Kuih ni ada setengah tempat panggil kuih kacang,...ada yang panggil kuih kasturi (tak pasti tang mana yang 'kasturi' nya). Mana-manalah yea. Aku buat kuih ni untuk sajian minum petang dan hantar ke masjid untuk jemaah makan lepas Isya'. Mudah je nak buat kuih ni cuma masa rebus kacang tu agak-agak jelah airnya.
Bahan-bahan untuk inti:
Bahan-bahan untuk kulit/salutan luar:
Bahan-bahan untuk inti:
- 1 cawan kacang hijau (Basuh, toskan dan kemudian rendam selama 1 - 2 jam sebelum direbus)
- 1/2 sudu teh garam
- 1/2 ke 3/4 cawan gula (Ikut citarasa. Nak kurang manis, kurangkan sukatan gula ye...)
- 1/2 cawan kelapa parut
- Rebus kacang hijau dengan beberapa cawan air hingga kacang empuk dan mengembang.
- Apabila air mula kering, perlahankan api dan kacau selalu supaya bahagian bawah tidak hangus.
- Masukkan gula, garam dan kacau lagi hingga semuanya sebati. Tunggu sehingga adunan inti kembali kering, kemudian matikan api. Sejukkan inti.
- Setelah inti sejuk dan boleh dikepalkan, masukkan kelapa parut. Gaul hingga sebati. Kemudian bentukkan bulat-bulat.
- 3 sudu besar tepung beras
- 5 sudu besar tepung gandum
- 1/4 sudu besar garam
- 1/2 sudu besar margerin
- Sedikit serbuk kunyit
- Air secukupnya
- Minyak untuk menggoreng
- Campurkan semua bahan-bahan di atas (kecuali minyak) dan gaul sebati dengan air sedikit demi sedikit hingga membentuk adunan yang boleh menyalut kuih yang telah dibentukkan tadi. (Jangan terlalu cair)
- Goreng sehingga kekuningan.
- Sedia untuk dimakan!
kalau tak letak kelapa parut,okey ke??
BalasPadamuiksss...sedap nih.feveret YM!
BalasPadam@Suebee - boleh saja. sedap je kalau tak letak kelapa parut. cuma kalau letak, rasanya lemak-lemak gitu :)
BalasPadam@YM - bestkan...kita pun suka kuih ni :)