Isnin, 17 Oktober 2016

Buah Kristal Sarawak

Pernah makan buah kristal? Saya baru pertama kali lihat dan cuba makan buah dari Sarawak ini. Sebelum ini hanya berpeluang rasa buah dabai je. Boleh baca mengenainya di sini

Inilah rupanya buah kristal atau longan kristal. Tumpang rezeki Cekebon. Kawan baiknya bawa pulang dari sana. Satu plastik jugalah kami dapat.


Mula-mula saya pandang sepi je. I was under the impression yang itu buah kedondong atau sepupu sepapatnya. So, tak usiklah sebab fikir nanti nak buat jeruk. Bila Cekebon cakap buah tu buah kristal dan rasanya manis macam laici,...terus saya serang! Sekejap je saya habiskan sambil kemas barang, sambil tengok TV :)

Sedap,..memang sedap! Tekstur kulit luarnya keras, tetapi tak susah mana pun nak dikupas. Isinya memang manis, juicy and yummehhhhh! 

32 ulasan:

  1. Masa belajar dekat Sarawak tak jumpa pula buah ni

    BalasPadam
    Balasan
    1. Mesti AT busy belajar :)
      Takpe, insya Allah nanti adalah rezeki tu...

      Padam
  2. Akak rasa macam pernah makan je buah ni tapi dah lama sangat dah. Dah lupa dah dapat dari mana or dari siapa. Memang sedap buah ni.

    BalasPadam
    Balasan
    1. Sedap kan,..Cik Azz. Makan sebiji nak lagi dan lagi :)

      Padam
  3. Haah.. rupanya macam laici.. jernih ! mesti manis kan.. sedapnyaaaa

    BalasPadam
  4. ahaaa... Firah ada satu buah nak share, tapi asek terperuk dalam Gallery je.. hiksss

    BalasPadam
    Balasan
    1. Sila gali dan publish segera ye :)

      Padam
  5. Salam singgah pagi sini Farah....tak pernah makan dan baru nampak juga buah ni...

    BalasPadam
    Balasan
    1. Lepas ni kalau ada peluang ke Sarawak jangan lupa cari ye, MD :)

      Padam
  6. first time nampak buah ni..nampak juicy..

    BalasPadam
  7. First time tengok dan baru tahu. Heheh

    BalasPadam
    Balasan
    1. Nanti ada peluang cari dan rasa ye :)

      Padam
  8. Ros tak pernah jumpa buah ni. aduhai, macam teringin pulak

    BalasPadam
    Balasan
    1. Kena cari geng yang dok Sarawak :)

      Padam
    2. dah ada.. pernah rasa buah dabai jer. kawan buat nasi goreng letak buah dabai tu. :)

      Padam
  9. tgk pun x penah apatah lg rasa hehehehe

    BalasPadam
  10. First time dengar pasal buah kristal! Kat sarawak je eh ada Kak Farrah?

    BalasPadam
  11. Kena pergi sarawak lah camni hehehe

    BalasPadam
  12. isi dia nak macam buah mata kucing.. mesti sesedap macam buah tu kan..

    BalasPadam
  13. wow. seriously first time dengar. macam sedap je. tapi xde lak kawan dekat sarawak

    BalasPadam
  14. first time tgk... xpernah taw plak

    BalasPadam
  15. mana nk dpt klau belah semenanjung ni

    BalasPadam
  16. X pernah mkn ni pun pertama kali tgk dlm entri ni

    BalasPadam
  17. Kalau manis n juicy sis JM leh habiskan sorang jek 😜

    BalasPadam
  18. Leh buah air sirap campur buah ni kan mesti sedap

    BalasPadam
  19. tgk mcm langat je...
    tp bile kak farrah sebut mcm buah laici trus meleleh air liur ni

    BalasPadam

Sudi-sudilah tinggalkan jejak anda di sini :)
Sekiranya hendak meletakkan sebarang pautan/link/URL, sila ikut langkah -langkah di tutorial ini --> Cara Meninggalkan Pautan

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...