Sabtu, 31 Ogos 2019

Salam Tiga Satu Lapan | Salam Satu Muharam

Assalamu'alaikum,

Selamat Menyambut Hari Kebangsaan yang ke-62!
Merdeka! Merdeka! Merdeka!



Malam tadi buat countdown merdeka atau tidak? Saya dan keluarga sekadar sambut di rumah sahaja. Tidak ke mana-mana pun. Semalam, menjelang detik 12 tengah malam, saya sibuk berjoging berlari-lari manja cukupkan bilangan steps harian sebelum fitness tracker reset untuk hari baru. Huhuhu sebelah siang dah makan banyak, kenalah gigih exercise lebih sedikit demi membunuh kalori. Lepas tu, teruja intai percikan bunga api dari tingkap rumah. Meriah! Berwarna-warni. Siapalah gerangan tuan punya diri kat kampung saya ni yang ada peruntukan bajet besar untuk bunga api sempena merdeka. Lama juga saya bertenggek dekat tepi tingkap semata-mata nak tengok bunga api sampai habis. 🤣






Selamat beristirahat untuk satu hujung minggu yang panjang. Selepas Hari Kebangsaan, kita akan sambut Maal Hijrah pula. Salam Awal Muharam 1441H. Moga tahun ini lebih baik dan bermakna berbanding tahun-tahun terdahulu. Cepat betul masa berlalu kan? Rasanya baru lagi saya pasang TV untuk tonton siaran langsung acara sambutan 1 Muharam, baca doa awal dan akhir tahun. Dah nak bertukar tahun dah! Mudah-mudahan sisa masa yang ada pada kita akan dapat dimanfaatkan sebaiknya.

Bulan September ini, kita ada tiga hujung minggu yang panjang. Tiga minggu berturut-turut kita cuti hingga Isnin. Seronok kan! Saya sengih-sengih sendiri tengok kalendar. Macam-macam benda plan dalam kepala.


OKlah. Nikmati cuti kalian sebaiknya. Rehat cukup-cukup ya!







Isnin, 26 Ogos 2019

Hikayat BenLadin Jadi Formula Matematik

Masih ingat lagi pada lagu Hikayat BenLadin? Tahun lepas, ketika lagu ini popular, anak-anak didik saya suka sangat nyanyi lagu ini semasa sedang buat latihan di dalam kelas. I guess, iramanya yang catchy really captured their attention. Siap hafal bahagian rap tu lagi!

Kebetulan pada masa itu, murid-murid cilik Tahun 2 ada masalah untuk ingat formula 'Masa dan Waktu'. Satu tahun berapa bulan, berapa hari...satu minggu berapa hari...so on and so forth. Kalau ingat satu, satu lagi lupa. Suruh ingat minggu, tahun dan bulan pula lupa. So, saya pun membebellah. "Lirik lagu bukan main lagi ingat ye...formula senang macam ni liat pula kepala tu nak terima!"

Maka time tulah ada mentol menyala atas kepala. Alang-alang anak-anak ini dah suka lagu Hikayat BenLaden, apa kata kita suruh mereka hafal formula yang dilagukan mengikut rentak lagu tersebut.  Mungkin apabila formula tu dilagukan, mereka akan dapat ingat dengan lebih berkesan. Balik rumah, terus saya duduk dengan gitar kesayangan saya (dan secangkir kopi kaww), susun formula ikut lagu.

Hasilnya...

Sandwic Ayam Cendawan Roti Parmesan Oregano

Assalamu'alaikum. Hari ini entri resipi mudah tetapi sedap yummm yummmm! Sandwic Ayam Cendawan. Apa yang istimewanya hidangan sandwic saya kali ini ialah bahan tambahan yang digunakan seperti hirisan ayam dan hirisan saderi. Selalu jika buat sandwic cendawan, saya hanya guna cendawan shitake, bawang besar dan lada benggala sahaja. Kemudian, tambah perasa seperti sos tiram dan lada hitam. Boleh intai resepi di sini.

Selain daripada itu, pilihan roti saya juga berbeza. Kebiasaannya, saya akan guna roti fibre atau baguette yang dipotong serong memanjang. Tetapi, kali ini saya guna roti parmesan oregano yang dibeli di La Boheme Bakery di Aeon Anggun, Rawang. Memang jatuh cinta dengan roti ini. Dahlah lembut, wangi je bau parmesan dan oregano menyapa hidung 😉


Resepi Sandwic Ayam Cendawan


Inti sandwic ayam cendawan


Bahan-bahan yang digunakan untuk membuat inti sandwic:
  • 2 labu bawang besar (dihiris)
  • 2 tangkai saderi (dihiris)
  • satu pek cendawan shitake (dihiris)
  • seketul dada ayam (direbus dan dicarik/dihiris supaya menjadi cebisan kecil)
  • 1 - 2 sudu sos tiram
  • serbuk lada hitam secukup rasa
  • serbuk lada sulah secukup rasa
  • garam jika perlu
  • sedikit minyak untuk menumis

Ahad, 18 Ogos 2019

Chords Akim and The Majistret - Yang Satu (Easy Guitar Chords)

Akim & The Majistret keluarkan satu lagi single baru bertajuk 'Yang Satu'. Seperti biasa, lagu-lagu mereka pasti akan jadi kesukaan ramai. Love this song especially the chorus partThen, yang menariknya pada bahagian verse selepas chorus ada elemen ska sedikit. Lagu ini ciptaan Akim sendiri (Hang Nadim) dan Laq. Ingin dengar? Cari di Youtube ye. Mereka dah released video liriknya.


