Resepi Mi Claypot Cranky Chucky
Sabtu, Oktober 11, 2014
Entri follow up. Last time hanya kongsi gambar hidangannya untuk tatapan mata. (Baca di sini, ya.) Hari ni baru sempat nak sertakan resepi. Sebelum ni, punyalah bersungguh-sungguh minta Chucky resepinya,..dah dapat, lupa pula nak update. Thanks so much, Chucky!
Mi Claypot Cranky Chucky |
Resepi Mi Claypot Cranky Chucky (3C)
(Untuk 4 - 5 orang)
Bahan-bahan:
- 200g isi ayam/bahagian dada - (dipotong kepada ketulan kecil)
- 100g cendawan shitake (dihiris nipis)
- 5 ulas bawang merah (diricik halus)
- 3 ulas bawang putih (diketuk)
- 1/2 batang lobak merah (dipotong dadu/hiris memanjang)
- 2 batang celery (dihiris nipis)
- 2 biji tomato - setiap satu biji dipotong kepada 4 bahagian
- 1/2 sudu teh lada hitam
- cili api (mengikut citarasa)
- garam secukup rasa
- 2 biji telur
- 2 1/2 bumbung sudu tepung jagung diletakkan sedikit air
Cara penyediaan:
- Buat stok terlebih dahulu - rebus isi ayam dan lobak merah sehingga mendidih. Kandungan air agak-agak. Jangan banyak sangat. Nanti boleh ditambah kemudian.
- Masukkan cendawan shitake beserta bawang putih dan bawang merah.
- Masukkan cili kering, celery, tomato, lada hitam, garam dan cili api
- Apabila semua bahan telah sebati, perlahankan api. Kemudian, masukkan 2 biji telur satu persatu dan biarkan menggelegak untuk beberapa minit.
- Akhir sekali, masukkan bancuhan tepung jagung. Pastikan kuah sentiasa dikacau hingga teksturnya memekat sedikit.
- Kalau ada hot plate atau claypot, masukkan yee mee dan simbahkan dengan kuah panas-panas. Jika tidak, boleh celur sekejap yee mee supaya lembut, barulah dihidangkan dengan kuah.
SELAMAT MENCUBA!