728 x 90

Selasa, 4 Ogos 2015

DIY Mudah Guna Craft Charms

Happy Monday! 
Selamat Memulakan Minggu Baru!
Hari ni ada yang lemau tak? ;)

Ingat lagi entri saya mengenai craft charms yang saya beli di DAISO? Baca mengenainya di sini.

Crafts Charms
Jika ikut plan asal, saya nak buat keychains and adjustable bracelets. Alhamdulillah, dapat siapkan adjustable bracelet tetapi maaf, gambar tak boleh nak kongsi di sini. Bracelet tu saya nak buat hadiah untuk kawan dan ada nama si penerima. So, tak mahu spoil the suprise.

Tetapi, saya boleh kongsi hasil yang lain.

Rantai kunci dan phone straps

Asalnya saya hanya ada beberapa ring untuk keychains yang berwarna gangsa. Sesuailah dengan craft charms saya. Tetapi, tak ada pula small rings warna yang sama untuk sambung antara ring keychain dengan craft charms. Nampak janggallah pula nak buat tema rustic tiba-tiba ada warna silver. Tak kena...

Kebetulan minggu lepas saya pergi Spotlight di Ikano Power Centre (IPC). Dekat bahagian aksesori untuk beadings, terjumpa phone straps yang paling cocok! Score! Guna phone straps kerja jadi super senang sebab kita hanya perlu masukkan charms pada cangkuk strap.

Maka, siaplah beberapa rantai kunci dan phone straps. Sesuai untuk dibuat small gifts. Phone straps tu boleh juga digunakan untuk letak pada benda-benda kecil macam thumbdrive,... gantung kat pencil box :)

Senang je nak buat. Barang-barang boleh cari di DAISO dan kedai jual barangan/aksesori kraf. Boleh tambah beads, huruf-huruf atau pearls. Ikut kreativiti masing-masinglah.

Craft Charm - Dove
Sempat guna satu untuk buat kad :)

Psstt!! Tag @faidamf di Instagram dengan sebarang hasil kreativiti yang anda buat berdasarkan tutorial-tutorial di blog ini. Gunakan hashtag #famftowercrafts. Anda mungkin layak memenangi hadiah istimewa daripada saya :) 


74 ulasan:

  1. woww... cantik hasilnya.... Kalau bagi sebagai hadiah pun blh... :D

    BalasPadam
    Balasan
    1. Betul tu, Ikhwan. Sesuai nak beri pada orang as small gifts :)

      Padam
  2. alahai, akak!!! kenapa comel sangat..wana suka la dengan idea2 akak..memang kan kalau orang kreatif ni macam2 bleh jadi..hebat la kak farrah!!! heheh..

    BalasPadam
    Balasan
    1. Ishhh tak delah hebat mana, Wana. Wana pun boleh buat. Kita sambung2, cantum2 je :)

      Padam
  3. Cantik.... Buat letak kat thumbdrive tu idea yang bagus... Sebab thumbdrive Ros dah tak jumpa ni.. Huhu. Rasa dah letak dalam beg pagi semalam. Tadi cari sebab nak guna, tengok tak de.. Masakkkla kalau tak jumpa... Hal kerja tu

    BalasPadam
    Balasan
    1. Next time letak gari.. ha ha ha...

      Padam
    2. Hahaha brilliant saranan SS tu. Kalau tak nampak juga, carilah benda besar lagi,...rim tayar lama ke,...gantung thumbdrive tu kat situ ;)

      Padam
    3. hahahha.. macam extreme sangat je idea tu.

      Padam
    4. idea SS mmg extreme.. haha

      Padam
    5. Opocot.... gari mintak nya...

      Ganas nau SSS

      Padam
    6. Nasib baik tutttt tu melekat... Kalu tak... Hilang jugak gamaknyeeee... Kalu tuttt hilang nak ganti apa? Keh Keh Keh....

      Padam
    7. Hahhaha ayat tu! Selalu je dengar dulu time tak bawak buku teks p sekolah. BagibAlasan lupa nak bawak. Terus kena ayat tu!

