Selasa, 2 Jun 2015

Projek Buat Instant Shawl

Baru-baru ini saya teman Bott pergi beli baju. Bott kalau beli baju memang boleh berkampung dalam kedai! Huhuhuh jadi sambil dia sibuk pergi fitting room, pilih design ini, pilih baju itu...saya belek-beleklah tudung dan shawl yang dijual. Nampak instant shawl. Berkenan pulak. Simple je designnya. Tak adalah berbunga, bergelombang, berpintal-pintal dan nampak sarat tu.

Saya tidak pandai dan malas pakai shawl. Penat nak lilit-lilit. Takut salah lilit terbelit leher terus tak cukup nafas. (Lebih kepada malas sebenarnya kan...). Selama ni orang sibuk tentang instant shawl pun saya buat bena tak bena. Prefer pakai tudung biasa. Tetapi, alang-alang dah terjumpa instant shawl depan mata, teringinlah nak tengok apa yang instantnya. Cuba beberapa helai, terus hati terpaut! Oh my instant shawl! Senangnya! Ni kalau seminit sebelum pukul lapan pun sempat sarung shawl nak gi kelas!

Bott dah pandang senget apabila saya beli shawl. Ikut rekod, koleksi shawl saya akan kekal cantik berlipat dalam almari. Don't worry, Bott! Mentol dah menyala terang kat kepala :)

Hujung minggu lepas, ada satu tahap saya rasa penat sangat. Saya tinggal semua kerja saya dan pergi scrutinized instant shawl tu. Puas belek cuba untuk pastikan macam mana shawl tu dijahit supaya terletak kemas je apabila dipakai.

 

Percubaan Pertama

Shawl kelabu tu jadi panduan.
Untuk percubaan pertama ni saya jahit tangan je. Malas nak bodek Cekengah minta tolong jahitkan. Saya kalau bab guna mesin jahit,...krik..krik...krik...sampai sudah tak siap instant shawlnya nanti. Shawl kelabu berbunga kecil tu yang saya beli manakala shawl polka dots pula shawl biasa yang saya nak tukar statusnya jadi 'shawl segera'.

Rasa-rasanya jadi tak? :)





73 ulasan:

  1. wah creative nya... mesti jadi punya nanti update ye nk tgkkk!! hihi..

    BalasPadam
    Balasan
    1. Orang lain dah lama berinstant shawl, fifie. Akak baru terhegeh-hegeh nak buat :)

      Padam
  2. Wahhh rajinnya buat instant shawl sendiri. Hehehe :D

    BalasPadam
    Balasan
    1. 'Rajin' sekejap untuk malas akan datang :)

      Padam
  3. Balasan
    1. Semoga Jun lebih baik untuk kita semua :)

      Padam
  4. goodluck kak farrah.. I pun dok fikir nak 'instant'kan shawl yg ada.. lama2 rasa menyampah plak nak belit2.. huhu.. time is limited...(walaupun kerja jam 9 baru masuk).. nak beli tudung baru banyak2, oh no xleh membazir.. nanti habis kena korek balik saving (hehe).. nanti share eh cara..

    BalasPadam
    Balasan
    1. tngk org arab tu kan QA.. lilit tak tngk cermin pun..
      yang penting konfiden hahaha..

      Padam
    2. Betul tu, Syida. Bila dah instant sarung je. Time kalut-kalut selalu time tu lah lilit tak jadi.

      Betul kata CT, akak terlopong tengok kat masjid, budak arab kecil 5 - 6 tahun,..sambil gelak2 je dia pakai shawl, selit celah pipi dah jadi!

      Padam
    3. I kalau xtgk cermin kan, confident je lebih, bila tertengok aja cermin mula lah nak ejas sana sini.. practice make perfect la tecer.. hehe.. maybe mereka dah sangat biasa bershawl

      Padam
  5. Balasan
    1. Thanks, Khaty. Kalau Khaty dekat saya dah bawak shawl-shawl saya gi KA Tailor buat muka tak malu hihihi

      Padam
  6. Rajinnya kak farah..😊😊

    BalasPadam
    Balasan
    1. Ni rajin orang malas ni, Wawa :)

      Padam
  7. tak sabar nak tengok... jadi tak?

