Udang Mentega dengan Oat |
Baru-baru ini, kawan baik Cekebon beri udang galah dari Sarawak. Jauh datangnya! Mula-mula ingat nak buat kari udang macam dalam blog Sis Deanna. Tapi, kat rumah ni yang suka makan kari saya seorang je...nanti orang lain tak berpeluang nak enjoy udang sihat-sihat dan segar. So, saya buatlah butter prawn. Kebetulan, semua bahan pun ada :)
Resepi Butter Prawn with Oat
Bahan-bahan yang diperlukan:
- 6 sudu oat (Saya suka oat banyak!) - sangai sehingga warnanya bertukar keperangan
- Beberapa tangkai daun kari
- 2 sudu mentega
- 8 - 10 ekor udang galah (Lebih pun tak apa. Ikut sukalah.) Bersihkan, buang apa yang patut.
- 2 - 3 sudu besar tepung jagung
- 1/2 sudu kecil lada sulah
- secubit garam
- minyak masak untuk menggoreng
Cara Penyediaan:
- Gaul sekata tepung jagung, lada sulah dan garam. Panaskan minyak. Salut udang dengan saduran tepung yang nipis. Goreng hingga udang masak. Angkat dan ketepikan. Keluarkan minyak gorengan tadi dari kuali.
- Masukkan pula mentega. Panaskan hingga cair tetapi hati-hati jangan sampai mentega tu terbakar pula. Setelah itu masukkan daun kari dan tumis daun kari sehingga garing dan naik bau.
- Masukkan udang dan oat. Gaul semuanya hingga sekata. Kalau kurang masin, boleh perasakan dengan garam. Sedia untuk dihidang.
Senang kan? Kalau nak pedas, masa tumis daun kari dengan mentega tu bolehlah masukkan potongan cili api. Bagi yang nak rasa manis-manis sikit boleh masukkan sedikit gula.
sedapnyaaaaa :D nak try buatlahhh . hehehe
BalasPadamCuba, Nani. Ada resepi, kalau nak lagi lemak dan berkuah, letak susu cair sikit. Tapi yang tu akak biasa makan je, buatnya tak pernah :)
PadamKalu nak lemak... Amik lemak SS skit.. He He He...
PadamHahahah lemak berkrimmmm!
PadamHahahah. tak kuasa nak ambik lemak ss. dah lah jauh nun di hong kong :D
Padamlagi bertambah kilo la ambek lemak SS..hihi
Padamkena naik tongkang la nak amek lemak SS kat hong kong hehehe
PadamLemak SS ada masin2 skit... Tak yah lagi letak garam... He He He...
Padamsedapnya..makin lapar jdnya bila tgk time lunch mcm ni =)
BalasPadamala shiannya dia :)
Padammenarik ni...teringin nak try buat
BalasPadamSila cuba, Ainim. Ratah begitu je pun sedap.
Padamsedaaappp Nye farrah
BalasPadamMemang sedappp, DP. Tapi saya makan seekor je. Takut gatal ;)
PadamHuhu.. sukaaa sangat ngan udang. tapi..tapi saya ellergy seafood, dah sekarang tgh menderita pedih hidung dan bibir sebab naik merah2 ngan gelembung air sebab mggu lepas bantai banyak sangat udang..hukhuk..
BalasPadamSedapnya udang tu, besar.. buat bakar pun best ni..
Samalah kita, QA. Alergic seafood tapi itulah yang suka makan :)
PadamSaya selalu kalau makan, sedia tanggung risiko sendiri heheh
yummy, aduhai tetiba teliur rasanya.. nak siki der lagi x??
BalasPadamBalik kerja kang datang singgah,..kalau tak de udang, kepala udangnya ada :)
Padamsedihnyer bagi kita kepala udang jer?? uuuuwwwwaaaa
Padamfarra..sedapnyaa...order sepinggang kat farra la..ngee
BalasPadam2 pinggan pun boleh tapi kena tunggu import udang galahnya dulu, khaty :)
PadamThanks akak upload resepi ni...baru ada ilham nak masak apa...haha
BalasPadamdari tadi dok fikir
Ye ke,...baguslah kalau dapat sumbang idea pada Nad hehehe
PadamApa beza butter prawn dengan butter finger? He He He..
