Resepi Gulai Lemak Labu Kuning
Jumaat, Januari 29, 2021
Pergi beli barang dapur baru-baru ini, nampak labu kuning besar-besar, tergoda saya dibuatnya. Isi labu dengan warna yang cantik memang memanggil-manggil. Saya pun apa lagi, terus beli setengah biji yang bersaiz besar. Semangat betul labunya. Terjegil jugalah mata Bott tengok saya terkedek-kedek bawa labu besar dengan senyum lebar. Macam-macam dah terbayang kat kepala ni - gulai labu, cucur labu, kopi labu ... Paling penting, digulaikan dahulu.
Inilah rupa gulai lemak labu saya. Lebih tepat lagi gulai lemak labu cili api heheheh. Saya dan kepedasan mana mungkin berpisah! Jom intai resepi gulai lemak labu kuning di bawah.
Resepi Mudah Gulai Lemak Labu
Bahan-bahan yang diperlukan:
- Potongan labu secukupnya (dalam 1/4 hingga 1/2 biji bergantung kepada saiz labu.) Kupas kulit dan kemudian potong kepada ketulan kecil.
- 3 biji bawang merah, ditumbuk kasar
- 2 ulas bawang putih, ditumbuk kasar
- Sejemput kecil ikan bilis (lebih kurang 10 - 15 ekor) ditumbuk kasar. Jika ingin guna udang kering pun tiada masalah. Ikut cita rasa masing-masing ya.
- 1 kotak santan. Saya guna santan M&S Kurang Lemak (kotak biru.)
- sedikit serbuk kunyit. Jika ingin guna kunyit hidup dalam 2 - 2.5 cm.
- 1 helai daun kunyit, dicarik dan disimpul
- 2 cawan air
- Garam secukup rasa.