologi ni akak surrenderlah Aiman. Dengar nama Sigmund Freud pun dah pening2 lalat :)

      Padam
    2. aaaaaaaaaaaa.....ingtkan ta obses dgn istilah psikologi bagai...hehehehhe.....who is Sigmund Freud ?

      Padam
    3. Haa siapa belajar psychology memang akan kenal Freud & teori2nya especially odiepus complex. Tapi tak yah study sangatlah ttg Freud ni. Kadang2 teori dia cam pelik gak :)

      Padam
  11. guna dlm tulisan bolehlah..klu nak menyebut, takut tersalah sebut plak..hehe

    BalasPadam
    Balasan
    1. Huhuhu kalau nak guna dlm writing pun kena hati-hati, akak selalu salah mengeja. ;)

      Padam
    2. Jadi mampussss plak nanti... Keh keh keh...

      Padam
  12. first time jumpa perkataan ni akak... tambah satu lagi vocab.. hihihihih..
    first nk pronounce tu bebelit lidah...

    BalasPadam
    Balasan
    1. Alhamdulillah. Belajar sesuatu yang baru hari ni. Bab nak pronounce tu don't worry. Yg penting confident kena ada ;)

      Padam
    2. Sebut bior jelas... Jangan bisik2... He he he...

      Padam
    3. Kahkahkah dengar tu Ikhwan,..tak mau bisik2!

      Padam
  13. Balasan
    1. pesal jauh benor bunyi nya Firah

      Padam
    2. Dia ckp tenkiu ticer dlm Mandarin, sis! Do itashimashte! (Akak reply dlm Jepang ye,..)

      Padam
  14. Ok cikgu farah nak sebut belit lidah kalau depan akak ni mesti gelak hahaha sebutan ekin dalam BI memang fail abg selalu perbetulkan

    BalasPadam
    Balasan
    1. It's ok,..it's never too late too learn :)

      Padam
  15. bagi nak sebut nyer ok jugak.
    nak ingat spelling nyer tu hah :) payah!
    byk sgt perkataan hi hi hi...

    BalasPadam
    Balasan
    1. Saya bab spelling ni memang selalu salah, Aida. Puas kena refer dictionary :)

      Padam
  16. Lidah boleh terselit kat gigi nak nyebutnye... He he he...

    BalasPadam
    Balasan
    1. itu kalau gigi jarang hihih

      Padam
    2. Klu dah terselit celah gigi tu bukan gigi jarang,...dah jatuh kategori rongak dah tu!

      Padam
  17. Kalu ada anak boleh namakan Mellifluous

    BalasPadam
    Balasan
    1. matilah org nak sebut...lat call Mell je

      Padam
    2. Sesuai gak nama tu utk gegurl :)

      Padam
  18. Okey okey.... Baru sedar kewujudan perkataan ini.. Hahaha Berbelit gak lidah nak menyebutnya XD

    BalasPadam
  19. susah betul nak menyebutnya..

    BalasPadam
    Balasan
    1. Hikhik kena menyembur sikit, eyda :)

      Padam
  20. Vocab baru. Thanks kak Farrah!

    BalasPadam
  21. kah kah kah ramai surrender nk sebut....sis JM baca berkali2..itu belum lagi sebut..rasa 100x sebut belum tentu bunyi betul

    BalasPadam
    Balasan
    1. Spellingnya je yang buat word ni nampak susah, sis. Sis JM bolehhhhh!

      Padam
  22. adakah melly flu cheousss...kuar angin sikit kat part hujung tu

    BalasPadam
  23. Tu tayar pancit ke apa tu,...hujung tetiba jadi cheousss? Hihihu ikut saya slow2,... Mellll liffff luuuu oussss (macam sebut 'us')

    BalasPadam

Sudi-sudilah tinggalkan jejak anda di sini :)
Sekiranya hendak meletakkan sebarang pautan/link/URL, sila ikut langkah -langkah di tutorial ini --> Cara Meninggalkan Pautan

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...