Blueberry Cheese Tart saya :) |
Resepi Biskut Tart Beri Biru Berkeju
Bahan-bahan yang diperlukan:
- 200g mentega/marjerin
- 1 biji telur
- 100g susu tepung
- 50g tepung jagung
- 300g tepung gandum
- 50g serbuk keju parmesan
- 50g gula ising
- 250g jem beri biru (boleh dapatkan di kedai menjual bahan-bahan kek)
- sebarang jenis manik hiasan
- acuan tat bunga
Langkah-langkah penyediaan:
- Gentel/bentuk jem beri biru menjadi bebola kecil.
- Ayak tepung gandum, tepung jagung dan susu tepung. Masukkan serbuk keju. Gaul rata. Ketepikan.
- Pukul mentega dan gula ising hingga kembang. Masukkan telur. Kacau hingga sebati.
- Masukkan campuran tepung sedikit demi sedikit sehingga menjadi doh yang boleh diterap.
- Terap tat menggunakan acuan tat pilihan. Susun di atas dulang pembakar yang telah dilengser.
- Ambil jem yang telah digentel bulat. Letakkan di atas permukaan. Tekan sedikit untuk leperkan jem biar memenuhi ruang tengah tat.
- Tabur manik hiasan.
- Bakar pada suhu 180 darjah celcius selama lebih kurang 20 ke 25 minit. (Oh, jangan lupa panaskan oven terlebih dahulu!)
Sis, rajinnyeee..:)
BalasPadamHehe tak rajin mana,..tapi teringin nak makan punya pasal :)
PadamDah start buat lah ni, ye? :)
PadamBuat utk mkn sebelum puasa je...
PadamWaahh..ok lah tu. Teringin pulak..
PadamHarap jumpa orang jual yang sedap.
mudah-mudahan. skrg ni macam-macam bentuk & jenis kuih utk kita 'tunjuk-tunjuk'
Padamharap apa yang kita beli berbaloi dan yummm yummm!