NOTA KASIH: Maaf, buat masa ini saya tidak berkesempatan untuk blogwalking dan balas komen-komen yang kalian tinggalkan. Saya dan team terlibat dengan projek #lelakilangitbumi. Saya belum berpeluang untuk buat entri rasmi mengenainya lagi but what is interesting is #lelakilangitbumi ada menyentuh tentang blogger and will evolve with bloggers as well.

Jadi, bagi yang suka baca novel online, setakat ini, Lelaki Langit Bumi (LLB) dah ada 28 bab live and accessible di Portal Ilham. Ingin jadi sebahagian daripada Lelaki Langit Bumi (LLB)? Baca Lelaki Langit Bumi (LLB) dan pilih watak kegemaran anda sama ada #teamdihaafina ataupun #teamariyyan di ruangan komen mana-mana bab. Nyatakan sekali mengapa. Anda mungkin bertuah untuk buat special appearance dalam Lelaki Langit Bumi (LLB) kelak. :)

Selasa, 4 Mac 2014

Elakkan Strok Haba

Sekarang ni cuaca panas terik memang boleh buat badan 'dehydrated' (hilang kandungan air dalam badan). So, kita sendiri kena 'alert' dengan keadaan diri kita -- pastikan air dalam badan mencukupi. Bagi ibu bapa pula disarankan agar pantau keadaan anak-anak yang masih kecil. 'Make sure' mereka minum air masak secukupnya mengikut keperluan tubuh. Budak-budak bukan kira cuaca,... panas ke sejuk ke terik kontang ke,... kalau dia nak main, dia main jelah.

Pendedahan berlebihan kepada cuaca panas terik boleh menyebabkan strok haba. Sana-sini kita dah dengar isu kesihatan ini dibincangkan. Selain daripada itu, bagi yang beragama Islam digalakkan untuk amalkan zikir-zikir mudah di bawah. Insya-Allah dapat membantu kita meneruskan rutin harian dalam keadaan cuaca yang agak melampau.6 ulasan:

 1. thanks share... semuga Allah melindungi kita

  BalasPadam
 2. skrg ni pon opismate ramai sakit, selsema ..

  BalasPadam
 3. @Liza Licha betul, mana yg badan tak tahan tu memang alah dgn cuaca skrg.

  BalasPadam
 4. stork haba? sekarang dah ramai kena even yana.. sebab pesen memang tak boleh kena panas

  BalasPadam
 5. adik yana tak baik2 lagi demam .. doakan eh

  BalasPadam

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...