NOTA KASIH: Maaf, buat masa ini saya tidak berkesempatan untuk blogwalking dan balas komen-komen yang kalian tinggalkan. Saya dan team terlibat dengan projek #lelakilangitbumi. Saya belum berpeluang untuk buat entri rasmi mengenainya lagi but what is interesting is #lelakilangitbumi ada menyentuh tentang blogger and will evolve with bloggers as well.

Jadi, bagi yang suka baca novel online, setakat ini, Lelaki Langit Bumi (LLB) dah ada 28 bab live and accessible di Portal Ilham. Ingin jadi sebahagian daripada Lelaki Langit Bumi (LLB)? Baca Lelaki Langit Bumi (LLB) dan pilih watak kegemaran anda sama ada #teamdihaafina ataupun #teamariyyan di ruangan komen mana-mana bab. Nyatakan sekali mengapa. Anda mungkin bertuah untuk buat special appearance dalam Lelaki Langit Bumi (LLB) kelak. :)

Ahad, 2 Oktober 2011

Cream Cheese Muffin

Rasanya, dah lama dah aku buat muffin ni. Baru hari ni sempat nak share resepinya. Itu pun lepas kemas kini gambar-gambar dalam laptop - jumpa gambar ni. Untuk penggemar cream cheese, muffin ni bakal tepati citarasa korang. Yang best tentang muffin ni,...kita akan nikmati double treat of cream cheese! Satu pada adunan muffin tu sendiri. Then, dalam muffin tu ada cream cheese filling. Sorry tak sempat nak 'bedah' muffin dan snap photo 'filling' kat dalam. Tapi percayalah, akan senyum sampai telinga :)



Resepi Muffin 'Cream Cheese' 
 A.
3 cawan tepung gandum/serba guna
1 sudu kecil garam halus
4 sudu kecil 'baking powder
1 cawan gula

B.
1/2 cawan mentega (cairkan dan biarkan sejuk)
2/3 cawan susu
3 biji telur

C.
250g cream cheese (dibiarkan pada suhu bilik)
1 cawan gula

Cara-cara:
  1. Ayak tepung. Kemudian, gaul hingga sebati bahan-bahan A di dalam mangkuk.
  2. Buat lubang di tengah-tengah mangkuk. Masukkan bahan-bahan B dan kacau hingga sebati (Jangan kacau terlalu lama).
  3. Pukul bahan-bahan C sehingga kembang dan gebu. Masukkan setengah daripada adunan cream cheese ke dalam bancuhan muffin di atas dan sebatikan. Selebihnya diasingkan.
  4. Masukkan bancuhan muffin ke dalam muffin tray hingga 1/2 penuh. Letakkan 1 sudu kecil lebihan cream cheese ke atasnya. Kemudian tutup lagi dengan bancuhan muffin hingga 3/4 penuh.
  5. Bakar pada suhu 180 darjah celcius selama 20 - 25 minit (ikut kepanasan oven).


4 ulasan:

  1. Look so delicious with such an attractive color.

    BalasPadam
  2. Nak cubaa gak buat muffin..nampak sedap ekk..

    BalasPadam
  3. Nava & Emie - yess, the muffins are super yummy!

    Sue Bee - cubalah. bestnya bila makan ada filling creamcheese kat dalam :)

    BalasPadam

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...