BalasPadamButter prawn tak de finger dan begitulah sebaliknya :)
PadamButter Prawn boleh buat lagu? He He He...
Padamdapnyer..
BalasPadamDap dap dap ;)
PadamTadi baru try buat dengan chicken...hee..rasanya Nad terlebih letak butter kot...dah kurang garing pula oatnya hehe
BalasPadamOhhh, ye lah tu. Tak pe, Nad. Buat ngan chicken,..bestttt! Lain kali Nad leh cuba omit oat, tumis daun kari ngan butter then masuk susu cair sikit. Jadi kuah creamy. Macam butter chicken chicken rice shop :)
PadamAkakk. Sangai tu apa? Goreng tanpa minyak ke?
BalasPadamYes, Scha. Sangai, sangrai,..sama - goreng tanpa minyak :)
Padamnyummy...ishhh...kecur air liur nih..Farrah leh mkn udang kan x leh mkn sotong...
BalasPadamHuhuhu dua-dua tak leh sebenarnya, sis! Udang ni makan seekor jelah, buat rasa hihihi jangan cobit saya :D
PadamOOOoooo Cikgu Farrah MF langgar pantang ropeerrrnyeee... Nak kena bababbbb nih! He He He...
PadamPernah sekali je makan butter prawn ni.
BalasPadamLast year..
Suka tak? Ke tak kena ngan selera Shikin?
PadamLast year tu bila Nazeck? This year belum genap sebulan...
Padamassalamualaikum.. sy jaln2 kt sini dr blog JM
BalasPadamentry ini sgt menarik perhatian saya seb saya sgt sukakn udang dan sotong..hehe..
jemput dtg blog saya zinziemeewah
Terima kasih sudi ke mari,norsalihah. Insya Allah saya akan balas kunjungan secepat mungkin :)
Padambesarnyeee udang tuuuuuu farahhhhh...geram tgk...heheheh
BalasPadamHeheh next time ada udang camni nak cuba buat kari udang macam sis :)
Padamsedapnya... tapi kemalasan la nk buat..hihi nk beli siap dh la...
BalasPadamMmmm kalau lagi senang nak beli daripada buat, beli jelah!
PadamAbislah kalu bakal mak mertua baca komen ini...
PadamLetak garlic sedap ni :)
BalasPadamBetul tu, Sha. Ada penangan rasa garlicky sikit lagi terangkat :)
Padamsedapnya.. tapi oat tak da nak cuba resepi nih..
BalasPadamKalau tak ada oat, leh ganti dengan nestum, eyda :)
Padammasak lemak pun sedap juga..atau sambal udang n petai..! :) aduh..terliur tgk udang.. akak xalergi dgn udang ya? huhu..
BalasPadamAlergic juga, Nana. Memang tak tahan makan seafood. Tapi makan seekor je buat rasa2. Serik kes sotong masih bersisa heheh
Padambutter prawn kegilaan wana tu kak..alahai, terleleh air liur tengok udang2 yang besar tu..huwaaa..
BalasPadamGeramkan tengok udang besar2. Akak yang allergic makan udang ni pun tergoda sama!
Padamgeram tengok udang tuuu...huhu
BalasPadamCT tak suka makan udang sangat. lebih suka sotong taaaaaapi kalo butter prawn oohmy.. i can eat saja non stop. kalo ade orang kopekkan kulit lagi laju makan.. kekadang tu mmg letak tepi saja udang pun hahaha..
BalasPadamKalau makan kat kedai ni mau kopak duit. Hehe.
BalasPadamUdang... Menggugat nafsu ni.. Hihi. Sebagai peminat tegar udang, haruslah mencuba.. Kalau tak, selalu udang ni Ros buay sambal, goreng kunyit dan kari je.. Lain kali boleh cuba resepi ni
BalasPadamnampak sedap je kak farrah
BalasPadamtp ayu xbape nak makan oat
kalau xde oat lg sedap
heheheee
besarr tu kak udangnye