"Buat masak lemak, kak!" Tu dia,...request dari bonda tercinta.
Gulai Masak Lemak Pegaga |
Bahan-bahan yang diperlukan:
- Daun pegaga
- Segenggam kecil ikan bilis
- Santan (saya guna sekotak santan 200ml yang Reduced Fat/Lemak Dikurangkan) + sedikit air untuk cairkan santan
- 2 butir bawang merah (hiris halus)
- serbuk kunyit
- 3 batang cili merah (buang biji dan potong serong)
- asam keping
- belimbing besi/buluh
- 1 batang serai dititik
- garam secukup rasa
Cara-cara
- Masukkan santan, bawang merah, serai, asam keping dan ikan bilis ke dalam periuk. Masak hingga santan mula mendidih. Kacau perlahan.
- Masukkan sedikit serbuk kunyit, cili merah dan belimbing. Kemudian, masukkan garam (hanya jika perlu) kerana kita dah ada masin ikan bilis.
- Akhir sekali, masukkan daun pegaga dan terus mengacau gulai (supaya tekstur santannya tidak pecah).
- Sedia untuk dihidang.
lapar la pulak..hehehe
BalasPadamsorry, azreen. akak boleh bagi jamu mata je :)
PadamMembalas kunjungan. :) waa mcm2 resepi..boleh la irra try nnt
BalasPadamSelamat mencuba, Irra. Thanks sudi berkunjung ke mari.
PadamDah pernah makan. Memang soo yummy.
BalasPadamOghang nogoghi lah katekan.
Padam(actually campur Perak)
Fuhhh, gulai lemak oghang nogori tak leh lawan :)
Padamsedapnya gulai ni...
BalasPadam