Resepi Mudah - Kerabu Jambu Batu
Khamis, Mac 26, 2015
Saya suka makan buah jambu batu. Kaya dengan serat, buah ini juga jatuh kategori rendah indeks glasemik. Jadi, apabila makan ikut portion yang betul, kandungan gula dalam darah tidak akan spike dan kita akan lambat rasa lapar.
Sebut tentang jambu batu, siapa pernah makan kerabu jambu batu? Jom cuba resepi mudah ni. Senang sahaja untuk membuatnya. Sedap ke tidak? Dap dap dap!
Bahan-bahan yang diperlukan:
Langkah-langkah penyediaan:
Sebut tentang jambu batu, siapa pernah makan kerabu jambu batu? Jom cuba resepi mudah ni. Senang sahaja untuk membuatnya. Sedap ke tidak? Dap dap dap!
Kerabu Jambu Batu |
- 1 biji jambu batu (hiris nipis)
- 1 biji bawang besar (potong dadu)
- beberapa tangkai cili padi (hiris)
- 1 ulas bawang putih
- sedikit belacan
- 3 - 4 sudu besar kerisik kering/kelapa goreng
- garam dan gula secukup rasa
- perahan jus air limau nipis secukupnya
Langkah-langkah penyediaan:
- Tumbuk cili api bersama bawang putih dan belacan.
- Satukan dengan bahan-bahan lain. Masukkan air limau nipis mengikut kemasaman yang dikehendaki.
- Perasakan dengan garam dan gula. Gaul hingga semuanya sekata.
- Sedia untuk dihidangkan.
Selamat Mencuba!