728 x 90

Ahad, 25 Januari 2015

Plimpplampplettere

Hari ni seharian di luar. Dah malam baru bersua muka kembali dengan laptop :) Petang tadi saya sempat ke tasik berhampiran rumah. Jalan-jalan ambil angin petang. Apa yang seronoknya. Terserempak dengan sekumpulan anak remaja yang tengah stone-skipping or stone skimming. Apa itu stone skimming?

Skimming stone ni sebenarnya merupakan perbuatan melemparkan seketul batu (normally yang leper/rata) dengan teknik tertentu ke atas permukaan air. The fun part is,.. kita bilang berapa kali batu tu boleh bounce atas air sebelum tenggelam. Macam gambar di bawah ni...

Credit
Plimpplampplettere juga membawa maksud yang sama. Dipercayai dari Belanda tetapi sama ada plimpplampplettere wujud dan sah dalam kamus Belanda saya kurang pasti. Pernah terbaca ada istilah lain yang biasa digunakan untuk perbuatan ni. Saya rasa perkataan ni lebih kepada onomatopoeia - perkataan yang terhasil mengikut bunyi sesuatu objek/perbuatan.
Contohnya: splash (bunyi air), sizzle (bunyi desir apabila menggoreng sesuatu) dan meow (bunyi kucing). Batu apabila kena atas permukaan air kan bunyinya ala ala plimp plamp sebelum plop dan tenggelam ;)

Pssst! Saya tak pandai plimpplampplettere. Oh, terima kasih banyak-banyak pada yang sudi datang dan hujani tower saya dengan komen-komen. Insya Allah, yang tak sempat saya balas kunjungannya malam ni, esok kita jumpa ye.




42 ulasan:

  1. Nani pun tak pernah jadi kalau buat gitu. hahahha :P
    kak farrah jom join segmen nani. ecehhh :D

    BalasPadam
  2. Wow! Hari ni saya dapat 1 ilmu yang berharga. Thank u farrah

    BalasPadam
    Balasan
    1. Hehehe, u r most welcome. Kita kongsi sama2 ye sebab saya rasa perkataan ni kelakar ;)

      Padam
  3. SS suke tengok orang baling batu teknik tu... Memang teror ler...

    BalasPadam
    Balasan
    1. Itulah, SS. Saya buat tak pernah nak jadi ;)

      Padam
  4. dulu kecik2 masa mandi sungai, abg slalubbaut mcm ni.. saya pon nak tiru tapi xpernah jadi...

    BalasPadam
    Balasan
    1. Itu tandanya Cik Zarul Farhana tak pandai meniru...

      Padam
    2. Kena ada teknik tertentu masa nak baling tu :)

      Padam
  5. pandainya sapa yang boleh buat teknik tue,khaty lempaq batu jatuh dalam ayaq teror la..ngee

    BalasPadam
    Balasan
    1. Saya pun, Khaty. Terus 'ploop' dalam air :)

      Padam
  6. Balasan
    1. Memang,..boleh tergeliat lidah dibuatnya.

      Padam
  7. yerp... lontar batu lompat lompat... memang best buat... tengok sapa boleh baling paling banyak melompat... jauh tak kira... lompat yg penting...

    salam singgah

    BalasPadam
    Balasan
    1. betul2, berapa kali batu tu lompat yang penting :)

      Padam
  8. Hok aloh...susah nak sebut tu.
    Stone skimming tu saya tak pernah buat.
    Owh..boleh pulak bouncing dalam air ea.

    BalasPadam
    Balasan
    1. Boleh, Shikin. Kalau kena gayanya, batu tu akan bounce beberapa kali sebelum tenggelam :)

      Padam
  9. Nanti saya singgah lagi.
    Dah rindu kat k.Farrah.
    Tapi belum sempat singgah lama2.

    BalasPadam
    Balasan
    1. It's OK, Shikin. Take your time. Dah singgah ni pun dah lebih daripada cukup :)

      Padam
  10. mamamyja pandai baling dan keluar bunyi 'plop' hahahaha

    BalasPadam
  11. nice betul...hehe...kena asah skill nak buat lontaran macam tu yeaa

    BalasPadam
    Balasan
    1. Akak rasa kena ada angle tertentu masa baling tu :)

      Padam
  12. Scha baling terus tenggelam batu tu. Fail btul. Haha

    BalasPadam
    Balasan
    1. Akak pun, Scha. Tak pernah jadi :)

      Padam
  13. plimpp...apa tu..ishh tergeliat lidah nk sebut..sis JM x de skill nk baling batu camtu

    BalasPadam
    Balasan
    1. Baik-baik, sis! Hahaha saya pun tak de skill camtu. Skill penuhkan tasik dengan batu adalah :)

      Padam
  14. la.. ini kena maksud perkataan tu.. nk baca pun berbelit lidah..hihi... rupa2nya plimp plamp plop jer pn.. =)

    zinziemeewah

    BalasPadam
    Balasan
    1. Ha ah, gigih kita menyebut,..itu je maksudnya :)

      Padam
  15. T__________T
    menangis baca..

    onomatopoeia = macam mana mau sebut ini..

    O N OM ATOP Oei a ?
    huhu

    lama sangat tak pergi tasik/pantai..

    BalasPadam
    Balasan
    1. Sebut je ikut suka. Akak pun selalu terkehel lidah nak sebut word ni. Lama tak gi tasik/pantai? U should go bila free. Tengok air, tengok view :)

      Padam
  16. menarik kan kak..wana pun penah try buat tapi x berapa cantik lemparannya..asyik nak tenggelam ja terus batu tu..haha..

    BalasPadam
    Balasan
    1. Batu akak terus tenggelam. Tak sempat nak bounce pun!

      Padam
  17. tergeliat lidah ku nak sebut..hahah... anis xpandai buat macam tu.. kawan anis pandai buat cmtu..huhu

    BalasPadam
    Balasan
    1. Seronok kan tengok yg pandai skimming-stone camtuh :)

      Padam
  18. Plimpplampplettere : ha tudia. rupanya bunyi batu dok plop2 atas ayaq je hehe

    BalasPadam
    Balasan
    1. Itulah, bukan main susah cipta perkataannya :)

      Padam
  19. Saya tak pandai buat benda ni.

    BalasPadam
  20. CT dak pandai gak.. agaknya kalo baling 'plop' jatuh seketoi terus hehe

    BalasPadam
  21. Pergh vocab kak farrah power. Hehe. Kat youtube ada tak orang main skimming stone ni tak?

    BalasPadam
  22. Susah nak menyebutnya kak Farrah

    BalasPadam
  23. dulu sllu main lempar batu cmni..
    tgk sape paling byk lantun..
    tp kak cmne nak sebut tu..
    belit2 lidah

    BalasPadam

Sudi-sudilah tinggalkan jejak anda di sini :)
Sekiranya hendak meletakkan sebarang pautan/link/URL, sila ikut langkah -langkah di tutorial ini --> Cara Meninggalkan Pautan

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...