    BalasPadam
    Balasan
    1. Jadi,..saya buat yang simple lilit biasa tu. Insya Allah nanti share kat sini :)

      Padam
  8. kalau jadi share lah ye! sebab saya macam kak Farrah, banyak shawl terlipat kemas dalam almari sebab bukan jenis yang suka sangat pakai shawl

    BalasPadam
    Balasan
    1. bak maaai kat CT kalo xnak pakai hahhahaha..
      peram wat apa ? hehehe..

      Padam
    2. Hihihi tak niat nak peram sebenarnya. Setiap kali nak pakai tudung, tuntusan masa buat shawl diabaikan :)

      Padam
    3. Sal!...ruginya ada shawl tapi tak pakai..mudah je...ce cari dalam you tube...ada cara mudah pakai shawl

      Padam
    4. Dalam youtube memang ada macam2! Nampak senang je. Time saya nak pakai, lilit,..lilit lagi,..dan lagi,...ahhh forget it! Ambik tudung biasa :)

      Padam
  9. in shaa Allah boleh jadi.. kena yakin jer..

    BalasPadam
    Balasan
    1. dah siap ke projek buat instant shawl nih?

      Padam
    2. nanti tunjuk laa hasilnya..

      Padam
  10. orang kreatif, mesti jadi punya!
    saya yakin itu! =)

    BalasPadam
    Balasan
    1. Tapi akak ni bab jahit-menjahit ada fail sikit hihihi

      Padam
  11. kalau x tahu nk pakai shawl meh sini sis JM ajar...easy measy...dulu sis pakai tudung bawal skrg x lagi...rasa lebih mudah pakai shawl

    BalasPadam
    Balasan
    1. Sama la dgn ekin dulu tudung bawal sejak ada shawl ni xpakai tudung bawal byk duk kat kelantan

      Padam
    2. heheheh CT still pakai dedua.. sbb sayang nak peram n simpan tudung bawal tak berusik..
      kadang2 pakai gak tngk baju.. hehehe..

      Padam
    3. @Sis JM - memang dah set dalam kepala, sifu shawl Sis JM dan CT. Tapi peluang jumpa empat mata belum sampai. Lagipun kalau nak jumpa, takkanlah buang masa belajar pakai shawl kan. Baik kita borak borak dan borak lagi!

      @Ekin - patut import bawal banyak2 dari Kelantan buat jual :)

      @CT Humairah - sayangkan peram2 tudung. ni antara usaha akak untuk kasi shawl lama terperam tengok dunia :)

      Padam
    4. Akak nk balik nti bila abg dpt cuti lama nk pilih tudung tu tgk mana yg elok kalu leh pakai lg ekin pakai

      Padam
    5. kain tudung bawal sedikit jarang kan?

      Padam
  12. kalau instant shawl x pernah beli dan tgk..ce tunjuk sikit...kalau lah Farrah leh jadi model pakai instant shawl tu mesti comel

    BalasPadam
    Balasan
    1. setuju !!! nak tengok model pakai shawl jahit sendiri..

      Padam
    2. akhirnya....dah dapat tgk gambar model pakai shawl jahitan sendiri..so cute

      Padam
  13. instant shawl warna kelaub tu sis JM suka (mcm lah Farrah nak bagi kan) heheheh

    BalasPadam
    Balasan
    1. Hikhikhik saya dah gomol-gomol tudung tu nak check jahitannya, tak bestlak pula kalau nak bagi sis :)

      Padam
    2. heeee...no hal lah..gurau je

      Padam
  14. alaaa...kalau dpt ke tangan Farrah tu mesti menjadi punyalah

    BalasPadam
    Balasan
    1. Jadi haru biru pun boleh, sis!

