728 x 90

Jumaat, 18 April 2014

Hindari Blog daripada Dapat 'Title' SPAM

Perkara ni sebenarnya biasa dilakukan oleh blogger. Kita tinggal komen sekali dengan link/pautan ke blog kita. Especially yang join 'giveaway' atau segmen-segmen yang dianjurkan oleh rakan blogger yang lain. Kita akan blogwalking, menziarah teman-teman yang turut serta untuk tambah kenalan dan tinggal jejak dengan pautan blog kita.

Masalahnya, hal ini boleh menimbulkan masalah yang agak serius. Blog kita boleh kena 'remove' oleh pihak Google. Kenapa? Sebabnya, apabila terlalu banyak perkongsian links/pautan/URL di ruangan komen dalam satu satu blog, blog berkenaan akan dianggap sebagai SPAM. Jenuh nak dapat balik blog apabila Google dah beri 'title' SPAM.

Jadi apabila nak tinggalkan komen (saya hargai setiap komen kalian), harap dapat elak daripada memasukkan sebarang URL. Komen seperti biasa saja. Insya-Allah, saya tetap akan menjejaki kalian semula. Tetapi, jika hendak tinggalkan link juga, sila ikut langkah ini.

1. Tulis komen kalian di ruangan komen seperti biasa.

2. Masukkan kod di bawah.


Di bawah ni contoh yang saya buat.


3. Tekan Publish/Terbitkan.

Dan ini pula hasilnya.

 
Mudah kan? Then, senang orang nak klik. Terus berdesup meluru ke blog kalian. Selamat Mencuba!



34 ulasan:

  1. bagus sangat ini care,,, thanks awak nak gune ini tuk buat pautan

    BalasPadam
  2. Balasan
    1. sama-sama. thanks sudi singgah sini. done follow :)

      Padam
  3. Owh camtu. Tadi ada terbaca kat blog lain pasal ni, tapi x faham. Sekarang dah jelas. Insyaallah nak cuba nanti. Mohon share ye,sis.

    BalasPadam
  4. Asalam FF..tak dapat tengok gambar ..line tak power..nanti Etuza datang balik ya,. terima kasih sudi lagi jengok blog etuza

    BalasPadam
    Balasan
    1. Wslm Etuza, tak ada masalah. Terima kasih sudi datang sini :)

      Padam
  5. Terima kasih farah.info bru untuk saya. Memang selama ini tue masalah yang saya hadapi
    jemput singgah izzapis1505

    BalasPadam
    Balasan
    1. Sama-sama :)
      Tunggu kunjungan saya pula ye,..

      Padam
  6. Asalam Farah menarik ni try ya..

    BalasPadam
  7. assalam..thank you farah.saya baru tahu ni :)

    BalasPadam
  8. nice sharinng farra..khaty baru tahu benda alah nie..

    BalasPadam
    Balasan
    1. Saya pun selama ni tak tahu, Khaty :)

      Padam
  9. Back to Normal

    Cuba-cuba.. Tsk tsu menjadi ke x.. Huhu

    BalasPadam
  10. wahh baru tahu heheh. inshaaAllah nak try lepas nii

    BalasPadam
  11. Kak ekin dah taw cara ni tapi xpernah pun nak post link kat komen... hihihi

    BalasPadam
  12. nak test buat link ni menjadi ke x...hehe

    CARA KURUS DENGAN AIR PUTIH

    BalasPadam
  13. Baru akak tau efeknya jd camtu..new info penting ni..appreciate sgt2. Sib baik xde habit tu.

    Again tq dik.jom jln2 ke blog akak..salam ukhuwah.

    BalasPadam
  14. baru nampak cara..inshaAllah akan buat test bila ada masa banyak

    BalasPadam
  15. Assalam. Walau dah dalam dunia blog ni dah lama, banyak benda tak tahu. Bukan ke bila komen, klik je kat nama akan terus pergi ke blog pengomen kan farah..

    BalasPadam
  16. hahhaha baru sekarang yana rasa nak tekan "cara meninggalkan pautan" hehehhe baru tahu

    BalasPadam
  17. Thanks Farrah sebab bagitau perkara ni, saya pun tak tahu kalau farrah tak habaq. tq so much ya

    BalasPadam

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...