      Padam
  4. Saya minat diy.. Hehe Tapi kat daerah saya takde kedai jual benda benda macam nie.. Huhu
    Cantik ! Mintak satu Hahahaha

    BalasPadam
    Balasan
    1. Akak pun mengulang soalan yg sama,..daerah mana tu? ;)
      Nak satu? Insya-Allah klu ada rezeki akak buat lagi, adalah share utk KTC. Yg kat atas tu semua dah ada pemiliknya :)

      Padam
    2. Meh meh nak jawab daerah mana ...

      Daerah ini daerah tenang sekalipun ada yang kata usang...

      Daerah ini daerah damai sekalipun sukar untuk sampai...

      Daerah ini daerah merdeka sekalipun ada yang memeranginya...

      Biarkan saja aku di daerah ini...

      Padam
    3. Sila teka daerah apakah "Daerah Ini"...

      Soalan boleh tuntut kat kak farah...

      Hihihihi....

      #LariNyorokBlakangLocker

      Padam
    4. Haaa ni akak datang nak korek orang yang lari nyorok belakang locker! Dah bagi teka teki teka tekuk, boleh minta tuntut kat akak pulak :)

      Jawapan untuk 'Daerah Ini' - Pilihla mana-mana daerah yang terlintas di benak masing-masing ;)

      Poem 'Daerah Ini' Huda tu kan,...macam sesuai je utk gambarkan keadaan dewan tuisyen akak. Usang, susah nak sampai and kadang2 berperang dengan orang sebab orang nak pinjam nak guna hahahaah

      Padam
    5. Apabila Cik Manisah berpuisi... Ha Ha ha... Tapi SS lagi suka kalu puisi tajuk 'LESING'.. Kah Kah Kah....
      * Matikkkk laaaa carik pasal....

      Padam
  5. Rajinlah kak Farrah ni..boleh buat charm bracelet ala-ala Pandora gitu..

    BalasPadam
    Balasan
    1. Abislah Pandora bankerap! Ha Ha Ha...

      Padam
    2. Hikhikhik,..ini bandora :)

      Padam
    3. Farandora? Sedap gak nama tuh! Nanti kalau nak niaga belacan ke cencaluk ke,...stylo jugak guna cap Farandora :)

      Padam
  6. Alaaaaa comelnyeeee... Yang envelope tuuuuu lawoooooo...

    BalasPadam
    Balasan
    1. Amboi, Suida...citarasa ikut masterji nampak!

      Padam
  7. Cantik, klu Cikna suka Mr.diy coz daiso xde,huhuu.....'

    BalasPadam
    Balasan
    1. Mr. DIY lagi besttttt! Barang lebih murah. Takde GST :)

      Padam
  8. aduhai Kak Farrah.. CT tadi ingat nak bukak dashboard kejap je..
    ternampak entry ni.. omey sngt la =D

    yg burung ngan sangkar tu paling comel =)

    BalasPadam
    Balasan
    1. Akak suka semuaaaaaaaa! ;)
      Cenonets yg omey-omey!

      Padam
  9. Cantiknya rajinnya kak farah

    BalasPadam
    Balasan
    1. Tak perlu kerajinan sangat, Ekin. Cantum2 kan je :)

      Padam
    2. Ekin kena rajin skrg sifat mls berleluasa dah ni memey patut di kata menantu pemalas pun huhuhuhu

      Padam
  10. seriously, comel sangat2!! suka2 :) rajin betul Kak Farrah ni :)

    BalasPadam
    Balasan
    1. Tak de rajin mana pun, Cik Mimie. Senang je nak membuatnya :)

      Padam
    2. Senang eh? hehehe..nanti nk cuba buat jugak la :)

      Padam
  11. waaa.....kretip tol farrah ni kan....kalau sy....tengok jerr benda tu semua tp xtau nak buat apa....hahhaahahhaa

    BalasPadam
    Balasan
    1. Buat masak kari pon boleh je kariiiii oiiiii... ha ha ha...

      Padam
  12. cantiknya!
    seronok tengok idea² org kreatif ni

    BalasPadam
  13. sukanya.. bak sini satu.. hahaha...
    *tangan genggam letak bawah dagu sambil senyum paling comel..

    BalasPadam
  14. pernah jumpa kedai jual benda2 camni nak wat gelang atau rantai kat up town..
    Dulu wat gelang dari menda2 macam ni, mak kata macam org asli.. hahaha

    BalasPadam
    Balasan
    1. Cer tayang roperrr orang asli tu.... Kah Kah Kah...