Setelah transposed, kord lagu ini dah jadi versi mudah. Cuma ada Bm. Bagi yang tak biasa dengan Bm tu, boleh cuba Bm seperti rajah di bawah ni ye. Selamat ber-Yang Satu!



Kord Gitar Mudah Lagu ‘Yang Satu’ - Akim & The Majistret





(Intro)
Dm C Bm E

Am
Dahagakan
Dm
Kasih sayangmu
G
Mendambakan
C
Ikhlas padaku
Dm
Atas nama cinta
Am
Bagai isi dan kuku
Bm  E
Tak akan aku lepaskan


(Chorus)
Dm
Demi kamu
Am
Hanya satu
Bm
Sampai ku menutup mata
E
Engkau milikku selamanya


Dm
Demi masa
Am
Sampai waktu
Bm
Kalau aku pergi dulu
E
Kunanti di pintu syurga

Berbaloi di DAISO - Metamine Sponge

Jika ke DAISO, antara barang yang akan saya beli dan jadikan stok di rumah ialah 'Metamine Sponge'. Bagi saya sponge di bawah ini sangat berbaloi untuk dibeli. Metamine sponge DAISO ini didatangkan dalam pelbagai saiz; ada besar, sederhana dan kecil. Tidak silap saya, yang saya pilih ini saiz kiub kiut-miut paling kecil. Apa kegunaan metamine sponge?

Banyakkkkk! Sponge ini boleh bantu kita dalam nak bersihkan kotoran degil pada permukaan tertentu. Tidak perlu gosok, tenyeh atau sental. Simply ambil kiub yang hendak digunakan, rendam seketika di dalam air kemudian sapukan pada bahagian yang hendak dibersihkan.


Metamine sponge DAISO

Kebiasaannya saya guna sponge ini untuk bersihkan celah-celah dapur memasak, cuci sneakers dan beg yang kotor kena stain. Macam beg saya dalam gambar ini, hodoh betul kotoran yang melekat kan? Bercapuk-capuk, berbintat sana sini. Jadi, di sinilah peranan metamine sponge diperlukan!

Kord Gitar Mudah Esok Belum Tiba - Nastia feat. Liyana Fizi

Sejak ibu jari saya kena bedah Jun lalu, memang tak dapat nak petik gitar. Jari under construction-lah katakan. Sekarang ni, walaupun masih tengah jalani terapi untuk biasakan penggunaan ibu jari semula (sebab dah hampir dua bulan buat kerja tanpa gunakan ibu jari), teringin juga jemari ni nak usik tali gitar. 


Jadi, saya cuba jugalah main gitar. Cari lagu yang dah lama teringin nak main, perlahan-lahan petik.  Pada mulanya rasa ngilu jugak. Tapi, lama-lama OK. Bolehlah buat lepas gian. 😉


Lagu 'Esok Belum Tiba' jadi pilihan pertama saya. Lagu ini sebenarnya popular sekitar tiga empat tahun yang lalu. Zaman-zaman tu memang saya suka sangat dengan lagu Liyana Fizi. Selepas 'Jatuh', gabungan suara Liyana dengan Nastia ni juga merupakan kegemaran saya. Soothing and easy listening. Lembut je masuk telinga. Cuma masa tu saya belum pandai main gitar. Jadi, tak adalah chords gitar lagu ni di FAMF Tower.


'Esok Belum Tiba' kembali jadi siulan dan dicari-cari semenjak gelombang panas drama 'Sweet Dreams' mula melanda peminat drama melayu tanah air. Lagu ini merupakan salah satu daripada lagu runut bunyi drama lakonan Mira Filzah dan Ben Amir selain daripada lagu-lagu IamNeeta ('Ilusi', 'Jatuh Cinta' dan 'Sakit').

Kredit

Selasa, 6 Ogos 2019

Kad Klef Trebel - Just For You Card

Sebenarnya sudah lama saya siapkan kad yang satu ini. Terperam ibarat jeruk maman dalam draf. Baru sekarang sempat buat entri. Saya hendak berikan kepada seorang kawan merangkap bekas majikan saya untuk wish dia 'Good Luck'. Ini dikira sebagai kad 'Selamat Maju Jaya' lah.


Pandangan hadapan


Bahagian hadapan kad ini merupakan bentuk klef trebel yang dibuat menggunakan susunan not-not muzik kecil. Not-not kecil tu hasil tebukan craft punches. Kemudian, disusun satu persatu sehingga membentuk satu klef trebel besar. Seingat saya, bahagian hadapan kad yang bikin mata saya berpinar semasa menyusunnya ni, saya buat pada penghujung tahun lepas. Tetapi, ketika itu sekadar buat suka-suka. Tak decide pun lagi hendak buat kad apa atau beri pada siapa. Lagipun saya memang ada sejenis 'kecintaan' pada klef trebel sejak kecil. Kalau conteng-conteng buku saya kerap lukis klef trebel, sampaikan alas meja, buku nota malah pakai inai kat tangan pun pilih design klef trebel. 
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...