Isnin, 25 Ogos 2014

Eishh, jangan makan!

MODE: Tonton drama bersiri depan laptop.

"Eishh, jangan makan! Orang sakit urat mana boleh makan timun. Nanti berdenyut kaki dia malam kang!"

~ Dialog Emak Umar, Drama Tentang Hati, Episod 4



Ye ke? Betul ke? Baru saya tahu! Patutlah masa kaki under repair time raya, semacam je fesyen sakitnya. Berdenyut tak berhenti-henti. Nak lelap pun susah. Sampai nangis-nangislah saya menahan sakit. Muka dah keronyok abis dah asyik dok menyeringai. Huhuhu. Saya pulak bukan main seronok je meratah timun dengan kuah kacang sebelah siangnya. Hmmm, maybe sebab timun tu sejuk kot. So, urat-urat yang lemah daya ketahanan jadi terkejut :)

Note to self: Lain kali, kalau terkehel sakit urat, JANGAN MAKAN TIMUN!

Orang-orang tua dulu, kaya dengan petua dan pantang larang, kan?!


18 ulasan:

  1. Org semput bkn xleh mkn timun ke?
    Hurmmm,...

    BalasPadam
    Balasan
    1. Ish,..jgnlah point out kan yg itu...
      rayalah,..biasa apa langgar pantang ;)

      Padam
    2. Sedey tengok doraemon tu bergenang air mata!

      Padam
  2. oh ye ke.... mama pun baru tahu gak ni..

    BalasPadam
  3. Timun mmg sejuk...pompuan dlm pantang mmg xleh mkn timun...

    BalasPadam
  4. ha'a..timn tu sejuk...kalau x sakit urat pun..x elok utk anak dara yg belum kahwin tu...

    BalasPadam
    Balasan
    1. huhuhu saya ni main redah je...bila sakit bising!

      Padam
  5. haritu pun saya terbaca kat mana entah. and kawan mengiakan. mak dia bab petua orang tua ni memang dia tahu. ngeee

    BalasPadam
    Balasan
    1. akak memang fail lah bab petua & pantang2 makan ni :)

      Padam
  6. Ada pantang-larang orang tua yang boleh pakai. Macam ni. Saya rasa, mmg ada betulnya.

    BalasPadam
  7. Org ponpuan kan xelok makan timun banyak sama. Macam2 la petua org dulu2. Kadang kita xamik kisah sgt

    BalasPadam
  8. Itulah, selama ni saya ingat timun tak elok utk orang asma je. Rupa-rupanya utk yang berpantang, anak dara, yg sakit urat,...senang cakap memang tak sesuai makan banyak lah

    BalasPadam
  9. Ops baru tahu ni.. Kena kurangkan juga

    BalasPadam
  10. timun batang eh kak.. hahah
    baru tahu , memang tak makan

    BalasPadam

Sudi-sudilah tinggalkan jejak anda di sini :)
Sekiranya hendak meletakkan sebarang pautan/link/URL, sila ikut langkah -langkah di tutorial ini --> Cara Meninggalkan Pautan

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...