      Padam
  15. salam, hee rajinnya cikgu ;p

    BalasPadam
    Balasan
    1. Kalu malas satu hape pon tak jadi wakkkkk... Entahhhh laaa En Kacongggg..... He He He...

      Padam
  16. wah2..

    cantik...

    sesuai gantung kat fon..

    kalau Firah, nak gantung kat hati lah.. haha

    BalasPadam
  17. cantiknya.. nak 1 boleh? hehe

    BalasPadam
  18. "Bracelet tu saya nak buat hadiah untuk kawan dan ada nama si penerima" <---- mesti nama sis JM ada kan...confident level harus tinggi heee

    BalasPadam
    Balasan
    1. Sis JM punya yang keychain ada loket tu :)

      Padam
    2. Errrr... huda nye?

      Sambil buat muka mata booolat...
      hahaha

      Padam
    3. Dak Farrah..ha'a la x perasan ada tertulis nama sis JM di situ....dapat tadi baru perasan...terima kasih cikgu ceketed..bila nk jumpa ni nak belanja makan

      Padam
  19. kalau kreatif cam dak farrah bagi je apa pun mesti menjadi..kalau sis JM seperti tikus tgk besi...no idea

    BalasPadam
  20. dalam byk2 tu sis JM suka yang paling hujung sebelah kiri

    BalasPadam
  21. Wow.. Macam2 barang kreatif lagi k.Farrah share.

    BalasPadam
  22. Akakk nakkkk! Gambar burung tu mcm mockingjay hehe

    BalasPadam
  23. kalau rajin tambah kreatif sikit, memang menjadi ahhh..

    hebat..

    BalasPadam
  24. Phone straps tu apa kak?

    BalasPadam
    Balasan
    1. Alah ala2 aksesori untuk letak kat handset. Kasi nampak juntai2.
      Selain tu boleh gak letak kat barang2 lain, buat tanda :)

      Padam
  25. Jangan jeles... Kad tu untuk SS... Ha Ha Ha...

    BalasPadam
    Balasan
    1. x jelezz..sbb JM pun dapat heee

      Padam
    2. Saya gumbira kiriman SS & Sis JM berjaya menjejak tuannya!
      Sis D, ada rezeki I belanja OK :)

      Padam
  26. Akak... hrtu yg kata nk/blh buat "pin shawl" tu... buat tak?...

    Ada design yg kita suka hrtu ... hihihi

    BalasPadam
    Balasan
    1. Itulah Huda. Teringin gak nak buat pin shawl macam yang Huda suggested. Tapi tak ada rezeki nak jumpa pinnya. Cari-cari pun tak de yang warna gangsa macam ni. Dah nampak gonjeng pulak pin silver hiasan charmnya gangsa. Makanya, jadi bracelet, keychains & phone straps je :)

      Padam
  27. Memang kreatif la...cantik...

    BalasPadam
    Balasan
    1. MD pun boleh buat. Senang jer....

      Padam
  28. berkenan nyer !!!
    aida ni still mencari ruang utk kembali berkraf.
    sejak keje jauh, balik umah ptg hanya limitkan diri utk masak dinner & tgk keje skola nurin dan syuhada.then diorang da tido dlm jam 10, start bersenda gurau dgn ijat and tido kan ijat.
    then tgh mlm baru la kemas apa2 patut...
    still xde ruang nak buat hobi :( hu hu hu...

    BalasPadam
    Balasan
    1. Tak mengapa, Aida. Kumpul dulu barang2 nak buat kraf slow2. Nanti bila ada kelapangan, bosan2 boleh cuba berkraf. Aida kan dah ada Kreaxions Sharper & craft punches...barang2 penting dah ready dah tu :)

      Padam
  29. wow sangat vintage rantai tu. nampak sangat cool. nak buat nanti in shaa ALLAH lepas grad

    BalasPadam
  30. comel dove paling last tu.. hehe
    kalau kreatif memang hasil superb kan akak :) keep it up

    BalasPadam
  31. menarikn nye ni kak farrah
    tapi daiso sini takde pon charm jenis ni
    tapi kalau ada mmg kene beli
    sbb bak buat cmni jugak

    BalasPadam
  32. santekkkkkkkkkkk nakkkkkkkkkkkk ;-)

    BalasPadam

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...