Kebiasaannya, apabila saya beli bahan-bahan untuk masak, saya akan beli beberapa pek daging atau ayam yang sudah sedia diperap. Bukan apa, datang angin malas nak masak atau tiba-tiba lambat balik dari kelas,..saya tinggal defrost dan terus mula siapkan lauk. Tak perlu susah-susah nak prep bahan lagi.
Pek Ayam Pandan ni saya beli di Kedai Daging HS NADA. Saya suka beli daging dan ayam perap di sini. Ada banyak pilihan dan segar-segar semuanya. Ayam pandan, ayam perap sate, ayam BBQ, paru berempah, daging salai, daging berempah, ikan sumbat...macam-macam ada! Dari segi rasa, memang sedap!
Selalu saya goreng sahaja ayam pandannya. Tetapi kali ini cuba untuk bakar. Sihat sikit sebab kita tak deep fry. Letakkan ayam pandan di atas dulang pembakar. Lumurkan dua sudu besar minyak zaitun atau minyak sayuran (canola atau bunga matahari) pada bahagian ayam. Ini untuk mengelakkan ayam daripada menjadi kering semasa dibakar.
Lumur minyak rata-rata pada bahagian ayam. |
Bakar ayam dalam oven pada suhu sekitar 190 - 210 darjah celcius selama 30 - 45 minit. Suhu dan tempoh masa membakar bergantung pada oven masing-masing dan portion ayam. Jadi agak-agaklah ye.
Inilah hasilnya!
Ayam Pandan Bakar |
Semerbak bau daun pandan mengisi ruang dapur. Enak dimakan begitu sahaja atau hidangkan bersama sos pilihan. Selain daripada bakar cara ni, boleh juga balut ayam dengan kerajang aluminium. Dua-dua method tak akan buat ayam jadi kering. Still juicy :)
wah... sedapnyer. nak sikit
BalasPadamDah selamat! :)
PadamKonon bln pose aritu nk buat tp smpi laa ni xberasap2 dapur tu hahaha
BalasPadamHihihi takpe,..niat tu dah ada. Boleh proceed lepas raya :)
PadamKedai daging HS Nada? alaa..mana nk cari kat area rumah sis JM x ada kedai ni
BalasPadamSis boleh je beli ayam marinate kat pasar raya then balut ngan daun pandan :)
Padamish..kalau ada oven mcm2 masakan leh buat...hurmm...ntah bila nk beli
BalasPadamDon't worry. Nanti mood nak bakar membakar sampai, leh lah beli oven sebijik. Tak pun meh la datang umah saya. Saya masakkan special utk Sis :)
Padamok sis JM saja dijemput....
Padamjgn jelezz aRz!!!!
PadamJM...tggu org bagi oven utk hadiah kawen nnti....hahahahah
PadamJgn jadi mcm ekin hadiah kahwin pemutar kek tu xde guna sbb xpndai buat kek la
Padam@Arz - hahaha arz jauh di utara la nak ajak makan ayam :)
Padam@Sis D - Ting! Mentol menyala! Good idea! Good idea!
@Ekin - Cubalah buat seloyang dua :)
tu rajin buat loni xdpt dah buat hahahhaha mixer rosak la
Padamdapnye ayang pandang bakar ni..bau pandang tu x tahang tu...sleng ganu sbb baru balik ahahahah
BalasPadamHahaha ini comel. Komeng guna bahasa ganu eh,..
Padamyela kan bercuti ke terengganu orang tu...nasib baik bawa nama kita ke sana
Padamkih kih kih...sleng ke laut
PadamGanu kita terrrrt
PadamJM....bak sini kepok lekor ...hahahha
PadamSis JM sibuk camping tu,..sempat ke beli keropok lekor? :)
Padamdappppnyeeee... lapoooooo!
BalasPadamPegi makan cepat :)
Padamkak farah lanjer ar ayam pandan
PadamAlah Arz tu makan macam2, kafe ini kafe itu,..apa sangatlah kalau nak dibandingkan dgn ayam pandan nih :)
PadamAyam pandan slh satu feberet wana Kak..paling suka dr air tangan mama..memang sedap..mkn tambah ayam byk kali..haha..
BalasPadamMemang confirm makan bertambah kan,..wahhh, wana lagilah best! Makan hidangan air tangan mama berganda-ganda sedapnya :)
PadamAdeh..terliur sudahhh..^_^
BalasPadamGi lap air liur tu cepat2 :)
PadamYa Allah kak... bestnya nampak... fuhh...
BalasPadamBolehlah, Ikhwan. Buat tukar2 selera :)
PadamWah...bagus idea balut ayam dgn daun pandan....boleh saya cuba ni....selalunya saya letak shj dan jenuh nak jaga api...takut hangus
BalasPadamBoleh cuba lepas ni. Ayam pun bau wangi je :)
PadamHs nada? Mana tu kak? Ade ayam percik tk? Mesti lg best..
BalasPadamAda beberapa cawangan gak kedai ni. Cuba google. Ayam percik akak tak sure. Nanti next trip akak survey :)
Padamnampak sedapnya.. mana nak cari nih..
BalasPadamHihihi kalau tak jumpa, leh perap sdiri eyda. Then balut ngan daun pandan :)
Padamhahaha masa bila laa nak perap sendiri nih..
