Hari ini saya ingin kongsi satu lagi variasi juadah menggunakan terung. Kita buat terung bakar bersantan. Apa yang menariknya hidangan terung bakar bersantan ini sedap dinikmati dalam keadaan dingin (disejukkan sebelum dihidangkan) mahupun panas-panas.
Bahan-bahan yang diperlukan:
- 3 - 4 biji terung. Tidak kiralah sama ada terung bulat ataupun terung panjang. Untuk resepi ini saya gunakan terung bulat.
- 1 biji kelapa parut - perah untuk dapatkan santan pekat. Agak-agak untuk tenggelamkan aras terung. Jika ingin guna santan kotak pun tak ada masalah.
- Beberapa tangkai cili merah dihiris nipis. Boleh juga tukar kepada hirisan cili hijau.
- 1 biji bawang besar, dimayang/dihiris halus
- Perahan air limau nipis secukupnya
- Garam secukup rasa
Langkah-langkah penyediaan:
1. Bakar terung di atas dapur hingga kulitnya bertukar kehitaman. Sejukkan sebentar dan siat bahagian kulit yang hitam.
2. Terung yang telah disiat kulit luarnya kemudian dipotong kepada ketulan kecil sebelum dimasukkan ke dalam periuk sederhana besar.
3. Tuang santan, masukkan bawang dan hirisan cili merah atau cili hijau. Masak seketika di atas dapur sehingga santannya masak. Ada sesetengah orang perut tak tahan makan santan mentah. Jadi, masaklah sekejap.
4. Akhir sekali, masukkan jus perahan air limau nipis dan perasakan dengan garam. Kacau sebati.
Boleh dihidang terus atau dinginkan di dalam peti sejuk. Apabila nak makan baru dikeluarkan. Saya suka dua-dua versi. Yang panas, makan dengan nasi panas. Yang sejuk pula, ratah begitu sahaja (macam cold salad) atau makan dengan roti pun sedap. Apa yang penting, santannya jangan terlalu cair. Lagi pekat lagi berperisa.
Sedapnya.Suka mkn terung tapi tak boleh makan. Pernah cuba makan jadi gatal2.
BalasPadamPC alah pada terung ye. Tak mengapa, boleh tukar guna daging, ayam atau kentang :)
PadamNampak sedap.. Macam kerabu pun ada..
BalasPadamYes, lebih kuranglah. Nak lagi sedap boleh letak kerisik sedikit + hirisan bunga kantan dan serai :)
Padamtetiba sy teringin nk mkn lauk ni dgn ikan masin bulu ayam hhehehe
BalasPadamFuhhh! Padanan terbaik tuh!
PadamDok mkn terung bakar ja la. .Xpernah dh bakar pas2 lain pulak. .
BalasPadamLepas ni boleh cuba 😊
Padamwahhh.. terbaek :)
BalasPadam😊😊😊
Padammenarik menu ni
BalasPadamBoleh cuba untuk tukar-tukar selera 😊
PadamCT suka hidangan terung. kecuali pajeri terung =D
BalasPadamKenapa ada kecuali tuh? Pajeri nanas suka tak? Ke kuah pajeri tu sendiri yang Siti tak gemar?
Padam