      Padam
    2. eheheheh....mesti jadi punya lah

      Padam
  15. kaknoor suka instant shawl mesti jadi tu don worry..

    BalasPadam
    Balasan
    1. Thanks, kak noor. Senang kan instant shawl ni, sarung je :)

      Padam
  16. amboiii JM tak mau kalah banyak komen nya hahaha

    BalasPadam
    Balasan
    1. ahahahah...kak Noor byk yg nk di komen

      Padam
  17. kaknoor nak jugak jadi tetamu farah Jun ni hehee

    BalasPadam
    Balasan
    1. jom jom Kak Noor.. hehehe.. meh la jadi top kat blog CT jugak..

      Padam
    2. nampaknya kak Noor perlu bekerja keras..ramai yg ingin masuk list top commentar Jun di blog dak Farrah

      Padam
    3. kak Noor x nak masuk list Top Commentar blog JM ke

      Padam
  18. tak malu sungguh ini makcik kannn

    BalasPadam
    Balasan
    1. lawak lah kak noor.. hahahaha...
      komen banyak2.. serbu je

      Padam
    2. alaa..kak Noor ni x perlu malu2

      Padam
  19. Wah good luck kak nti share taw

    BalasPadam
  20. hehehe jadi punya.. mmg instant shawl sngt sesuai untuk yg x suka melilit..
    terus sarung je.. akak.. mmg ske polka dot eh ? hehehe.. CT suka gak..
    kalo bleh nak baju kurung pun corak polka dot.. bru klasik..

    BalasPadam
  21. akak krik krik guna mesin x reti ke malas ? kalo CT mmg harapan tak reti n malas hahahaha..
    belajar menjahit time KH waktu form3 tu pun projek jahitan mak yg buat wakakka..

    BalasPadam
  22. 6 shawl saya pun saya dah jahitkan jadi instant shawl, k.Farrah.
    Senang..sarung je bila nak pakai.

    BalasPadam
  23. Wow! hebat... sama lah macam saya , tengah pulun buat instant shwal.. sebab nak jimat.. hahahha

    BalasPadam
  24. semangat mba buat instantnya :)

    BalasPadam
  25. rajinnnyee farrah....sy rajin beli jerrr...keras tgn adehhh hahhahaa

    BalasPadam
  26. in shaa allah menjadi.. akak kan creative.. huhuhu..
    good luck ye.. nanti dah siap tunjuk la nk tgok.. heheh

    BalasPadam
  27. HH sekarang ni pon pakai shawl... Dia jahit sendiri je...

    BalasPadam
  28. wah, in shaa ALLAH menjadi kak Farrah. kak Farrah buat semuanya lawa. nanti boleh la buka kdai :P

    BalasPadam
  29. All the best Kak Farrah,,jgn lupa share2 nnti..hehehe,,

    Cik Mimie nak beli, tak terbeli2 lagi..nak buat? ntah bila la...hahaha

    BalasPadam
  30. Xde koleksi lg instant shawl ni nk gak tgk cara buat mana taw boleh buat ke huhu

    BalasPadam
  31. amboii menjahit shwal plak pasni ye kak farrah
    tangan tu cer dok diam2
    hehehe
    ohh ye nanti kak farrah whatapss ayu ye
    no kak farrah hilang la

    BalasPadam
  32. perkembangan baru ni.... Cikna ritu try buat halfmoon malas nak jahit tepi cuma kemaskan ngan lilin je,huhuu....;-)

    BalasPadam
  33. Nanti tunjuk koleksi jahitan kak Farrah yer ;)

    BalasPadam
  34. Err jadi tak kak farrah? hehehe..macam saspen jek

    BalasPadam
  35. Eh akak lagi hebat pakai tangan ke berbanding mesin jahit? waw!

    BalasPadam

Sudi-sudilah tinggalkan jejak anda di sini :)
Sekiranya hendak meletakkan sebarang pautan/link/URL, sila ikut langkah -langkah di tutorial ini --> Cara Meninggalkan Pautan

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...