PadamAjaklah dua chef cilik kat rumah tu, Eyda :)
Padamada juga ya ayam pandan bakar ni ^_^
BalasPadamHihihi nak tukar selera, kita bakar :)
PadamSalam singgah sini FM....ayam bakar pandan....sedap ni....Diana suka...
BalasPadamJemput jamu mata, Diana. Nanti boleh buat utk makan2 :)
Padamerm.. lapa tgk ayam ni...
BalasPadamHihihihi lapar ye...gi mamam cepat :)
PadamMenangis baca entri ni, kak Farrah. Saya dah dekat 4 bulan tak makan ayam ni. Teringin sangat nak makan ayam!
BalasPadamKuatkan semangat ye,...balik Malaysia nanti akak jamu ayam 3 hari 3 malam :)
Padamkene bakar ayam dalam oven erk?? huhu... tunggu saya beli umah baru dulu lah, baru dapat cuba resipi ni.. hehe
BalasPadamTak ada oven, boleh goreng seperti biasa je, Intan. Dua2 cara sedap :)
Padamnak buat lah.. guna pemanggang ajaib :)
Padamnyum nyum sedap smpi menjilat kakii., hihi2
BalasPadamHihihi jilat kaki sendiri ke kaki ayam, wak? ;)
Padamhuihhh....wak sampai jilat kaki...kaki ayam eh wakkk..hehehee
Padamsedapnyaaa!!!!
BalasPadamp/s~akak ex-IIUM jugak ke?
Memang dap dap dap. Ha ah, Thirah. Akak pun blaja kat Garden of Knowledge & Virtue dulu. Dah sedekad lebih dah tinggalkan dunia kampus :)
PadamNampak sedap...selalu tengok resipi orang buat....tapi bunda belum pernah buat...
BalasPadamBetul, bunda. Ayam pandan ni ada macam2 resepi dari yg mudah hinggalah yg ke complicated. Cubalah bunda, buat tukar2 selera :)
Padamsedapnye nampak...yummy!
BalasPadamMemang yummy, Erny. Nak buat pun senang :)
PadamLeleh air liur kita....;-(
BalasPadamAlololo shiannya. Sorryyyy :)
PadamCikna pun rajin gak beli ayam yg dh siap diperap... Baru ni beli kt giant blik bakar kbtln cucu jiran dtg ajk dia mkn skli,dia kata sedap siap suh bungkus lg tp beli 2 ketul je pun,huhuu....
BalasPadamHihihihi memang sedap lah tu sampai minta bungkus! Senangkan beli yang dah siap perap ni :)
Padamblh la sesekali saya cuba ... pokok pandan saya sihat - sihat belaka ...
BalasPadamItu yang seronok tu, CM. Senang sikit nak balut ayam. Daun pandan kat rumah saya ni kudut2 je :)
Padamingat ada resepi tadi.. baru je nak salin..hehe
BalasPadamYang ni super senang, Syida. Lumur je dgn garam dan kunyit, balut dgn daun pandan.
Padambeli yg siap perab ni senang.. masak express..
BalasPadamSuper easy kan :)
Padamtadi dah makan nasi, makan ayam goreng nestum.. ni macam lapar balik..:D
BalasPadamMenggodanya menu dia :)
PadamSedapnya..hehehe
BalasPadamTak cukup seketul :)
Padamayam pandan memang best....
BalasPadamSimple and yummyyy!
Padamsekali cuba memang nak lagi
BalasPadamOfkos,...nak lagi dan nak lagi :)
PadamWahhh resepi baru ni buat org jeles hahaha...
BalasPadamTak payah nak jeles sangat, Ekin. Buatlah sepiring dua!
PadamMana kedai ada jual tu brg
BalasPadamHS Nada. Cubalah google utk location nearby. Kedai ni ada byk cawangan.
Padamsy xpernah masak ayam pandan..tp sy suka makan....hihihi
BalasPadamSedap kan, Sis D! :)
Padamtak pernah buat, harini nak masak ayam, boleh try la =)
BalasPadamDah try, Zarith? Sedap tak?
Padamaigoo...sedapnye tgk ayam tu...lapar..:)
BalasPadamGi makan cepat! :)
Padamterseksa jiwaku.. mohon kedai tu bukak cawangan kat penang ni..
BalasPadamelok untuk orang cem CT hahaha..
Mudah lagi memudahkan hahaha datang malas akak, grab je mana2 pek. Ting! Siap sudah! :)
Padamsgt sedap.
BalasPadamberkali-kali dah aida beli :)
aida goreng aje... memang semerbak mewangi...
Wangi harum satu dapur kan,.. :)
PadamKak farah kalau buat sendiri perapan ayam tu boleh ke
BalasPadamBoleh sangat2. Yg penting balut dgn daun pandan :)
Padambab nak balut daun pandan mek fail hahahhha
Padamdatang sini time dah kenyang .. hihihi nasib..
BalasPadamtengok pun dah terbukak selera- baru sudah makan ni pun rasa nak makan lagi..hmm ;l
BalasPadammenarik... tapi kat rumah xda oven plak
BalasPadamsedapnya.. terbayang bau wangi aroma pandan tu.. ;)
BalasPadamya Allah..sedapnya nampak :(
BalasPadamtak pernah buat ayam pandan..
BalasPadamsllu beli je kt cafe sini..
senang je