Wahhhhhhh! Buntang mata saya tengok rak rempah ni. Dah nampak seperti robot kecil pun ada! Bestnya kalau ada sebijik macam ni. Letak atas kaunter kitchen island. Sejuk mata pandang aneka rempah setiap hari. Hmmm, tu kena tunggu bila saya berjaya bina dapur idaman sendiri lah :)
Sumber Imej: Perkongsian di Facebook |
Bayangkan betapa seronoknya ada pelbagai jenis rempah yang tersimpan cantik kemas begini. Siap berlabel lagi! Tapi, bila difikir-fikir balik, bukannya setiap hari saya masak guna rempah. Kemudian, rempah-rempah tu tidak semua yang sesuai digunakan untuk hidangan hari - hari. Nanti, tidak pasal-pasal jadi 'stale' begitu sahaja sebab tersimpan lama.
Selalunya, untuk mengekalkan kesegaran dan aroma rempah ratus yang dibeli, kita mesti guna dalam tempoh enam bulan selepas dibuka/dikeluarkan dari packaging. Kalau selepas enam bulan, bukanlah tak boleh guna. Boleh. Cuma rasa rempah tu dah tak ummmphhhh!
Apapun, inilah rak rempah idaman saya! Suka! Suka! Suka!
Kalau dah buka tapi x guna2 dah (almaklumlah... Paham2..) then simpan dalam fridge, brape lama tahan,kak?
BalasPadamHaaa, itu akak tak pasti. Tapi rasanya leh tahan lama, cuma bila nak guna kena sangai dulu bagi bau dia naik :)
PadamSangai tu apa,k.farrah?
PadamGoreng tanpa minyak, Shikin. Untuk naikkan bau rempah tu :)
Padamwah. comel2x. Saya pun suka benda yang organize macam gini ^_^
BalasPadambest, kan!
Padamboleh letak dlm wishlist. hehe
BalasPadamSemestinya, Scha!
Padambeli je rak rempah tu then di gantikan dengan benda lain buat bekas letak garam ke, kunyit ke..yg biasa kita guna :-)
BalasPadamKalau jumpa memang nak beli JM. Tak letak rempah, letak gula2 warna-warni pun OK. Janji setiap container tu berisi :)
PadamSeronok tengok bekas tu. mesti smngt nak masak kan kalo ada satu.
BalasPadamkalau akak confirm mengadap tengok rak tu dalam sehari dua hihihi
PadamFuhhhh terbaek
BalasPadam