Khamis, 30 Julai 2015

GRAWLIX?!

Pernah dengar 'grawlix'?
Tahu tak apa itu 'grawlix'?

Well, this is grawlix.

Grawlix is @#$%&!

Haaa,...grawlix ni susunan characters yang kita tulis atau taip untuk menggantikan perkataan-perkataan kasar. Semua carut-marut, maki-caci-cerca yang mana kalau on air kena tooooot tu. 

Contohnya, penggunaan simbol-simbol seperti dalam bubble talk di atas. @#$%&! Secara automatik,  beri impression pada kita yang seseorang sedang tuturkan kata-kata yang kurang sopan/curse word. Itulah grawlix :)


Psssst! Nak tahu apa itu 'pangram'? Jemput baca di sini.


31 ulasan:

  1. oh baru taw. hehe. kalau nak marah2 dkt twitter selalu la letak ^@&% hahaha

    BalasPadam
  2. ooooo baru tau!
    istilah simbol² tu di panggil grawlix ye...

    BalasPadam
    Balasan
    1. Ye,..saya pun baru tahu yg ada istilah utk simbol2 yg ganti curse word tu :)

      Padam
  3. ooo.. baru tau.. thanks..ilmu baru

    BalasPadam
  4. Oooo baru taw terima kasih cikgu ceketed hihihi

    BalasPadam
  5. hehhehe...kadang xsggup guna bahasa kasar..biasa org guna grwlix ni utk gnti....

    BalasPadam
    Balasan
    1. Betul tu, Sis D. At least ada grawlix ni bahasa kasar tu bolehlah kita censor :)

      Padam
    2. Kari baru guna ni kat pondok burusss SS... Mesti kari mencarut.... Ha ha ha...

      Padam
  6. dulu lec CT ada buat test ni.. dia kasi situation and ada benda alah ni.. we need to guess.. vulgar words apa yg dia guna.. ridikeles tau..

    BalasPadam
    Balasan
    1. Siti selalu guna icon pink kalu dia nak maki... Kah kah kah...

      Padam
  7. wahhh baru tahu.... :D pasni nk guna la grawlix banyak2 kt blog...ke ke ke :D

    BalasPadam
  8. pengetahuan baru buat wana ni kak..tq share.. :)

    BalasPadam
  9. asdfghjkl <-- bila dh geram sangat haha

    BalasPadam
  10. Thanks for sharing, kak Farrah. Tak pernah tahu pun ada perkataan yang boleh describe benda alah ni.

    BalasPadam
  11. Sebelum nie tak tahu pun apa dia grawlix tu... thanks sharing...

    BalasPadam
  12. Baru tau istilah tu.. Hihi

    BalasPadam
  13. lahh..itu ke grawlix....sib baik x sebut garlic

    BalasPadam
  14. Owh,. perkataan ni pun ada nama dia jugak eh..hehehe..

    BalasPadam
  15. ohhh orang panggil grawlix ya.. baru tau..

    BalasPadam
  16. ok... skang aida tau dah :)
    tq...

    BalasPadam
  17. SS tak pandai nak cencored... SS berterus terang... Kah kah kah...

    BalasPadam
  18. hahah haterkjut jap
    ooohhh bnd ni pon ade perkataannye ye
    igtkan main suke2 je

    BalasPadam

Sudi-sudilah tinggalkan jejak anda di sini :)
Sekiranya hendak meletakkan sebarang pautan/link/URL, sila ikut langkah -langkah di tutorial ini --> Cara Meninggalkan Pautan

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...