Mencuba Flat Croissant
Jumaat, Oktober 25, 2024
Flat Croissant | Masa mula-mula flat croissant tular dan sibuk diperkatakan, saya tidak ambil peduli sangat. It’s just another innovation from the pastry world. Macam bronut, (baca mengenainya di sini) cronut, semua tulah.
Asal usul terciptanya flat croissant ini unik juga. Croissant stale dan tidak terjual dipenyekkan lalu dibakar semula. Jangan salah faham ya, bukan croissant yang expired atau rosak. Croissant yang sudah berhari, yang tidak dikira freshly baked la.
Setelah dipenyekkan, tekstur croissant akan menjadi lebih mampat. Makanya, apabila dibakar, croissant akan jadi garing dan rangup. Itu yang dipanggil flat croissant. Bagi menambah lagi keenakannya, flat croissant akan dicelup ke dalam krim atau coklat.
Minggu lepas, ketika ke Tropicana Gardens Mall sempat singgah Gula Cakery. Ternampaklah pilihan flat croissants yang ada - flat croissant mix fruit, flat croissant pistachio, flat croissant hazelnut chocolate dan flat croissant biscoff.
Sudah alang-alang di depan mata, kenalah cuba rasa, kan? 😆
Saya beli flat croissant pistachio.
Flat Croissant Pistachio |