Lontong Goreng Sate lagi!
Ahad, Oktober 12, 2014
Korek peti ais, korek freezer. Kemas dan buang apa yang patut.
Ada ketupat nasi.
Ada sate ayam.
Semua ni lebih hidangan Hari Raya Haji.
Ada ketupat nasi.
Ada sate ayam.
Semua ni lebih hidangan Hari Raya Haji.
Ketupat + Sate = Lontong Goreng Sate!
Hidangan ni favourite Cekebon. Dah jadi hidangan switch-up rasmi lepas raya. Cerai-ceraikan sate. Potong nasi himpit/lontong/ketupat nasi supaya jadi ketulan kecil. Panaskan lebih kurang dua sudu besar minyak masak. Tumis satu labu bawang besar (yang dihiris nipis/potong dadu). Gorengkan ketulan-ketulan sate. Masukkan sedikit serbuk kunyit, sedikit lada sulah dan garam secukup rasa. Kalau ada mixed vege, masukkan sekali. Biar meriah sedikit.
OK, once rencah kita dah siap, masukkan nasi himpit/lontong/ketupat nasi. Gaul hingga semuanya sekata. Yummmyyyyy! Makan, yuk!